Krompir: Ukusan i veoma koristan

Kuvani krompir

Krompir nije samo ukusan, već i jako koristan za zdravlje čoveka. Konzumacijom krompira se organizmu obezbeđuju nezamenljive aminokiseline, mineralne materije i vitamin C.

Wvo nekoliko saveta kako možete spremiti svež ili stariji krompir. Kada kuvate krompir i ako želite da dobije na ukusu, dodajte u vodu gde se krompir kuva nekoliko ružica brokolija, šargarepe ili karfiola. Nakon dodavanja ovog povrća vaše jelo će biti mnogo ukusnije. Uvek pre birajte kuvani krompir ili krompir pire.

Kuvani krompir spada u lakša jela i ima svega 75 kalorija, dok prženi krompir ima znatno više - 276 kalorija. Dokazano je da 100 g kuvanog krompira dnevno u potpunosti zadovoljava dnevne potrebe organizma za vitaminom C i kalijumom. Kada se isprži, krompir ne gubi vitamin C, ali količina gvožđa se duplo smanjuje.

Kako bi se krompir što brže skuvao, sipajte vruću vodu, a možete dodati i kašičicu margarina. Ako želite da spremate pire i hoćete da se krompir prekuva, pre kuvanja krompir stavite pod mlaz hladne vode. Sa krompirom se mogu spremiti razna ukusna jela kao što je musaka, paprikaš, a takođe se može peći, puniti, peći na žaru i još mnogo drugih.

Lekovita svojstva krompira su poznata još od davnina. Za čir na želucu i bolesti dvanaestopalačnog creva se preporučuje sok od sveže iseđenih krompira pomoću gaze ili cediljke. Budući da je bogat kalijumom, krompir se preporučuje i kod bolesti srca i bubrega. Kod dijete nakon trovanja se obavezno uključuje i kuvani krompir.

krompir

Kod želudačno-crevnih oboljenja zbog svog protivupalnog dejstva se koristi krompirov skrob. Za otoke napravite obloge od sveže rendanog krompira. preko stavite zavoj ili krpu i ostavite da deluje 20 minuta. Ukusni neoguljeni krompir se jede kod slučajeva hipertonije.

Sok od krompira čisti naslage u organizmu, a za bolji efekat možete ga pomešati sa sokom od šargarepe ili celera. Ovaj sok pomaže i pri nervnom rastrojstvu. Uzimaju se po tri ili četiri kašike na dan pre obroka. Koristi od krompira su dosta, zato je dobro da ga uvek ima na vašem meniju.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji