Meso spada u najomiljenije namirnice. Ono se može termički obrađivati na razne načine, a takođe i da se suši. Međutim, ako nemate prostoriju gde možete okačiti meso i sušiti ga, onda ga možete osušiti i u rerni. Evo na šta bi trebalo da obratite pažnju kada sušite meso u rerni.
Odabir mesa
Goveđe meso je najbolje za sušenje. Nije toliko masno kao svinjsko, a nije ni toliko tvrdo kao jagnjeće. Svinjsko meso nije najbolji izbor, jer veliki deo masti će se otopiti za vreme sušenja.
Rok trajanja sušenog svinjskog mesa je manji zbog visokog sadržaja masti. Takođe, da biste dobili kvalitetno suvo meso, ne bi trebalo da kupujete zamrznuto meso namenjeno spremanju. Krajnji rezultat je nekvalitetno meso.
Kriterijumi za meso su sledeći: boja, miris, spoljašnji izgled, konzistencija, stanje potkožnog masnog tkiva i koštane srži, kao i kvalitet bujona od mesa.
Boja gvoeđeg mesa nie najbolji pokazatelj kvaliteta mesa. Sveže goveđe meso, kada se seče, trebalo bi da bude svetlocrvene boje, a masni slojevi - bele, krem ili žute boje.
Miris mesa treba d bude prirodan, prijatan, bez primesa, mirisa kvarenja, lekova ili nekog drugog mirisa. Kad se meso iseče, sok bi trebalo da bude providan.
Konzistencija mesa se može proveriti kada se pritisne površinski deo. Koštana srž treba da je žute boje i da u potpunosti ispunjava kosti sa strane.
Kada ste izabarli meso, možete nastaviti sa spremanjem.
Priprema
Poželjno je da meso bude dobro oprano pod mlazom tekuće vode, čija temperatura ne prelazi 25-30 stepeni. Na ovoj temperaturi razmnožavanje mikroorganizama se smanjuje za 100%.
Uklonite vene i masti, pa zatim počnite sa sitnjenjem. Isecite komade, tako da njihova debljina bude 1 cm. Pokrijte meso sitno iseckanim lukom, biberom, lovorovim listom i drugim začinima, pa neka tako odstoji 4 sata, a zatim sklonite sve sa mesa i meso stavite na papir za pečenje. Ako je potrebno, dodajte još soli i bibera.
Sušenje
Podesite temperaturu rerne da bude 50-60 stepeni. Izaberite opciju sa ventilatorom. Ako nemate ventilator, onda neka vrata rerne budu malo otvorena, kako bi vazduh cirkulisao.
Nakon 10-12 sati ćete dobiti tvrde, elastične komade tamne boje. Meso je spremno za upotrebu.
Komentari