bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Kako da jedemo malo i zdravo

Kako da jedemo malo i zdravo

Stanislava ValkovaStanislava Valkova
Inovator
153817
Zdrava ishrana

Čovek se hrani zdravo ako unosi zdravu hranu, koja sadrži dovoljne količine svih potrebnih materija za njegov organizam. Zdrav način života je osnova za razvoj različitih aspekata ljudskog života, postizanje aktivnog i dugog životnog veka.

Redovna fizička aktivnost je takođe važna za zdrav organizam, koliko i sama hrana. Hrana treba da bude umerena, u skladu sa fizičkim predispozicijama osobe, a takođe podrazumeva i znanje o kvalitetu namirnica koje s eunose.

Naše telo je veoma brz sistem koji se sam reguliše. Ako vam je telu potrebno nešto, to je onda ono što ono ne poseduje. Naravno, ne treba preuveličavati ovo pravilo do krajnjih granica i da jedete sve što vam se prijede, jer samo osećate da vam se to jede.

Ako celog života jedete pitu sa džemom za doručak i organizam vam to traži svakog jutra - to je pre svega navika, a ne potreba. Ako dosad niste mogli da konzumirate mlečne proizvode i bili ste netolerantni na njih, a odjednom vam se prijedu - razmislite da li vam treba dodatna količina kalcijuma.

Korisne namirnice

Glavno pravilo, kojeg biste mogli da se pridržavate, jeste da vreme za obrok bude samo vreme za obrok, a ne za čitanje novina ili gledanje televizije, što vas tera da unesete dodatne količine hrane. Odredite sebi onolike količine hrane, kolike su vam zaista potrebne.

Mnogi jedu kada uopšte nisu gladni. Probajte da promenite ovu naviku. Drugi jedu samo jer u tanjiru ima još hrane. Ako servirate ili naručite manje hrane, onda ćete morati i da jedete manje. Kada polako jedete, to vam omogućava da odredite osećanje gladi i sitosti, a možete da prestanete da jedete, čim osetite da ste se zasitili.

Pravilna ishrana

Koristite manje tanjire i čaše, koje vam obezbeđuju da jedete manje. Ne zaboravite da je doručak najvažniji obrok i da vam omogućava da jedete manje hrane tokom dana, a takođe i da sagorite sve kalorije, koje ujutru unesete. Nemojte preterivati sa niskomasnim namirnicama i namirnicama sa malo ugljenih hidrata. Potrebne su vam kalorije.

I ne gladujte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest