bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Zdrave zamene za štetne namirnice

Zdrave zamene za štetne namirnice

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
305815
Pire od jabuke
Fotografija: Albena Asenova

U užurbanom svetu u kojem živimo štetne namirnice se mogu naći svuda oko nas. To je zaista toliko ozbiljanproblem, koji se može rešiti ako se poslužimo malim trikovima. Naša ishrana može u isto vreme biti zdrava i ukusna, ako pronađeno prave zamene štetnim proizvodima, koje najčešće konzumiramo. Evo šta predlažu specijalisti za ishranu:

Sos od jabuke umesto šećera

Istraživanja su pokazala da sos od jabuke povolno utiče i doprinosi boljoj ishrani. On daje sladak ukus namirnicama, a u isto vreme ne sadrži dosta kalorija. Kada ga koristimo umesto šećera, mi na taj način štitimo sebe od svih štetnih materija koje bismo uneli ako bismo konzumirali šećer.

Zamenite majonez kiselim mlekom sa niskim procentom masti

Kiselo mleko

Ovaj postupak bi bio veoma mudar, jer kiselo mleko sa malim procentom masti jer ono sadrži dosta manje masti od majoneza i pavlake. Razlike u konzistenciji ovih namrinica gotovo i da nema. Zato i slobodno možemo koristiti obrano kiselo mleko tamo gde obično koristimo štetan majonez.

Pire od avokada umesto ulja

Avokado

Kako specijalisti tvrde, masti koje se nalaze u avokadu blagotvorno deluju na naš organizam. Preporučljivo je da ulje ili maslac, koje koristimo, zamenimo pireom od avokada. Na taj način ćemo obezbediti normalan nivo holesterola i zaštitićemo sebe od srčanih problema.

Banane umesto šećera i maslaca

Zdrave zamene za štetne namirnice

Sadržaj banana omogućva da ovo voće postane odlična zamena za šećer i maslac. U isto vreme, budući da sadrže kalijum, banane su korisne jer normalizuju krvni pritisak. Konzumirajući banane, obezbedićete da vaš sistem za varenje odlično funkcioniše.

Orašasti plodovi su bolji od krutona

Zdrave zamene za štetne namirnice

Navikli ste da dodajete krutone salatama? Probajte da ih zamenite orašastim plodovima i iznenadićete se koliko je krajnji rezultat prijatan. Kada zamenite slane i masne krutone šakom orašastih plodova, sebi ćete obezbediti zdravo srce i energiju.

Ovsene pahuljice umesto prezli

Pogovano pile

Volite pohovanu piletinu, ali držite do toga da se zdravo hranite? Ona samo slane prezle zamenite ovsenim pahuljicama. Dodajte i začine po želji i uživajte u pravom remek-delu.

Soda voda je bolja od tonika

Zdrave zamene za štetne namirnice

Ako volite kalorične koktele sa tonikom, postoji način da napravite i koktele sa njihovim dijetetskim zamenama. Koristeći sodu, vi ćete znatno smanjiti količinu šećera u napicima. A razlika je jedva primetna.

Belo brašno zamenite integralnim

Zdrave zamene za štetne namirnice

Veliki broj proizvoda od testa koji s emože naći u prodavnicama je napravljen od belog brašna, za koje dijetolozi tvrde da je štetno. Ako umesto njega koristite integralno pšenično brašno, skinućete suvišne kilograme i živećete zdravije.

Tračice od tikvica ili testenine

Zdrave zamene za štetne namirnice

Jedan od najlakših načina da smanjite konzumaciju proizvoda od testa je da testenine zamenite tračicama od tikvica. Potrebno je da ogulite tikvice ili da ih isečete na duge i tanke tračice. Po želji, možete malo da ih propečete ili da ih koristite sirove. akon toga ih prelijte sosom po želji.

Pire od krompira za zgušnjavanje čorbe

Zdrave zamene za štetne namirnice

Svaki kuvar ima svoje tehnike za zgušnjavanje krem supa. Neki koriste i kalorične namrinice, na primer pavlaku. Međutim, ona se uspešno može zameniti slatkim krompirom. Tako će čorba biti manje kalorična, a ujedno i dzravija, budući da kalijum u slatkom krompiru normalizuje krvni pritisak.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest