Pileće iznutrice - važna kulinarska pravila za njihovu pripremu!

bubci

Pileće džigerice

Pileće džigerice se preporučuju deci i trudnicama. Razlog toga je što sadrži mnogo gvožđa koje se lako usvaja. Kao što znate, da bi se popunio njegov nedostatak u organizmu, treba da se uzima zajedno sa vitaminom C. Pileće džigerice, međutim sadrže i to i zato se gvožđe u njima usvaja maksimalno. Čak i prilikom toplotne obrade 90 % ove količine ostaje nepromenjeno.

Sadržaj folne kiseline je još jedan od razloga zašto pileće džigerice treba da se nalaze u meniju trudnica i dece u periodu intenzivnog rasta. Nedostatak ovog elementa može dovesti do problema sa rastom i pogoršanja samouverenosti. Vitamin A i cink u džigericama doprinose lepoti kože i kose i učestvuju u formiranju imuniteta. Zbog svega topla, plus dokazan sadržaj esencijalnih masnih kiselina Omega-6 i Omega-3 preporučuje se da pileće džigerice prisustvuju u vašem meniju ne ređe od 1-2 puta nedeljno.

Kulinarska pravila prilikom kupovine pilećih džigerica

džigerice s lukom

- Kupujte samo hladne pileće džigerice - od zamrznutih nikad nećete doboti idealno ukusno i nežno jelo. Prilikom prženja one će pustiti sok i dinstaće se umesto da stvore tanku, rumenu koricu i da sačuvaju sokove unutra.

- Pre kuvanja ih operite, pregledajte pažljivo i ako otkrijete žučnu kesu odvojite je pažljivo oštrim nožem. U protivnom rizikujete da džigerica gorči.

- Pre prženja osušite džigerice ubrusom i nemojte ih soliti da se sačuvaju ukusni sokovi.

- U tiganj nemojte stavljati celu količinu džigerica odjednom, nego postepeno - po 2-3. U protivnom slučaju temperatura masti će pasti i oni će se prosto kuvati u sopstvenom soku.

- Proverite da li su gotove džigerice tako što ćete ih pritisnuti - ne treba da budu tvrde, nego samo malo gušće nego kad su sveže.

Pileća srca

pileća srca

Pileća srca su idealna za oporavak snage - ovi sitni zalogaji, koji su tepki jedva 30 g su celjen izbor vitamina iz grupe B, pri tom u količini koja se ne sreće ni u jednom drugom sastojku. Ona su mnogo važna za vaš imunitet i zdravlje jetre i krvnih sudova. Čak i prilikom toplotne obrane ne gube veliki procenat vitamina u njima, iako se kuvaju duže, srca ostaju korisna za vaše zdravlje.

Zna se da su ona potrebna ljudima koji pate od anemije, zato što hemijski elementi u njima pomažu cirkulaciju i obogaćuju krv hemoglobionom. Pileća srca deluju prijatno nakon povreda i operacija i pomažu oporavku snage.

Kulinarska pravila prilikom kuvanja pilećih srca

pileća srca s pečurkama

- Pre kuvanja pilećih stra očistite od preostale krvi, tako što ih lagano pritisnete. Oštrim nožem isecite sudove, masnoću i žilice. Operite hladnom vodom.

- Vreme kuvanja zavisi da li su cela ili isečena na dva dela. U poslednjem slučaju je potrebno 20 minuta nakon što provri, a ako su cela kuvajte ih 30-40 minuta obavezno ispod poklopca.

- Proverite da li su gotova tako što ih probodete nožem ili čačkalicom za zube - ko izlazi bistra tečnost gotova su.

- Ako je ovaj sastojak čuvan nepravilno, nakon kuvanja može postati žilav. Ako to primetite, kuvajte ga u svežem mleku i solite na kraju;

- Pileća srca lako upijaju mirise sa strane. Da biste ih odstranili, prilikom kuvanja u bujon stavite začine ili ih prethodno potopite u sok od limuna ili sirće.

Pileći želuci

pikantni bubci sa maslacem
Fotografija: Зорица

Pileći želuci poboljšavaju vid - ovaj sastojak nije toliko popularan, ali njegova korisna svojstva nisu manja od ostalih pilećih iznutrica. Sadržaj velike količine različitih minerala osigurava pravilan rad endokrinih žlezdi i stomačno-crevnog trakta, kao i normalnu funkciju hormona. Redovna upotreba želudaca može produžiti mladost i zglobova i hrskavice. Kao i kod džigerica i ovde se nalazi velika količina gvožđa koju organizam upija 90 %. Najviši sadržaj u ovom sastojku je vitamin A, koji poboljšava vid i oporavlja zodove krvnih sudova.

Pileći želuci su idealna sastojak za ljubitelje fitnesa, pošto oni osiguravaju značajnu količinu čistog proteina. Sa njima se može porediti samo pileći file, ali za razliku od njih oni imaju jači i prijatniji ukus.

Kulinarska pravila prilikom kuvanja pilećih želudaca

pileće iznutrice

- Pileći želuci se obično kuvaju od 15-40 minuta u zavosnosti od starosti ptice. Možete proveriti da li je gotov tako što isečene jedan - treba da bude dovoljno mekan da može da se žvaće;

- Pre nego što počnete da ih kuvate, operite ih pažljivo da biste odvojili svu prljavštinu

- Da biste osigurali dobar ukus jela, prvo pažljivo pregledajte želuce i odstranite žučnu kesu;

- Za razliku od pilećeg mesa, želuce treba da stavite u hladnu vodu i onda da uključite ringlu. Tako će konsistencija ostati nežnija;

- Stepen svežite značajno utiče na jelo, pripremljeno od pilećih želudaca. Zato u prodavnici birajte one koji imaju svetlu boju i ne žute ili sive;

- Idealno je ako kupujete želuce od mladih pilića - oni su nežni i meki. Ako su od strajie ptice oni su žilavi i potrebno je da udvostručite vreme kuvanja_

- Solite samo na kraju toplotne obrade - inače će postati suvi i žilavi.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji