Bonapeti.rs»Članci»Dijeta kod Problema»Dijeta kod Heliko bakterije

Dijeta kod Heliko bakterije

Maria SimovaMaria Simova
Autor
224
Dijeta kod helikobakter pilori

Današnji ritam života ne dozvoljava savremenom čoveku da se hrani redovno, na vreme i da konzumira korisnu i zdravu hranu. To stvara uslove za razvoj želudačno-crevnih bolesti i bakterija. Najopasnija od njih jeste Helicobacter pylori, koja je uzrok bolesti Helicobacteriosis.

Medicinska statistika je pokazala da 68% stanovništva ima ovu infekciju. Lečenje ove bolesti je dugo i teško, uključuje terapiju lekovima, dijetu i korigovanje režima ishrane.

Aktivnost mikroorganizma, tačnije heliko bakterije, prouzrokuje upalu sluzokože želuca. Ako se konzumiraju namirnice, koje je iritiraju, onda lečenje nije efikasno, a zdravlje pacijenta se pogoršava.

Glavni principi ishrane kod heliko bakterije

- Izbacite iz ishrane sve namrnice koje iritiraju sluzokožu želuca, kao i slatkiše (koje ova bakterija veoma voli);

- Jedite polako i žvaćite hranu;

- Pijte najmanje 2 l vode dnevno;

- Jedite češće (najmanje 5-6 puta dnevno) u manjim porcijama;

- Držite dijetu najmanje mesec dana;

- Jela bi trebalo jesti dok su topla, zabranjena je topla i hladna hrana u isto vreme;

- Hranu se može pasirati ili rendati;

- Nakon obroka pacijent nema osećaj sitosti, težine i nadutosti. Ako su navedena stanja prisutna, onda bi trebalo smanjiti količinu.

Kada poštujete ova pravila ishrane, onda se povećava efikasnost lekova na heliko bakteriju, a period ozdravljenja se smanjuje.

Kod heliko bakterije treba da izbacite sledeće namirnice iz ishrane:

- mesna mesa i ribu;

- životinjske masti;

- sve vrste pečuraka;

- pikantna i slana jela, kobasice /posebno dimljene/;

- konzervirane namirnice;

- crni hleb;

- sladoled;

- alkoholna i gazirana pića;

- rotkvice;

- pasulj;

- špargle;

- dimljeni sir;

- voće sa debelom korom, grožđe, breskve i trešnje.

Dozvoljene su sledeće namirnice:

- jaja /od kokoške i prepelice/, ali samo kuvana

- supe od povrća i supe na mlečnoj osnovi, čorbe sa mesom, ali bez masnih bujona

- mleko, kefir i kiselo mleko

- pileće meso koje nije masno, zečetina i riba

- šargarepa, krompir, tikvice, bundeva - samo dinstane, pečene ili kuvane

- uključite u ishranu brokoli, on sadrži dosta sulforafana. Ovo organsko jedinjenje se odlično uklapa u razne načine lečenja heliko bakterije

- biljna ulja

- testenine, kaše

- jagode, maline

Primer ishrane kod heliko bakterije

- Doručak: 1-2 kuvana jajeta ili omlet na pari, parče prepečenog belog hleba, zeleni čaj ili voćni sok, koji nije kiseo

- Užina: svež sitan sir (vurda), koji nije kiseo, čaj od šipka

- Ručak: vegetarijanska čorba od krompira, kuvana šargarepa, pečeno meso ili kuvano, sušena jabuka

- Užina: žele od voća ili banana, kompot ili 2 meke sušene kajsije

Večera: kotleti na pari, kaša od heljde, voćna salata, čaj sa medom

- pre spavanja: čaša mleka

Dijeta, koja je namenjena za heliko bakteriju, za kratak vremenski period će poboljšati zdravlje pacijenta. Želudac će bolje usvajati hranu, a osećaj težine, bol i nadutost će nestati.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni