Simbolika crvenih uskršnjih jaja

Crvena jaja su tradicija za Uskrs

Običaj da se farbaju crvena jaja na Vaskrs (Uskrs) je prihvaćen u mnogim različitim zemljama po svetu. Ima istorijske podatke koji dokazuju da su još u neznabožačka vremena u Drevnom Egiptu, Galiji, Rimu, Persiji, Kini farbana uskršnja jaja.

Prema meštanima jaje simbolizuje Vaseljenu i život - žumance je olicetvaralo Boga Sunce, ljuska belu boginju, a celo jaje - preporod.

Prema stranim religijskim tekstovima lomljenje ljuske uskršnjeg jajeta je simbol otvaranja praznog Hristovog groba nakon što je vaskrsao.

A prema hrišćanskim verovanjima crveno jaje za Vaskrs simbolizuje Vaskrsenje Hristovo. Crvena boja olicetvorava Hristovu krv prolivenu za vreme raspeća.

Smatra se da je vaskršnje jaje još i simbol plodnosti, sreće, zdravlja, sreće, početka nečeg lepog.

Prema tradiciji jaja se farbaju na Veliki četvrtak ili Veliku subotu. Prvo ofarbano jaje za Vaskrs treba da bude crveno.

Tradicija nalaže da ono bude ofarbano još pre izlaska sunca. Ono se stavlja ispred ikone Majke Božije - Djeve Marije i čuva se do sledećeg Vaskrsa. Smatra se da se to jaje ne kvari.

Dok je još toplo, njime se pravi krst na čelima dece u porodici kako bi bili zdravi i blagosloveni.

Crvena jaja simbolizuju vaskrsenje Isusovo

Ali zašto je crveno jaje simbol Vaskrsenja Hristovog? Postoje tri legende koje odgovaraju na ovo pitanje.

Prva legenda govori o Mariji Magdaleni koja je nosila kuvana jaja ženama na Hristovom grobu. U dan kada je On vaskrsao, ona je ponovo nosila jaja. Kada ga je videla, jaja u njenoj korpi su se obojila u crveno.

Prema drugoj legendi, dok je Isus Hristos bio razapet na krstu, neprijatelji su ga gađali onim jajima iz kojih se nisu izlegli pilići. Ali u momentu kada su ta jaja dotakla telo Božijeg sina, ona su se pretvorila u čvrsta crvena jaja.

U trećoj legendi se govori o Mariji Magdaleni koja je otišla u posetu rimskom imeratoru Tiberiju i pozdravila ga je sa: Hristos je vaskrsao! On se nasmejao njenom pozdravu i odgovorio joj je: Hristos je vaskrsa kao što je jaje u tvojoj ruci crveno!

Ali još pre nego što je uspeo da završi svoje reči, jaje koje je Marija Magdalena nosila kao dar, promenilo je svoju boju u crvenu. Iz tog razloga je na ikonama veoma često prikazana sa crvenim jajetom u svojoj desnoj ruci.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji