Trikovi za popravljanje preslanog jela

Škembe čorba

Da je bolje da je jelo neslano nego preslano je dobro poznata činjenica. Pravilna količina soli pojačava ukus svakog jela, a višak ga može samo pokvariti.

Ali, i preslano jelo se može popraviti, pomoću nekoliko trikova. Tako, na primer, ako ste preterali sa solju u bujonu, možete popraviti ovo, tako što ćete u njega dodati nasečen krompir, povrće ili fidu.

Ukoliko ste presolili supu, i ne možete dodati još povrća ili bilo čega drugog, stavite belance, umućen u penu. Ono će upiti so, ali ga odmah morate ukloniti rešetkastom kašikom.

Još jedan trik kojim se možete poslužiti je da u supu stavite pirinač, ali u kesi od platna. Kada se skuva, pirinač će upiti so, a kesu lako možete izvaditi iz šerpe.

Možete popraviti ukus supe i dodavanjem šećera. Ovo možete uraditi samo kada je supa malo slana. Neki ljudi pogrešno smatraju da se preslana supa može popraviti dodavanjem vode.

Jelo sa paradajzom

Ovo ne samo da ne spašava situaciju, već i kvari ukus supe, i bujon postaje neprijatno mutan. Ukoliko ste preterali sa solju u pripremi pečenog mesa ili ribe, postoji način da i to popravite.

Pripremite sos na bazi pavlake i stavite u njega meso, pa ga malo zagrejte. Sos će upiti deo soli. Na isti način možete koristiti i paradajz u sopstvenom sosu.

Preslanu ribu možete pretvoriti u nadev za pitu, ali se u njeno testo ne sme dodavati ni zrno soli. Ukoliko ste presolili mleveno meso za ćufte, samo dodajte u nju narendane sirove krompire ili skuvan pirinač. Ovo će dati delikatniji ukus ćuftama i izvući višak soli.

Preslano povrće ili pečurke treba pomešati sa istom količinom neslanih, preliti pavlakom u kojoj je stavljen narendan kačkavalj, pa ih dinstati. Dobija se izvanredno jelo.

Ukoliko ste preterali sa dodatkom soli u salati, jednostavno dodajte još naseckanog povrća, i ono će upiti so. Najbolje je, međutim, ne soliti jelo puno, da bi dali mogućnost svakom da doda so po svom ukusu.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji