bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zdrave namirnice koje ustvari nisu takve

Zdrave namirnice koje ustvari nisu takve

Ajsberg salata

Popularna je tvrdnja da smo mi ono što jedemo. Ovo nije samo izraz, jer sadrži dosta istine, pogotovo ako se uzme u obzir efekat hrane na naše telo i mozak. Naravno, u zavisnosti od toga šta jedete, ovaj efekat može biti i koristan i izuzetno štetan.

To objašnjava zašto toliko bolesti kao što su dijabetes, srčane tegobe, depresija i gojaznost imaju isto toliko veze sa onim što jedemo i kako jedemo. Na kraju krajeva, naše telo je naš hram i treba da bude tretirano sa poštovanjem i ljubavlju.

Problem je što danas uglavnom ljudi ne znaju šta je zdravo. Mi smo u potrazi za alternativnim rešenjima, ali često umesto zdrave hrane, jedemo još jednu štetnu namirnicu. Dajemo vam nekoliko primera. Postoji nekoliko namirnica koje su promovisane kao zdrave, ali zapravo nisu.

Ajsberg salata

Nemojte se zavaravati, ajsberg salata ima dosta vode i generalno je dobra za vas. Istina je da, u poređenju sa drugim zelenim salatama, nema hranljivu vrednost. Ona ne daje vašem telu vitamine i minerale koji su mu potrebni.

Integralni pirinač

Smeđi pirinač

Veruje se da je smeđi pirinač mnogo korisniji nego bele. To nije istina. U braon pirinču se sadrži određeni nivo anti-hranljivih materija kao što su fitati, koji mogu da ometaju apsorpciju minerala koje sadrži.

Musli

Istina je, musli nudi veliki broj vlakana i gvožđa, ali ono što mnogi od nas ne znaju je da, uprkos ovim prednostima, musli je veoma pun kalorija i masti koje vam ne trebaju, i sadrži puno šećera.

Banane

Iako banane sadrže visok nivo korisnog kalijuma, one nisu zdrave za pojedince koji treba da održavaju nizak glikemijski indeks. U takvim slučajevima se preporučuje avokado, koji ima slične funkcije i nikome ne šteti.

Sušeno voće

Sušeno voće

Ako je vaš izbor da jedete bombone i sušeno voće, voće je zdravija opcija. Međutim, imajte na umu da je mnogo zdravije jesti sveže voće umesto sušeno. Ono sadrže više hranljivih materija i vlakana, a i nivo šećera kod svežeg voća je niži.

Puter od kikirikija

Puter od kikirikija sadrži velike količine zdravih masti, vitamina, minerala i proteina. Ali treba ga konzumirati u umerenim količinama jer se od njega brže gojite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji