Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koji ljudi ne treba da konzumiraju meso?

Koji ljudi ne treba da konzumiraju meso?

Galina IvanovaGalina Ivanova
Početnik
75
Zašto ne treba da se konzumira meso?

Veliki deo ljudi danas deli se na dve grupe, a upravo oni koji ne konzumiraju meso i oni kod kojih ovaj proizvod svakodnevno prisustvuje u meniju.

Medicinski radnic takođe imaju različito mišljenje po pitanju toga da li treba ili ne treba konzumirati meso i ukoliko da, onda u kojim količinama. Naravno da je u velikoj meri ovo stvar ličnog izbora, mada danas postoji niz istraživanja koja dokazuju to koji ljudi najbolje da ne jedu meso iz zdravstvenih razloga.

Jedna od najvećih grupa koje je bolje da prestanu sa konzumacijom mesa su oni koji imaju visok krvni pritisak. Ovo su izvestili stručnjaci iz ugledne medicinske zajednice "Action on Salt".

Generalno, važno je da ljudi koji pate od hipertonije ograniče niz proizvoda, na primer so. Pravilna ishrana će im značajno pomoći da poboljšaju svoje zdravlje i da minimalizuju probleme koji su posledica visokog krvnog pritiska.

Lekari dodaju da upravo određeni proizvodi imaju negativan efekat na nivo krvnog pritiska. Čak kod zdravih ljudi koji imaju genetsku predispoziciju, ne bi trebalo da konzumiraju mnogo soli u proizvodima od mesa, s obzirom na to da ovo značajno povećava rizik od posledičnih srčanih ili vaskularnih patologija.

Zabrana konzumiranja mesa

Važno je obratiti pažnjui i na sadržaj proizvoda koje kupujete ako imate visok krvni pritisak. Tako na primer mesni delikatesi na kojima je obeleženo da imaju nizak sadržaj soli takođe nisu korisni za hipertoničare. Razlog za to je što je u njima sadržana velika količina natrijuma što je ponovo opasno za ovu grupu ljudi.

Stručnjaci iz „Action on Salt” su mišljenja da uvećani unos soli pokazuje negativan efekat na tako zvani balans natrijuma u organizmu što je veoma važno za celokupno ljudsko zdravlje.

Upravo ovo može da dovede do povećavanja nagomilavanja tečnosti u telu, a kao rezultat toga može se primetiti povišen krvni pritisak.

Sa druge strane, minimalizovanje unosa natrijuma dokazano pomaže u smanjivanju smrtnih slučajeva usled insulta za celih 16%. Takođe, smanjuje se rizik od smrtnih slučajeva usled koronarne bolesti srca.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest