Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Saveti za čuvanje i konzerviranje cvekle

Saveti za čuvanje i konzerviranje cvekle

Crvena cvekla

Cvekla je veoma korisno povrće. Ona sadrži važne korisne materije, koje su ujedno moćno oružje protiv ćelija raka. Kao i svo ostalo povrće, tako i cveklu možemo konzervirati za zimu, da je uvek imamo pri ruci.

Ovo povrće je kod nas dolazi sa meditaranskih prostora. Cvekla ima veliku moć da pročišava organizam od toksina. Može se spremiti na razne načine - pećena, punjena, kuvana, u vidu turšije, marinirana i na razne druge načine. Važno je da kada čuvate cveklu ili drugo povrće, da se prilagodite temperaturi i vlažnosti vazduha. Takođe, treba znati kako i u kojim uslovima se cvekla može konzervirati. Evo i nekoliko recepata za konzerviranje cvekle:

1. Cvekla sa belim lukom

Cvekla sa belim lukom

Prvi recept je za sok od cvekle, a za to će vam biti potrebno: litar vode, čenovi belog luka /količina po želji/, 50 g soli, 50 g šećera, 100 ml sirćeta i 1 kg cvekle.

Prvo treba da stavite vodu da proključa, a zatim da oljuštite beli luk i da ga blanširate u njoj. Kada se izblanšira, čenove luka ohladite hlandom vodom, a vodu, u kojoj ste blanširali, nemojte bacati. Ohlađeni beli luk rasporedite u tegle.

Cveklu sitno narendajte i procedite je kroz sito. Od vode, koju ste koristili za beli luk, uzmite 500 ml i pomešajte je sa sokom od cvekle, kao i sve ostale sastojke. Preko luka stavite narendanu cveklu. Zatim pomešajte smesu sa vodom i sokom i isipajte u tegle, svuda jednako, pa kuvajte 5-10 minuta.

2. Turšija od cvekle

Turšija od cvekle

Ako želite da napravite turšiju od cvekle, uradite sledeće: nekoliko krupnih glavica cvekle dobro očistite, uklonite zeleni deo, dobro ih operite, ali ih nemojte guliti. Kuvajte ih oko 3-4 sata, dok u potpunosti ne omekšaju. Kada budu gotove, uklonite koru cvekli, pa ih isecite na kolutove, koji bi trebalo da budu tanki. Dobijene kolutove poređajte u tegle, tako da budu baš gusti. Trebaće vam 3 litra vode, 280 g soli i 300 ml sirćeta. Od ovih namirnica napravite salamuru, koju ćete sipati u tegle, ali onda treba da bude dobro ohlađena.

3. Zamrznuta cvekla

Cvekla
Fotografija: Yordanka Kovacheva

Osim navedenih načina, cvekla se može i zamrznuti. Za to je potrebno da koristite cveklu visokog kvaliteta i koja dobro izgleda. Važno je da je dobro pripremite, pre nego što je zamrznete. Treba da očistite i operete cveklu veoma pažljivo. Nakon toga sledi blanširanje. Kada se izblanšira, onda treba da se ohladi. Oblik isečene cvekle može biti po želji - zavisi od veličine. Nakon svega ih pažljivo stavite u kesice, a zatim izbacite vazduh iz kesica. Dobijene kesice stavite u zamrzivač, da vam budu pri ruci kada vam zatrebaju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest