Više praziluka, manje holesterola

Praziluk

Praziluk je poštovan godinama od strane mnogih civilizacija, uključujući i Drevni Rim i Drevnu Grčku. Oni su uzimali povrće kao personifikaciju za svoju mističnost i snagu. Za razliku od njih u Velsu su uzimali praziluk kao svoj simbol.

Ko bi pretpostavio da su nekada velški vojsnici nosili praziluk u svojim kapama za vreme bitaka koje su vodili, da bi ih razlikovali od protivnika. Misterija i činjenica što su izabrali baš ovo povrće. Stvari koje mogu objasniti tu činjenicu je na primer što se praziluk gaji u oktobru, a baš su se tada vodile bitke.

Možda je slučajnost, ali je praziluk jedan od nekoliko povrća koji rastu u Velsu i u martu. Mnogi ljudi veruju da je to zbog toga što je sveti David uključivao praziluk u svoj post, koji su činili konzumiranje hleba, vode i biljaka.

Danas su naučnici dokazali da praziluk nije samo drugi rođak luka. Oni su otkrili mnogo korisnih svojstava koji se u njemu nalaze, kao i u mnoštvu povrća iz porodice luka - Alium, u koje spada i beli luk.

Praziluk

Istraživanja pokazuju da je konzumiranje povrća iz porodivve Alium veoma korisno za organizam. Unos bar dva puta nedeljno čuva od raka debelog creva, želuca i prostate, a takođe smanjuje i nivo holesterola i krvnog pritiska.

Praziluk je takođe mnogo dobar izvor gvožđa, mangana i vitamina B6 i vitamina C.

Supa sa prazilukom

Kada koristimo praziluk za kuvanje, njegov mek i sladak miris ga čini najomiljenijim od predstavnika porodice Alium. Osim toga od se slobodno može koristiti u kulinarstvu bez brige da će oslabiti miris drugih sastojaka u jelu.

Praziluk ima jedinstven mekan ukus koji mu dozvoljava da se priprema na mnogo različitih načina - na pari, dinsta, pečen samostalno ili u kombinaciji sa drugim sastojcima.

Ukus praziluka se smatra za dosta prefinjeniji nego luka. Zato se koristi u poznatoj francuskoj [supi sa lukom], kao i u mnogim drugim supama i sosevima.

Danas, praziluk je jedno povrće koje se upotrebljava u skoro svim jelima sa svežim povrćem, pošto traje cele godine. Takođe se mnogo koristi za sveže salate i ukrase. Zbog simboličnog značenja u Velsu, praziluk se tamo nalazi u mnogim receptima.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji