Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Da napravimo mleveno meso u domaćim uslovima

Da napravimo mleveno meso u domaćim uslovima

Vyara KostadinovaVyara Kostadinova
Početnik
291
Meso za mlevenje

Mleveno meso je dobro poznat sastojak i povezuje se sa tradicijom mnogih nacionalnih kuhinja. Na istoku su ga pripremali od davnina, sitno su je oblikovali i seckali sataricom.

To je smesa koja se može koristiti za razne vrste recepata sa mesom. Svako je bar jednom probao da napravi mleveno meso u domaćim uslovima. Ovde je potrebna pomoć mašine za mlevenje mesa. Ustvari, mlevenje mesa je jedan jednostavan korak u celom procesu.

Najvažnije je da odaberemo pravo meso koje se prodaje. Za ukusno i krehko mleveno meso se preporučuje da izaberemo meso od vrata kao glavnu komponentu. Deo buda sa sačuvanim delom od vrata se takođe može koristiti. U njega treba da dodamo i svinjsko meso. Ukusno je, deblje i daće smesi bolju konsitenciju.

Proporcije mogu biti sledeće: 70 % telećeg mesa i 30 % svinjskog. U nekim se može naći i ćureće meso. Vi takođe možete dodati u domaće mlevneo meso, ali ćete onda koristiti 60 % telećeg, 30 % svinjskog i 10 % ćurećeg.

Nakon što kupite meso, treba da ga očistite od žilica i debljine. Posle isecite na male komade i počnite da meljete u mašinici ili u multipraktiku. Kad smesa bude gotova, ostavite je da odstoji u frižideru oko 24 sata. Promešajte dobro prethodno da se ravnomerno rasporede mlevena mesa.

Mleveno meso

Nakon toga je spremna za razne recepte. Ako pripremate mleveno meso za ćufte, onda vam je potrebno više svinjskog mesa, koje takođe treba da bude od vratnog, krehkog dela. Dobro je da dodate i malo slanine da ćuftice ne budu previše suve kad budu gotove. Svinjsko meso treba da bude oko 60-70 %, a teleće 30-40 %.

Gotovo mleveno meso obavezno začinite solju. Dodajte kumin, koji je tradicionalni začin za meso. Možete koristiti piskavicu u kombinaciji sa peršunom i čubrom.

Za ćuftie možete staviti i pokvašeni beli hleb i sitno iseckan luk, takođe i malo mladog belog luka po želji. Da bi smesa bila homogena, dobro je da dodate žumance jednog jajeta na jedan kilogram mlevenog mesa. Jaje se dodaje u mleveno meso koje sadrži više sastojaka.

Neki vole pikantniji i zasićeniji ukus i da peku sitne ne ljute ili malo ljute paprike, da ih oljutšte i sitno iseckaju bez semenki i da ih dodaju u smesu. U mlevenom mesu za ćevapčiće treba da ima bibera i kumina obavezno.

Začinjavanje mlevneog mesa treba da bude po vašoj želji, navikama i ličnom ukusu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest