Psilijum

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190185
Psilijum

Psilijum /Psyllim/ je biljka koja je poznata u celoj Evropi, Americi i Aziji zbog veoma korisnih i rastvorljivih vlakana. Poznat je još i kao indijski trputac. Korenski sistem psilijuma ima veoma dobro razvijen glavni koren i nekoliko vlaknastih sporednih korenova. Cvetovi su bele boje, sitni i mnogobrojni. Semenke su zatvorene u ljuspama, koje se obrazuju nakon sazrevanja.

Korišćenje vlakana psilijuma je dosta ukorenjeno, a započinje u centralnim i jugoistočnim delovima Azije. U kineskoj narodnoj medicini i indijskoj medicinskoj praksi, ajurvedi, vlakna psilijuma se koriste kao profilaktika za crevnu peristaltiku i suzbijaju stanja poput kostipacije i želudačno-crevne probleme.

Sastav psilijuma

Najvredniji sastojak koji se nalazi u biljci, jesu vodorastvorljiva vlakna, koja čine zidove biljnih ćelija. Kada se potope u vodu, stvaraju gusti gel. Pored rastvorljivih vlakana, psilijum sadrži i znatnu količinu nerastvorljivih vlakana.

U kontakt sa vodom u želudačno-crevnom traktu obe vrste nesvarljivih ugljenih hidrata stvaraju želiran sloj, koji se ne može obraditi od strane želudačnih enzima i kiselina, niti da se apsorbuje kroz ćelijske membrane.

Prirodni psilijum

Odabir i čuvanje psilijuma

Psilijum se može kupiti samostalno, ali se može naći u kombinaciji sa drugim biljkama, sportskim dodacima ishrani, kao i drugim preparatima za detoksikaciju želudačno-crevnog trakta i za profilaktiku problema poput gastritisa, dijareje, hroničnog zatvora, sindroma nervoznih creva, itd.

Koristi od psilijuma

Psilijum je koristan za zdravlje čoveka. Prvo, on je veoma dobar detoksikator za želudačno-crevni trakt.

Polurastvorljiva vlakna u njemu deluju na otpadne molekule na površini tankog creva mehanički, kao i hemijski. Ova vlakna se povezuju sa raznim otpadnim materijama i izbacuju ih iz tela, pre nego šo štetne materije postanu toksični agensi, koji mogu da prodru u tkiva crevnih ćelija, a otud i u krvotok.

Psilijum daje osećaj sitosti. Velika zapremina nabubrelih vlakana daje lažan osećaj sitosti. Ovaj efekat se koristi kod pravljenja raznih niskokaloričnih jela. Može se kroistiti i kod namirnica koje su siromašne vlaknima, da bi se povećalo njihovo usvajanje smanji glikemijski indeks i, nikako manje važno - da spreči prejedanje velikih količina hrane.

Rastvaranje psilijuma

Psilijum je regulator crevne peristaltike - ubrzava je ili usporava. Veoma je dobro sredstvo protiv dijareje i konstipacije. U slučaju dijareje, vlakna psilijuma usvajaju suvišnu vodu u crevima, suše hranu u njima i usporavaju njen put. Kod kostipacije želirani sloj gomila dodatnu masu u pražnjenju, otire se o zidove creva i na taj način stimuliše peristaltiku i ubrzava prohod nagomilane hrane.

Psilijum ima veoma veliku moć u uklanjanju gasova. To dejstvo se najviše primećuje tokom dijeta, koje uključuju jela sa visokim ili mešanim proteinima - jaja sa mlečnim proizvodima, mlečni proizvodi sa mesom, orašasti plodovi sa mlečnim proizvodima, mahunarke sa mesom, itd. Dobro deluje i kod preterane konzumacije proteina i nedovoljne konzumacije vlakana.

Pretpostavlja se da psilijum ima antiholesterolni efekat. To je najverovatnije zahvajujući smanjenoj blokadi usvajanja konzumiranog holesterola, kao i snižavanju glikemijskog indeksa uglenih hidrata u hrani, zahvaljujući vlaknima iz psilijuma.

Dnevna doza psilijuma

Koristi od psilijuma

Uobičajena dnevna doza psilijuma je 7.5 g semenki ili 5 g praha vlakana. Uzima je jednom ili 2 puta dnevno sa vodom mlekom ili svežim sokovima. Veoma je važno vlakna da se unose sa dovoljnom količinom tečnosti, zbog nihove sklonosti da brzo nabubre. Nije preporučjivo da se uzimaju grudvice od vlakana - prah od vlakana, koji je došao u kontakt sa tečnošću. Zbog toga se one teško gutaju, pa postoji opasnostda zastane u grlu.

Štetnost psilijuma

Konzumacija vlakana ili celih semenki psilijuma se smatra apsolutno bezopasnim. Ipak, postoje slučajevi gde se pojavila alergija na vlakna kod ljudi. Specijalisti smatraju da sličnu autoimunu reakciju imaju najviše radnici koji rade u pogonima različite proizvodnje, gde ima dosta prašine i gde je dosta zagađeno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji