Dodaj ovo u ishranu protiv visokog krvnog pritiska i za mršavljenje!

Tofu

Visok krvni pritisak je ozbiljan problem sa kojim se bori većina Evropljana. Razlog je velika konzumacija natrijuma ili tačnije soli, koja se nalazi u prerađevinama. Niz istraživanja dokazuje, da, sa druge strane, u društvima gde se konzumira više prirodnih namirnica koje sadrže kalijum, ovaj problem skoro i da ne postoji.

Još više istraživanja među stanovništvom ukazuje na postojanje uske povezanosti između konzumacje kalijuma i niskog krvnog pritiska, na koji ne utiče unos natrijuma. Na osnovu ovih istraživanja, naučnici misle da redovna konzumacija kalijuma može biti lek protiv visokog krvnog pritiska. Ovaj element igra važnu ulogu u regulaciji rada srca i protoka krvi u telu.

Upravo iz ovih razloga, eksperti preporučuju ljudima koji pate od ovog ozbiljnog zdravstvenog problema redovno konzumiranje banana, pasulja, grožđa i suvog grožđa. Namirnice sa visokim sadržajem kalijuma su zeleno lisnato povrće, limun, sočivo, orašasto voće, pomorandža, ceo krompir sa ljuskom, seme suncokreta, tofu i integralne namirnice.

Izbor je veoma veliki. Svi ovi proizvodi su prirodni rezervoar kalijuma. Zbog toga ljudi sa visokim krvnim pritiskom se ne moraju brinuti da će morati da se lišavaju nečega. Jednostavno se moraju stremiti da se jedna ili nekoliko gore navedenih namirnica nađe na njihovom jelovniku.

Kalijum i vlakna, koji se sadrže u njima, brzo stabilizuju krvni pritisak, jer zajedno uspevaju da sniže količinu natrijuma u krvi. Isto tako, visok nivo kalijuma stimuliše bubrege da prerađuju više soli i vode, što višestruko povećava brzo izbacivanje iz organizma.

Dokazano je da režim ishrane bogat kalijumom deluje na telo kao diuretik. Organizam se čisti ne samo od soli, već i od niza drugih štetnih elemenata, i istovremeno pomaže u razgrađivanju masnoća. Tako da osim što nam nose koristi po zdravlje, namirnice bogate kalijumom nam pomažu da smršamo.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji