Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Začini koji idu uz ribu

Začini koji idu uz ribu

AdminAdmin
Glavni urednik
24335
Začini za ribu

Malo smo istraživali debele kulinarske knjige kako bi našli odgovor na pitanje koji sve začini najbolje dopunjuju ukus i aromu ribe.

Pored tradicionalnih začina kao što su so, biber, beli biber, mirođija, peršun, koji odgovaraju za začinjavanje ribe, pokazalo se da uz ribu se odlično slažu i: bosiljak, estragon, lovorov list, karanfilić, matičnjak, origano, ruzmarin, majčina dušica. Među onima koji su najbolji za ribu su i korijander, slačica, selen i origano.

Bosiljak je odličan začin za ribu kao što je smuđ. Posebno je aromatičan svež bosiljak, koji kulinari koriste za pravljenje paste od maslaca. Za to je potrebno 2 kašičice bosiljka, majonez - 1 kašika, senf - 1 kašika, maslac - 1 kašika. Pastu premažite preko mariniranih ribljih fileta pre pečenja. Već je i poznato da se bosiljak na jedinstven i neponovljiv način odlično slaže sa paradajzom i sosom od paradajza, koji su takođ odličan predlog za garnir. Bosiljak se koristi i za prženu ribu.

Začinjavanje ribe

Drugi najrasprostranjeniji začin za ribu je sušeni estragon. Kod nas je ovaj začin poznat i kao zmijska trava. Danas se estragon koristi u francuskoj kuhinji. Male količine ovog začina se koriste za ribu i morske plodove. Estragon je jedan od glavnih sastojaka većine belih soseva, među kojima je i sos Bearnez.

Riba

Karanfilić je začin koji je odličan za riblju čorbu. Matičnjak jelim sa ribom daje delikatnu aromu limuna. Origano se preporučuje kao začin za jela sa tunjevinom. Ruzmarin se odlično slaže sa lososom. On je najviše korišćen začin u mediteranskoj kuhinji.

Mlevena majčina dušica je odličan dodatak sosevima za ribu, ali se neretko koristi i kod pohovanja ribe.

Indijski začin korijander se takođe ubraja u začine koji se odlično slažu uz ribu. Sladak ukus semenki, koje imaju aromu pomorandže, ribi i povrću daje neponovljivi ukus egzotike. Ovaj začin se često koristi i u arapskoj, azijskoj i južnoevropskoj kuhinji.

Osnovni sastojak senfa, slačica, je druga alternativa da se riba začini. Ljutkast začin se dodaje marinadama za ribu.

Među začinima koji su odlični za ribu spada i tzv. argentinski. Predstavlja šareni dekorativni začin koji jelima sa ribom daje primamljiv izgled i jedinstvenu aromu. Posipa se pre termičke obrade.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest