bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Hranljive vrednosti i koristi od jabuka

Hranljive vrednosti i koristi od jabuka

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
2721k2k
Hranljive vrednosti i koristi od jabuka

Jabuke su rasprostranjene širom sveta i poznate su po svojoj sočnosti, kao i po nutritivnoj vrednosti. Mogu se jesti sveže, u pitama od jabuka, mogu se pretvoriti u žele od jabuka, sokove, džemove i mnoge druge odlične proizvode.

Jabuke su bogate flavonoidima, koji pomažu u smanjenju rizika od raka. Na dan kada Sjedinjene Države slave Dan jabuke - 21. oktobar, da vidimo koje su to:

Hranljive činjenice o jabukama

Jabuka - mesnato voće sa tvrdom ljuskom i bojama od zelene, žute do tamnocrvene je plod drveta jabuke. U grčkoj mitologiji, jabuke su povezane sa Asklepiosom, Bogom isceliteljem. Ovo je možda razlog popularnog izraza jedna jabuka na dan drži doktora iz kuće van. Tokom srednjeg veka, lekari su otkrili da se problemi u crevima, plućima i nervnom sistemu mogu ublažiti konzumacijom kuvanih jabuka. Zahvaljujući blagotvornom dejstvu na varenje, jabuke se tradicionalno služe posle jela.

Hranjljiva vrednost jabuka

Jabuke su omiljene u celom svetu zbog svog sočnog i slatkog ukusa, kao i hranljive vrednosti. Iako znamo da su hranljive, mnogi od nas se pitaju za šta su tačno jabuke dobre i koliko se mogu koristiti za prevenciju bolesti. Poznavanje činjenica o njihovoj nutritivnoj vrednosti pomoći će nam da razumemo zašto bi trebalo da budu redovan deo naše ishrane.

Nutritivne jedinice za jabuke - vrednosti u 100 g

Koristi od jabuka

Voda 87, 23 g

Proteini 0, 70 g

Glucidi 11, 42 g

Šećeri (ukupno) 9, 92 g

Masti (ukupni lipidi) 0, 28 g

Kalcijum 6 mg

Magnezijum 7 mg

Gvožđe 0, 17 mg

Fosfor 16 mg

Kalijum 157 mg

Vitamin C (ukupna askorbinska kiselina) 9, 5 mg

Vitamin E 0, 26 mg

Folat (ukupno) 5 mcg

Vitamin K 6, 4 mcg

Dijetalna vlakna (ukupno) 1, 4 g

Hranjljive koristi od jabuka

Salata sa jabukama

Jabuke treba jesti sa korom, jer one sadrže mnogo važnih elemenata. Ipak, obavezno dobro operite jabuku pre jela. Individualne nutritivne i zdravstvene prednosti su:

Jabuke protiv raka

Jabuke su bogate flavonoidima, koji pomažu u sprečavanju rasta ćelija raka kod raka prostate. Štaviše, fitonutrijenti u kori jabuke sprečavaju proliferaciju ćelija raka u debelom crevu.

Studija u Strazburu pokazala je da konzumiranje jabuka smanjuje rizik od raka debelog creva. To je zato što kada vlakna jabuke ostanu u debelom crevu neko vreme, ona počinju da proizvode hemikalije koje se bore protiv ćelija raka.

Istraživači su takođe otkrili da jabuke sprečavaju razvoj raka jetre. Zato zapamtite - nikada ne ljuštite jabuke, jer je njihova kora veoma važan deo koji treba konzumirati.

Jabuke protiv Alchajmerove bolesti

Pošto kora jabuke takođe sadrži kvercetin, smatra se da su veoma korisne u borbi protiv Alchajmerove bolesti.

Jabuke protiv hipertenzije, holesterola i moždanog udara

Odrasli koji konzumiraju jednu jabuku dnevno imaju 37% manji rizik od razvoja hipertenzije od drugih. Pored toga, manje su skloni moždanim udarima i visokom krvnom pritisku. Jabuke sadrže rastvorljiva vlakna, poput pektina, koja pomažu u sprečavanju zadržavanja plaka na zidovima arterija i na taj način smanjuju rizik od ateroskleroze i srčanih oboljenja. Konzumacija dve jabuke dnevno smanjuje nivo holesterola.

Jabuke za dobro varenje

Mršavljenje sa jabukama

One poboljšavaju funkciju creva. Pektin i druge kiseline u jabukama pomažu varenju, pa se jabuke služe posle teških obroka. Vlakna u jabukama koja se ne rastvaraju zadržavaju vodu u crevnom traktu, što pomaže crevima da se čiste i da hrana brzo prođe kroz njih.

Pored gore pomenutih zdravstvenih koristi, jabuke takođe sadrže kalcijum, koji je neophodan za zdrave kosti i zube. Studije pokazuju da ljudi koji konzumiraju 5 jabuka nedeljno imaju manje šanse da obole od astme. Jabuke čak pomažu i kod gubitka težine - konzumiranje 3 jabuke dnevno će vam pomoći da brzo smršate. Razlog je taj što kada jedete jabuke, one vas zasite i manje jedete drugu hranu.

Danas su na tržištu dostupne stotine različitih vrsta jabuka. Osim toga, nisu skupe i veoma su korisna hrana. Dakle, nema razloga da ne jedete ovo zdravo voće!

Ne propustite priliku da pripremite ukusnu štrudlu od jabuka. Aromatične su i korisne i punjene jabuke, a komad kolača od jabuka sa popodnevnom kafom učiniće da se osećate srećnije u životu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji