Tajna ukusnih mekika

Tajna ukusnih mekika

Mekike su tradicionalan doručak. Bugari ujutru vole da ih jedu sa šećerom u prahu. To je doručak od testa, pržen u mnogo masnoće. Kako da napravimo mekike da budu zaista mekane, kao kada su in nekada bake pravile?

Postoje razni recepti za mekike, glavne razlike su u sastojcima za nadolaženje i mleku. U nekim krajevima testo za mekike se priprema sa kiselim mlekom i sodom za hleb i ostavlja da odstoji 30 minuta dok ne nadođe.

U drugim krajevima mekike se prave sa kvascem i kiselim mlekom, a negde sa kvascem i svežim mlekom. Kada se prave sa kvascem, prvo on treba da se rastvori da se dobije kaša sa malo vode i brašna i da nadođe na toplom.

Preporučuje se oblikovanje mekika za prženje i mokrim rukama. Ponekad mrvljeni sir može da se sadrži kao nadev u testu.

Evo tajne ukusnih mekika! Ona je u sodi bikarboni. Da bi bile mekane i vazdušaste stavite prstohvat sole. Evo ga i recept sa mekikama sa sodom:

Mekike sa sodom

Ukusne mekike

Potrebni sastojci:

brašno

400 g kiselog mleka

1 kašičica sode

1 supena kašika šećera

1 supena kašika soli

200 ml ulja za prženje

Način pripeme: Prvo prosejte brašno i napravite udubljenje u jednom plehu. Stavite kiselo mleko u brašno. Nemojte zaboraviti da rastvorite sodu u kiselom mleku, da se ne oseća posle konzumiranja. Dodajte šećer i druge sastojke. Promešajte i ostavite da odstoji 20-30 mintua, nakon toga razvucite testo i isecite na pravougaonike. Mekike pržite sa obe strane dok ne budu gotove u ugrejanom ulju.

Klasične mekike sa kvascem

Ukusne mekike

Potrebni sastojci:

1/3 kockcie kvasca (14 g)

nekoliko kašika kiselog mleka

300 ml vode

500 g brašna

1 supena kašika soli

Način pripreme: Kvasac pospite prstohvatom šećera i malo vode i ostavite da nadođe. U posudi pomešajte kiselo mleko, so i vodu i u njih dodajte nadošao kvasaca. Zamesite meko testo. Ostavite da nadođe. Možete ga zamesiti uveče i staviti u frižider (ne treba da mažete uljem) ujutru oržite. Od ovog testa možete praviti picu.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji