Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Sve o suncokretovom ulju

Sve o suncokretovom ulju

Sve o suncokretovom ulju

Mnogi ljudi odbacuju suncokretovo ulje, ali ono je najpoznatija i najrasprostranjenija masnoćau našim domovima. Koristimo ga za prženje mekika na primer, za pripremanje tiganjica i čega još sve ne. Stavljamo ga kada mesimo domaće pite sa sirom, peciva, penjurlije i šta još sve ne.

Međutim, da li znamo šta sadrži suncokretovo ulje, kako se pravi, koje su njegove prednosti i mane. Sada ćemo pokušati da odgovorimo na ova pitanja.

Ulje je svuda oko nas. Neki ljudi smatraju da je štetno i "strašno" i zamenjuju ga maslinovim uljem, ovo međutim nije baš tako. Ako je u vašoj dijeti ulje jedina masnoća iz koje nabavljate esencijalne masne kiselini, onda ulje uopšte nije štetno, čak naprotiv. U Bugarskoj ulje je najpoznatiji izvor masti, posle maslaca, naravno. Kao što znamo suncokretovo ulje se izvlači iz semenki suncokreta. U svetu suncokret je jedan od najpoznatijih kultura uljarica, posle soje i uljane repice.

Jedni od najvećih proizvođača ulja su Kina, Rusija, Argentina, Francuska, Ukrajina, Australija. Činjenica je da je Bugarska jedna od najvažnijih država u Evropi koja raspolaže mnogim sortama suncokreta. Istorija suncokreta uljarice počinje u Severnoj Americi. Odatle je suncokret prenet u Evropu kao vrsta dekorativne biljke u Botaničkoj bašti u Madrid daleke 1510. godine. Rusija ga je prva koristila za izvlačenje ulja u XIX veku. U Bugarsku suncokret dospeva nakon Oslobođenja.

Koristi suncokretovog ulja

U 100% masnoće je sadržano:

- Od 48 do 74% linolne masne kiseline koja je glavna omega-6;

- Od 14 do 17% olienske kiseline koja je glavni omega-9;

- Od 4 do 9% palmatične masne kiseline;

- Od 1 do 7% starinske masne kiseline.

Ulje se pravi od suncokreta

Sami možete da vidite da je ulje izvor omega-6 i omega-9 masnih kiselina. Da bismo imali balans u unosu esencijalnih masnih kiselina, mnogo je važno da pratimo koja je njihova količina u flašama ulja koje smo kupili. Suncokretovo ulje sadrži veliku količinu lecitina i vitamina E. Lecitin pomaže za bolje funkcionisanje ćelija, zato što obezbeđuje materijal za ćelijske membrane, a vitamin E sa svoje strane deluje kao antioksidans, pored toga pomaže imunom i kardiovaskularnom sistemu.

Proizvodi od suncokretovih semenki:

1. Prirodno, nerafinisano, hladno ceđeno suncokretovo ulje - Za izvlačenje ove vrste ulja koriste se seđene semenke, zajedno sa njihovim omotačima. Ovaj tip ulja sadrži mnogo vitamina E, omega-6 i omega-9 masnih kiselina. U njemu nisu sadržane toksične kiseline od hemijske obrade, zato što u procesu njegove proizvodnje nisu se koristile takve. Ova vrsta ulja najčešće se koristi u hladnoj kuhinji - za različite salate, džepove od povrća, ili se stavlja u hranu kada je već prošla termičku obradu, ali nakon što se već ohladila;

2. Rafinisano ulje /jednokratno, duplo rafinisano i dr./ - Ovo ulje se pravi tako što se izvlači hemijskim putem iz sušenih ili ispečenih semenki. Ova vrsta ulja je rafinisana nekoliko puta, a kao posledica toga nije ostalo nikakvih proteina. Kvalitet ove vrste ulja se prepoznaje po činjenici koliko zaostalih kiselina ima u njemu, nakon što je filtrirano. Što je njih manje, to je manje štetno i prema tome njegova vena je viša. Činjenica da sa rafinisanim uljem pržimo i pečemo, ne čini ga štetnim. Štetnim ga čini termička obrada kojoj je podloženo, zato što se tada esencijalne masne kiseline zasićuju i oksidiraju.

3. Biljni maragrin, hidrogenizovana ulja - U Bugarskoj u poslednje vreme su postali veoma poznati takozvani "margarini bez holesterola" /hidrogenozivana ulja/, od kojih se kobajagi ne goji, zato što sadrže tek 30 f0 70% masnoća. Ali i njihov sastav je prema.

Hranljivi sastav suncokretovog ulja:

Voda - 0%;

Ulje

884 kkal;

Belančevine - 0 grama;

Masnoće - 100-00 grama;

Ugljeni hidrati - 0 grama;

Fitosteroli - 100 mg;

Šećer - 0 grama;

Vlakna - 0 grama.

Koristi suncokretovog ulja:

1. Ulje ima antimikrobski efekat - Smatra se da ako ulje bude naneto na kožu može značajno da smanji rizik od infekcija;

2. Ulje utiče na balans esencijalnih masnih kiselina u našem telu tako što mu dostavlja omega-6 i omega-9 esencijalne masne kiseline;

3. Ukoliko ga konzumirate, obezbeđujete fosfolipide;

4. OHranu pripremljenu s njim obogaćujete vitaminom E.

Štetnost ulja

1. Ukoliko se konzumira u velikim količinama ili kao osnovni izvor masnoća, narušava ravnotežu omega-3 i omega-6 esencijalnih masnih kiselina, što može da našteti imunom sistemu;

2. Ukoliko se koristi rafinisano ulje koje je prošlo termičku obradu, ovo povećava rizik od pojave tumora i drugih zloćudnih pojava, zato što su u njemu sadržane hemijske prljavštine, zato što kao što sam rekla kod termičke pbrade linolna i oleinsk akiselina oksidiraju;

3. Margarin značajno "pomaže" u nagomilavanju transmasnoća u našem organizmu, što za sobom vodi mnogo loših posledica, pre svega se povećava rizik od oboljenja kao što je ateroskleroza;

4. Ukoliko uzimate užeglo ulje tada možete da se otrujete aflatoksinima;

Izbor i čuvanje ulja

Izbor ulja

- Kada tražite suncokretovo ulje u prodavnici, gledajte da bude hladno ceđeno sa etiketom koju pokazuje proizvođač i sastav omega-3 i omega-6 esencijalnih masnih kiselina na 100 ml proizvoda;

- Ukoliko želite da kupite margarin, gledajte na etiketi da li postoji garancija za to da u njemu nisu prisutne transmasnoće.

- Hladno ceđeni i hidrogenizovani proizvodi od suncokretovog ulja se obavezno čubvaju u frižideru.

- Rafinisano ulje se čuva na suvom i hladnom mestu.

Kako možemo da koristimo suncokretovo ulje?

Najbolji način da koristite suncokretovo ulje je da njime začinjavate sveže salate i jela, pre svega u hladnoj kuhinji. Dodavajte ga i u jela koja su već prošla termičku obradu, ali tek nakon što su se već ohladila.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest