Bob tera pospanost

Сурова Бакла

Poreklo boba najverovatnije je Mala Azija i Mediteran. Danas je rasprostranjen u Evropi i Aziji. Prema brojnim autorima i arheolozima, bob je prva kultivisana mahunarka koja se koristi za ishranu ljudi - dokazano je da se bob gajio još u vreme drevnih civilizacija.

Već 2000. pre nove ere jeli su ga Grci i Jevreji. Plinije Mlađi u prvom veku pre nove ere kaže da se bob seje u Tesaliji i Makedoniji. Dodaje da bob zemljište ne oplođuje ništa gore od stajnjaka. Pasulj se takođe pominje u vizantijskom poljoprivrednom zakonu iz VIII veka nove ere.

Osim što je bob do danas važan za mnoge zemlje kao ekonomska kultura, on ima i mnoge zdravstvene koristi. Među njima se, međutim, izdvaja posebno svojstvo rođaka boranije - bob tera pospanost.

Glavna komponenta u sastavu boba je tiramin. To je vazoaktivna aminokiselina koja kada dospe u telo stimuliše oslobađanje hormona noradrenalina u mozgu.

To zauzvrat ima efekat buđenja i ometa proces uspavljivanja. Upravo zbog ovih svojstava ne preporučuje se konzumacija boba pre spavanja.

Бакла в Купичка

Pored ove posebne funkcije, bob je u vrhu lestvice po sadržaju hranljivih sastojaka u poređenju sa ostalim povrćem. Njegov nezreli plod sadrži 3, 6% sirovih proteina, a kod zrelog boba kreće se u rasponu od 26 do 35%, 2, 6% šećera i 2, 5 mg% vitamina C. Pored toga, biljka sadrži natriuretik L-dopa, koji se koristi za lečenje Parkinsonove bolesti i kontrolu hipertenzije.

Zeleno seme i mlada boranija se češće koriste za pripremu jela od boba. Brašno od boba dobiveno iz zrelih semenki koristi se kao dodatak pšeničnom brašnu ili kao koncentrovana hrana za domaće životinje.

Brojne studije su pokazale da fenolna jedinjenja boba direktno sprečavaju stvaranje kancerogenih nitro jedinjenja u gastrointestinalnom traktu. Seme takođe sadrži kondenzovane tanine kao što su proantocijanidini. To znači da mogu imati inhibitornu aktivnost prema enzimima.

Konzumacija boba se preporučuje dok je još svež i mlad. Njegovi listovi su takođe jestivi i sirovi i kuvani, a pripremaju se poput spanaća.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji