bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Voće i povrće za dojilje

Voće i povrće za dojilje

Voće i povrće za dojilje

Dojenje nimalo nije lak posao. Gotovo svaka žena nakon porođaja ima mleka, ali praksa pokazuje da je malo onih koje uspevaju da hrane bebu samo sa ovim čudotvornim mlekom. Razlozi za nedostatak mleka mogu biti različiti, a tu spada i stres, psihičko stanje i postporođajna depresija.

Međutim, najvažnija ostaje hrana, budući da ona uslovljava kvalitet i količinu mleka.

Bez ikakve sumnje, voće i povrće je veoma važno. To ne važi samo za dojilje, već i za sve ostale, koji žele da se zdravo hrane. Da se fokusiramo na mleko za bebe.

Banane

Voće i povrće za dojilje

Banana spada u najmasnija voća, a u isto vreme je veoma važna za proizvodnju mleka. Njena masna tekstura pomaže da mleko bude gusto, a visoka kalorijska vrednost pomaže da se bebi dostavi potrebna energija i da bude sita duže vreme.

Jabuke na prazan stomak

Voće i povrće za dojilje

Jabuke se takođe dosta preporučuju dojiljama. One sadrže dosta vitamina, kao što su A i C, kao i dosta kalcijuma, kalijuma, folne kiseline, koja je ženama potrebna tokom cele trudnoće. Kruške se takođe preporučuju tokom dojenja. Ako je kruška organska, ona će sadržati velike količine soka, što će pomoći u proizvodnji mleka, jer je unos tečnosti veoma važan za dojilje.

Citrusi - nikako!

Voće i povrće za dojilje
Fotografija: Sevdalina Irikova

Svako voće sadrži minerale i vitamine, ali uprkos tome, postoji i ono koje se ne preporučuje dojiljama. Tu spadaju citrusi. Dokazano je da citrusi povećavaju mleko, ali i da povećavaju pojavu grčeva kod beba, budući da voće poput pomorandže, limuna i sličnih iritiraju želudac. Ipak, ne treba da zaboravimo da sve što jede majka, to jedu i bebe putem mleka.

Zeleno lisnato povrće za više gvožđa

Voće i povrće za dojilje

Od povrća je najbolje zeleno lisnato povrće kao što je to kopriva ili spanać. Oni su bogati gvožđem, koje je nephodno za zdravlje beba.

Mahunarke treba jesti u umerenim količinama

Voće i povrće za dojilje

Iako je dosta specijalista protiv konzumacije mahunarki tokom dojenja zbog pojave grčeva kod beba, dosta je i onih koji misle suprotno. Upravo su sočivo, grašak i pasulj dobar izvor gvožđa i njihova konzumacija u umerenim količinama se preporučuje.

Krompir za sitost

Voće i povrće za dojilje

Drugo korisno povrće za dojilje je krompir. On daje osećaj sitosti, a i ne smara se alergenom, tako da se može konzumirati u velikim količinama.

Beli i crni luk - po želji

Voće i povrće za dojilje

Beli ic rni luk su dosta osporavani kada je u pitanju dojenje. Oni su veoma korisni i puni vitamina, ali neke majke smatraju da daju specifičan ukus mleku i da bebe ne vole taj ukus. Drugi smatraju da upravo taj ukus čini da mleko bude veoma ukusn za bebe.

Dobro čistite voće i povrće

Postoji dosta hipoteza i istraživanja koje voće i povrće kako deluje na majčino mleko. Koje je korisno, a koje ne. Koje se smatra alergenom, a koje ne. Najvažnije je da beba i majka budu mirne, a voće i povrće treba da bude dobro oprano, kako bi se uklonile bakterije i preparati, kojima je ono tretirano, pre nego što je stiglo do majke.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji