Glikemijski indeks različitih vrsta mesa

1 od 6 Fotografije
Teletina

Glikemijski indeks je pokazatelj koliko brzinom se jedna namirnica pretvara u glukozu. Glukoza je glavni izvor energije u organizmu. Glikemijski ideks pokazuje koliko se nakon konzumacije određenih namirnica povišava nivo šećera u krvi.

Visok glikemijski indeks pokazuje da se namirnica brzo transformiše u glukozu.

Glikemijski indeks glukoze je 100. Glikemijski pokazatelj svake namirnice se poredi sa onim od glukoze.

Glukoza u ljudskom organizmu obezbeđuje energiju mozgu.

Kada se konzumiraju namirnice sa visokim glikemijskim indeksom, onda se nivo šećera brzo povišava. To, sa svoje strane, vodi do stvaranja insulina u organizmu. On snižava nivo šećerne krvi. Na taj način, masne naslage se ne pretvaraju odmah u glukozu.

Namirnice sa niskim glikemijskim indeksom su glavni element svake dijete.

U zavisnosti od glikemijskog indeksa, namirnice se dele u tri grupe:

- Namirnice sa niskim glikemijskim indeksom - to su namirnice, čiji je glikemijski indeks ispod 55.

- Namirnice sa srednjim glikemijskim indeksom - u ovu grupu spadaju namirnice čiji je glikemijski indeks od 55 do 70.

- Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom - to su namirnice čiji je glikemijski indeks preko 70.

Glikemijski indeks različitih vrsta mesa

- Svinjsko meso ima glikemijski indeks 50

- Goveđe meso ima indeks 40

- Pileće meso ima glikemijski indeks 30

- Meso ribe ima glikemijski indeks 38.

Komentari

Pošalji
4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: