bonapeti.rs»Članci»Voće»Španska Limeta

Španska Limeta

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40490157
Španska limeta

Zeleni limun, poznatiji kao limeta, je ukusno i korisno citrusno voće, koje neverovatno liči na običan žuti limun, ali reč je o posbnoj vrsti voća.

Jedna od najrasprostranjenijih vrsta limete jeste španska limeta. Ona se najčešće može sresti u tropskim predelima, posebno u Centalnoj i Južnoj Americi, kao i u nekim delovima Afrike.

Iako je veoma popularna na ovim teritorijama, španska limeta nije toliko popularna u drugim delovima sveta.

Španska limeta /Melicoccus bijugatus; Mamoncillo/ je visoko drvo sa debelim listovima. Uspeva u tropskim oblastima Amerike. Neki smatraju da je španska limeta zimzeleno, a drugi smatraju da je listopadna biljka.

Lišće najviše opada u proleće tokom kišnih perioda, jer za samo 3 sata mogu izrasti novi listovi i cvetovi. Već krajem drugog ciklusa od 24 sata svi stari listovi padaju na zemlju, stvarajući sloj nalik na tepih.

Vrste limete

Cvetovi španske limete imaju veoma prijatnu i jaku aromu. Ona se oseća čak i na velikom rastojanju, pa često privlači rojeve pčela. Pored pčela, španska limeta privlači i kolibrije.

Gajenje španske limete

Španska limeta se može gajiti kao sobna biljka. Ona nije previše zahtevna, posebno kada se često poliva.

Španska limeta se razmnožava putem semena, koje mogu da klijaju u periodu od 2 - 3 sedmice. Potrebno je da se odmah zasade u veliku duboku saksiju. Semenke klijaju brzo i klijaju zajedno, a biljke zatim imaju veliko i duboko korenje.

Kako bi se španska limeta uspešno gajila, sobna temperatura ne bi trebalo da bude niža od 25 stepeni. Kada proklija, poželjno je da se napravi jedan manji plastenik.

U danima kada je period svetlosti manji od 12 sati u toku 24 sata, biljkama bi trebalo dodatno obezbediti svetlost. Polivanje limete bi trebalo da bude redovno, jer ako drvetu nedostaje vlage, listovi počinju da opadaju.

Španska limeta daje plodove od 3-5 godine starosti. Može se razmnožavati i putem reznica. Ako se gaji u kućnim uslovima, špansku limetu bi trebalo orezivati, kako bi se formiralo malo drvo.

Limeta

Kod nas se ova vrsta limete ne može naći, ali ako naiđete na nju, onda birate plodove koji imaju glatku koru i koja nije ispucala.

Spremanje španske limete

Španska limeta je zelena i ima veliki jestivi deo, koji je žute boje. Tradicionalno se jede ceo plod ili se cedi sok koji je pun vitamina. Semenke limete se takođe konzumiraju, mada imaju gorak ukus.

Sa druge strane, malo ljudi zna da se semenke limete mogu peći i konzumirati. Kada se ispeku, ove semenke su dosta ukusnije, a njihov ukus čak podseća i na ukus kikirikija. Ukus španske limete je sličan ukusu obične limete, samo je kiseliji.

Sok od španske limete se može koristiti za poboljšavanje ukusa alkoholnih i bezalkoholnih koktela, marinada i dresinga.

Kada se doda voćnim salatama, kao i onima od povrća, daje im neverovatan ukus. Od španske limete se može napraviti sok, žele i džem. Ljudi, koji žive na teritorijama gde ova vrsta limete uspeva, prave pića, tako što oljuštene plodove limete potapaju u rum i šećer.

Koristi od španske limete

Španska limeta je niskokalorično i dijetetsko voće. Ne sadrži holesterol, natrijum i masti, pa se zato može konzumirati u neograničenim količinama, a naročito je mogu konzumirati oni koji vode računa o kilaži. Španska limeta je odličan izvor vlakana i poboljšava varenje.

Španska limeta blagotvorno utiče na sluzokožu želuca. Smatra se da je to glavni razlog zašto je limeta toliko popularni sastojak alkoholnih koktela.

Španska limeta je odličan izvor gvožđa, pa je u tom pogledu odlična za osobe koje pate od nedostatka gvožđa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas