bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se čisti riba

Kako se čisti riba

Kako se čisti riba

Riba može da se čisti na nekoliko različitih načina. Najvažnije jeste da ribu operete čistom tekućom vodom, pre nego što počnete da je čistite. Tako ćete ukloniti prljavštinu i rublju sluz.

Držeći ribu jednom rukom, drugom sklonite krljušti, ako su krupne. Krljušt se čisti oštrim nožem, koji se drži pod uglom, kako krljušt ne bi letela na sve strane.

Pažljivo odsecite repno peraje. Odsecite leđno peraje. Secite nasuprot krljušti, pridržavajući ivicu peraja, kako ne iskliznula iz vaših ruku.

Rasecite stomak. U tu svrhu vrhom noža probodite kožu ispod glave i napravite dubok razrez skoro do repa. Izvadite svu unutrašnjost i uklonite belu opnu koja prolazi pored kičme ribe. Ispod nje ima dosta krvi, koja treba da se ukloni.

Kako se čisti riba

Odsecite riblju glavu. Odsecite peraje sa stomaka. Ponovo ribu operite hladnom tekućom vodom, kako biste uklonili ostatke od krljušti, krvi i sluzi.

Ribu isecite na komade po želji i celu je zapecite. Pre nego što je ispečete ili ispržite, pospite je začinima za ribu, prekrijte je tanjirom i ostavite je na dva sata u frižider, kako bi upila začine.

Jednostavno ćete očistiti ribu, ako je, nakon što je operete, natrljate krupnom soli. Tako neće iskliznuti iz vaših ruku. Da biste očistili krljušti, možete koristiti lavor sa hladnom vodom. Vaše treba da budu pod vodom, da ne bi krljušt letela po celoj kuhinji.

Možete očistiti ribu tako što je stavite u veliku najlon kesu i čistite je u njoj.

Kada vadite unutrašnjost ribe, treba pažljivo da radite da ne pukne žuč, jer će se izliti gorka tečnost i ukus ribe će biti gorak.

Ako vam treba riblji filet, kada je očistite, rasecite je po dužine pored kičme, tako da iznad jednog dela ribre ostanu rebra, a iznad drugog - rebra i kičma. Izvadite kosti i direktno isecite filet. Operite hladnom vodom.

Kada je vaša riba gotova, možete spremiti pečenu ribu, pohovanu ribu, prženu ribu ili ribu u sosu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji