bonapeti.rs»Članci»Dijete»Najveći mitovi o dijetama

Najveći mitovi o dijetama

Mitovi o dijetama

Prilikom pridržavanja režima ishrane za mršavljenje postoji gomila pravila, ali se ispostavlja da se neka od njih prave izmišljotine. Koji su najveći mitovi o dijetama?

Ne treba da se jede posle 19.00 sati

Ukoliko želite da smršate ne treba da jedete 3-4 sata pre spavanja. Međutim, ako ležete oko 23.00, nije potrebno da vaš poslednji dnevni obrok bude u 19.00 sati, zato što ćete tako pregladneti u večernjim satima. Tada postoji rizik da uopšte ne zaspite ili pak da tražite hranu u sitnim satima što je još štetnije.

Masti su štetne u dijetama

Ne lepi se svaka hrana koja sadrži masti za butine i zadnjicu.

Zdrave masti koje preovladavaju u bademima, suncokretovim semenkama, maslinovom ulju ili lanenom semenu su ne samo zdrave, nego i zasitne, pomagajući vam da se lako borite sa osećajem gladi. Nemojte se kolebati da dodate malo maslinovog ulja kada pripremate salate i nemojte skidati orašaste plodove sa spiska zdravih užina.

Ništa ne hidrira bolje od vode

Koji su najveći mitovi o dijetama

Još uvek se tvrdi da da bi telo bilo pravilno hidrirano, obavezno je da se piju dve litre vode dnevno, a ne druge tečnosti. Voda ima svoje prednosti i zaista treba da se konzumira svakodnevno (6-8 čaša), ali voće i povrće koje je veoma sočno takođe će vam završiti sjajan posao kod dijeta. I zadovoljićete potrebe vašeg tela za hidratacijom. Takvi su krastavci, lubenica, dinja, paradajzi, šljive i drugo.

Ugljeni hidrati su štetni za mršavljenje

Ugljeni hidrati u belom hlebu i slatkišima nisu vaš najbolji prijatelj kada ste na dijeti. Ali sa druge strane ima ugljenih hidrata u kojima možete da uživate u svako doba nez griže savesti: sveže voće i povrće sa orašastim plodovima, suvo voće, krompir, posebno slatki (u kombinaciji sa drugim povrćem, a ne sa mesom ili hlebom! ), ječam, pšenica i druge žitarice.

Vegetarijanske dijete su siromašne vitaminom B12

Kada postite ili odlučite da budete na vegetarijanskoj dijeti, prvo upozorenje koje dobijate jeste da ste izloženi riziku od deficita vitamina B12 koji je sadržan uglavnom u mesu, jajima i mleku. Zapravo ima i druge hrane, bogate ovim vitaminom kao što su obogaćene žitarice, alge, boršč. Ovo je jedan od najvećih mitova kod dijeta.

Banane će vam zasmetati da smršate

Možda ste čuli da konzumacija jedne banane može da se uporedi sa konzumacijom kriške belog hleba, ali zapravo ukoliko ograničite drugu štetnu hranu, nema šanse da će se faša figura narušiti od jedne voćke na dan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji