Kiseli kupus je tipična namirnica koja se koristi u balkanskoj kuhinji, ali je istina da on nije izmišljen ovde. Pronalazak kiselog kupusa i čudesnog soka od kiselog kupusa, koji se negde naziva i raso, dugujemo kinezima.
Kiseli kupus i sok od kiselog kupusa, ne samo da su veoma ukusni, već su i izuzetno korisni. Bogati su vitaminima A, B, C i K i celom paletom minerala. Količina vitamina C u njima je čak 2 puta veća od količine koje sadrži limun, naprimer.
Uprkos tome što se sok od kiselog kupusa najčešće koristi i ima upotrebnu vrednost u borbi protiv mamurluka, njegovo korišćenje ima niz drugih koristi.
U narodnoj medicini, sok od kiselog kupusa se upotrebljava za lečenje zatvora, kao i za eliminisanje nataloženih potkožnih masnih naslaga. Sok od kupusa se preporučuje kao preventivno sredstvo protiv gripa, kao i kod niza oboljenja creva, kao što su dijareja, zatvor i dr.
Lako se možete rešiti viška kilograma i istopiti potkožne masne naslage samo uz pomoć 1-2 čaše soka odkiselog kupusa dnevno. Sok od kiselog kupusa, ne samo da pomaže kod skidanja kilograma, već fantastično čisti organizam od nagomilanih toksina.
Za brzo mršavljenje, dobro je da pijete lagano zagrejan sok od kiselog kupusa 2-3 puta dnevno, a jedna doza treba da bude najmanje jedna ili 2 čaše. Sok od kiselog kupusa za mršavljenje se uzima 1 sat pre jela, kako bi imao maksimalan efekat.
Komentari