Iako su koristi zelenog čaja neosporne, on je u ozbiljnoj konkurenciji sa novim omiljenim zdravim napitkom, belim čajem. Iako i jedan i drugi potiču iz iste biljke (Camellia sinensis), kaže se da je beli čaj zdraviji i korisniji od zelenog čaja.
Beli čaj se dobija od neotvorenih pupoljaka izdanaka čaja i zapravo nije bele boje. Naziv dolazi od srebrnih, belih pupoljaka čaja, dok sam napitak ima bledo žutu nijansu.
Zahvaljujući popularnosti belog čaja koja raste, sada je lako dostupan u većini prodavnica, supermarketa, pa čak i online prodavnicama. Evo pet razloga da pijemo beli čaj!
Ima više antioksidanasa
Zbog tehnologije ekstrahovanja, beli čaj sadrži više antioksidansa, koji imaju svojstva protiv starenja i veoma su korisni za neutralizaciju slobodnih radikala i sprečavanje raka. Kao bonus, beli čaj takođe doprinosi zdravijoj kosi i mlađem izgledu kože. Takođe, deluje osvežavajuće, slično kao čaj od đumbira.
Korisniji je za srce
Antioksidansi u sastavu belog čaja, poznati kao katehini, značajno pomažu u snižavanju nivoa holesterola. Zeleni čaj takođe sadrži mnogo katehina, ali beli čaj ima više ovih antioksidansa koji su zdravi za srce. Tako da, šolja belog čaja dnevno će sigurno pomoći da kardiologa držite podalje.
Poseduje moćna antibakterijska svojstva
Poslednja istraživanja su otkrila da beli čaj ima veća antibakterijska svojstva i da je bolji u borbi protiv virusa i jačanju imunološkog sistema u poređenu sa zelenim čajem. Takođe se kaže da beli čaj ima smirujući efekat na um, s obzirom na to da pomaže u smanjenju nivoa stresa.
Odlikuje se neverovatnim ukusom
Mekši i nešto slađi ukus olakšava nepce. Ukus belog čaja prijatniji je u poređenju sa zelenim. To ga čini poželjnijim od crnog čaja.
Niži sadržaj kofeina
Većina ljudi ima utisak da zeleni čaj ne sadrži kofein, ali u stvari on može da sadrži do 75 mg kofeina po porciji. Sa druge strane, beli čaj ima relativno mnogo niži sadržaj kofeina, što ga čini boljim izborom za one koji izbegavaju napitke sa kofeinom.
Pročitajte još o najlekovitijim biljkama i lekovitim čajevoma.
Komentari