Kako da očistimo kamenac iz bokala

Почистване на котлен камък от кана

Svaka domaćica se često susreće sa problemom stvaranja kamenca u bokalu ili čajniku. Bez obzira na to kakav je čajnik - električni ili običan, neophodno je da ga ne ostavljate sa kamencem, već ga na vreme očistite.

Kako se stvara kamenac?

Voda sadrži različite minerale i soli u različitim količinama. Neki od njih, kalcijumske i magnezijumske soli, obrazuju tvrd takog prilikom ključanja. Što je više soli u vodi, to se brže pojavi sloj kamenca. Naravno, voda može da se pročisti pomoću filtera, ali to će samo usporiti stvaranje krečnjaka. U običnim čajnicima kamenac se obrazuje na dnu unutrašnjih zidova, a u električnim čajnicima - na grejnom elementu koji dolazi u kontakt sa vodom.

Dosta proizvođaća čajnika i bokala preporučuju korišćenje posebnih preparata za uklanjanje kamenca. Njih možete naći skoro u svim prodavnicama i supermarketima. Da biste uklonili kamenac, treba striktno da se držite instrukcija i peporuka određenog sredstva za lišćenje kako ne biste oštetili delove uređaja.

Čišćenje kamenca limunskom kiselinom

Uklanjanje kamenca limunskom kiselinom je veoma jednostavan, pristupačan i efikasan način. Odgovara za sve vrste bokala (nerđajući čelik, keramika, emajlirani, električne plastike i staklo) je umeren ili slab kamen.

METODA: 20 g limunske kiseline se rastopi u 1.5 litara vode, dobijeni rastvor se sipa u bokal i ostavi se da prokluča. Tečnost se izlije i blago ispere mekim sunđerom- Ponovo se sipa čista voda i ostavi se da proključa, islijete je i operete bokal.

Čišćenje kamenca sirćetom

Почистване на котлен камък

U bokal se sipa 1 litar voda i 100 ml sirćeta, uključite bokal da voda provri i ostavite da se nakisne 5-10 minuta. Ova procedura se ponavlja i ostavlja se da se nakisne 20 minuta. Prospe se smesa i pažljivo se opere mekim sunđerom. Ponovo se sipa čista voda, proključ i prospe se, opere se bokal.

Čišćenje kamenca sodom bikarbonom

U bokal se sipa 1 litar vode i uključi se da provri. U ključalu vodu se sipa 1-2 supene kašike sode bikarbone i ostavi se 30 minuta da nakisne. Dobro se opere mekim sunđerom i sipa se čista voda, uključi se da provri. Voda se prospe i bokal se opere.

Soda, sirće, limunska kiselina za deblje i starije naslage kamenca

Котлен камък

Za ovaj trostruki udarac po kamencu se sipa 700 ml vode u bokal, dodaju se 3 supene kašike sode bikarbone i ostavi se da proključa, nakisne se 10 minuta i rastvor se prosipa.

Sipa se 700 ml vode, dodaju se 2-3 supene kašike limunske kiseline i ostavi se da provri, ostavi se da se nakisne 10 minuta i prospe se. Sipa se 700 ml vode u bokal i 250 ml sirćeta, ostavi se da provri i nakisne se 5 minuta, prospe se rastvor. Bokal se pažljivo opere nekim sunđerom i ponovo se sipa čista voda, ostavi se da prokljula i prospe se voda, a bokal se opere.

Za slabe i umerene naslage kamenca koristite limun

U bokal se sipa voda, uključi se da provri i ubace se dve četvrtine limuna, ostavi se da se nakisne 60-90 minuta dok se u potpunosti ne ohladi, prospe se spesa i bokal se opere mekim sunđerpm. Ponovo se sipa čista voda i ostavi se da proključa, sipa se voda i opere se bokal.

Korisni saveti za uklanjanje kamenca

- Za kuvanje koristite samo filtriranu vodu ili flaširanu vodu;

- Jedna ista voda se kuva samo jednom u bokalu, za sledeće kuvanje dobro bi bilo da je sveža voda;

- Bokal iznutra perite mekanim sunđerom bez preparata za pranje, makar jednom dnevno. Ako postoji mogućnost najbolje je nakon svakog kuvanja da pokupite ostatak vode u bokalu nakon korišćenja;

- Nakon korišćenja ne ostavljajte ostatak od vode.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Povezani recepti