Mača (Matcha) čaj je zeleni čaj u prahu, koji se tradicionalno koristi u Japanu za ceremonije ispijanja čaja. Nedavno je počeo da se pojavljuje u raznim pićima i desertima u Sjedinjenim Državama.
Danas ga ljudi širom sveta konzumiraju kao moderni zdravi napitak.
Ovaj čaj ima određene koristi za zdravlje zbog činjenice da sadrži antioksidante koji su izuzetno korisni. Većina ljudi pravi zeleni čaj kao infuziju. To znači da se pije tako što se čaj umoči u vrelu vodu.
Mača čaj se pravi od biljke Camellia sinensis. Od nje potiču sve vrste zelenog čaja.
Da bi postala Mača čaj, Camellia sinensis mora da raste u senci. Ovo povećava količinu pigmenta zvanog hlorofil u listovima čaja. Ovaj čaj sadrži aminokiselinu L-teanin, koja može pozitivno uticati na zdravlje ljudi.
Listovi su dostupni u prahu, a čaj ima delikatan i prijatan ukus, koji ni u kom slučaju ne bi trebalo da bude gorak. Možete napraviti Mača čaj tako što ćete ga mešati u vrućoj vodi pomoću mešalice za čaj. Čaj treba da ima penastu teksturu i svetlo zelenu boju.
Mača čaj je proizvod najvišeg kvaliteta. Mača premium klasa je pogodna za svakodnevnu potrošnju. Varijanta za kuvanje je najjeftinija vrsta ovog čaja. Mača se može dodati zdravim desertima za boju i kao aroma.
Zdravstvene koristi Mača čaja
1. Povećanje koncentracije
Konzumiranje hrane i pića bogatih L-teaninom može unaprediti stanje opuštenosti, smirenosti i boljeg pamćenja;
2. Sprečava rak
Zeleni čaj sadrži klasu antioksidanata zvanih katehini, posebno epigalokatehin galat (EGCg), koji može imati antitumorska svojstva. Prema Nacionalnom institutu za rak, EGCg može pomoći u prevenciji raka tako što štiti ćelije od oštećenja DNK;
3. Smanjuje rizik od srčanih oboljenja
Istraživanja pokazuju da visok unos zelenog čaja predisponira niži rizik od razvoja srčanih bolesti. Veruje se da ispijanje zelenog čaja može smanjiti srčana oboljenja, kao i visok nivo holesterola;
4. Prevencija dijabetesa tipa 2
Kliničko ispitivanje je pokazalo da ispijanje četiri šoljice zelenog čaja svakog dana značajno smanjuje markere rizika od dijabetesa. Ovi faktori uključuju telesnu težinu, indeks telesne mase (BMI) i sistolni pritisak;
5. Ublažavanje autoimunog uveitisa
Istraživanja sugerišu da katehini u zelenom čaju mogu pomoći u ublažavanju simptoma oštećenja vida kod ljudi sa autoimunim uveitisom. Uveitis je zapaljenje unutar oka. Upala se obično javlja kada se vaš imuni sistem bori protiv infekcije. Uveitis ponekad znači da se vaš imuni sistem bori protiv infekcije oka, ali može se desiti i kada vaš imuni sistem napadne zdravo tkivo u vašim očima. Uveitis može izazvati probleme kao što su bol, crvenilo i gubitak vida.
Priprema Mača čaja
Tradicionalno, ljudi mešaju 1 kašičicu Mača praha sa 1/3 šolje vode koja je vruća, ali ne ključa. Sve veće interesovanje za Mača čaj dovelo je do nekoliko različitih načina da se on koristi.
Evo nekih drugih ideja za Maču:
- Dodajte u penasto mleko da napravite Matcha Latte;
- Dodajte Mača prah u korisne smutije;
- Umešajte Mača prah u ovsenu kašu;
- Napravite domaće granola pločice uz pomoć Mača;
- Ovu vrstu zelenog čaja dodajte u salate, sa malo masnoće, sirćeta i zaslađivača.
Hit u savremenoj ishrani su recepti kao što su:
- sladoled na štapiću sa Mača čajem;
- Ledeni čaj sa pomorandžom i Mačom;
- Zelene granola pločice sa Mača čajem.
Gde pronaći Mača čaj
Možete kupiti Mača čaj u prodavnicama zdrave hrane, specijalizovanim prodavnicama čaja i na mreži. Uvek na pakovanju čaja morate videti i biti sigurni da je Mača prah jedini sastojak. Mnoga pakovanja ili beskorisne mešavine će imati dodat šećer, veštačke zaslađivače ili druge sastojke koji mogu smanjiti njegove zdravstvene koristi.
Ne postoje studije o rizicima konzumiranja Mača čaja.
Komentari