Pomelo

Sečen pomelo

Pomelo se često naziva kraljem citrusnog voća. Neverovtno koristan i istovremeno sočan i ukusan plod pomela poznat je ljudima čitavih 4000 godina unazad, a prvi su počeli da ga gaje kinezi. Hiljadama godina na ovamo konzumacija pomela u Aziji se pretvorila u strogu tradiciju, pa danas republika Kina ima čak izgrađen državni program za upotrebu ovog voća. Mnogobrojni su pozitivni uticaji pomela na ljudski organizam, a "citrusno čudo" se ujedno odlikuje i odličnim ukusom.

Šta predstavlja pomelo?

Prema svojoj suštini pomelo je večno zeleno drvo, rađa ogromne citrusne plodove, koji prema svojoj razmeri nemaju sebi ravne među ostalim citrusima. Plod pomela ima okrugli oblik, dok mu je kora često debela. Što je plod zreliji, to je njegov omotač tanji. Zreo plod ima jako izraženu žutu boju kore, a nezreli pomelo je obično zelenkaste boje. Najveći citrusi na svetu dostižu znatne razmere.

Voće pomelo

Težina ploda bez kore je oko 70% od cele težine. U retkim slučajevima je moguće da drvo rodi plodove težine do 10 kg. U prečniku pomelo je obično između 10 i 30 cm i u dosta slučajeva dostiže do 8 kg. Unutrašnjost mu je šuplja, podeljena na parčiće, slično drugim citrusima, sa debelim i mesnatim opnama. U principu pomelo nema semenke, ali neke od novih vrsta se izuzimaju iz tog pravila. Originalan ukus pomela je kiseo i dosta gorak, ali nove sorte se odlikuju mekšim karakteristikama ukusa.

Za prapostojbinu pomela smatra se jugoistočna Azija, tačnije Malazija. Najpre drveće sočnog citrusa raste na ostrvima Tonga i Fidži. U Kini je pomelo postao poznat oko 100. godina p.n.e. Do starog kontinenta pomelo je došao zahvaljujući moreplovcima koji su ga doneli u Evropu tokom 14. veka. Kapetan Šedok donosi semenje pomela u Atlantska ostrva Malajskog arhipelaga u 16. veku i jedno vreme voće je nazivano njegovim imenom.

Ima mišljenja da je zbog svoje gorčine pomelo dugo bio konzumiran samo na Indonezijskom poluostrvu. Pre desetak godina evropski stručnjaci su stvorili nove sorte, koje već nekoliko godina daju prinose. Ove nove različite vrste pomela nisu toliko sočne, ali su dosta slađe, i pritom se skoro ne oseća kiseo ukus. Baš to je razlog što je pomelo brzo dobija popularnost, jer nailazi na dobar prijem i na zapadnom tržištu.

Kod nas se pomelo uvozi od pre desetak godina, a popularnost mu raste sve više i više. Do pre toga, jedinstveno voće nije moglo da se nađe lako po pijacama i supermarketima. Na sreću prodaja mu je već slobodna i dostupna, cena mu varira, i često se prodaje i sa fiksnom cenom po komadu. Najkorisniji su svetložuti veliki plodovi, ali se češće uvozi nedozreli pomelo, kao preventivni komercijalni trik. Dobra vest je inače da je pomelo izdržljivo voće. Ako kupite nezreo pomelo, možete da ga ostavite nekoliko dana do nedelju dana, da omekša i da se pojačaju ukusi i njegovi hranljivi kvaliteti.

Kultivisane vrste su sa aromom sličnoj kao kod grejpfruta, ali bez oporog i gorkog ukusa. Baš to je razlog da se pomelo često naziva i "medeni grejpfrut". Samo ima grejpfrut dolazi od danske reči za grejpfrut - pompelmoes.

Trenutno se pomelo pretežno gaji i južnom delu Kine, Tajlandu, Tajvanu, južnom Japanu, u Vijetnamu, Indiji, Indoneziji, ostrvima Tahiti i u Izraelu. Plantaže drveta pomela postoje već i u nekim evropskim državama, kao i u američkoj državi Kaliforniji, ali one nemaju toliko masovnu produkciju kao azijske plantaže.

Pomelo

Vrste pomela

Postoji pet osnovnih vrsta pomela: Khao horn, koji ima žuto zelenu boju i svetlu, slatku unutrašnjost; Khao namphun ima kruškast oblik, žuto zeleni omotač dok je unutrašnjost voća svetla i slatka; Sorta Khao paen ima spljeskani, ovalni oblik, žuto zelenu koru, dok je unutrašnjost ove sorte pomela svetla i blago kisela; vrsta Khao phuang ima kruškasti oblik, kora je opet žuto zelenkasta a ukus je kiselo sladak, dok je boja unutrašnjosti žućkasto bela; Sorta Thongdi ima sferni oblik, tamno zelenu koru dok je plod rozikast i dosta sladak.

Sastav pomela

Hranljiva svojstva u 100 g pomela: 36 ccal, 0 g masnoća; 0, 7 g belančevina; 9, 1 g ugljenih hidrata; 58 mg vitamina C; 1 g vlakana; 205 mg kalijuma; 1 mg natrijuma.

Pomelo je najbogatiji izvor vitamina C, od čega potiče niz koristi za ljudski organizam. Osim toga plod grejpfruta sadrži i značajnu količinu vitamina A, eterična ulja, antioksidanse, kao i mikro elemente.

Izbor i čuvanje pomela

Pomelo već može da se kupi skoro u svakoj prodavnici ili tezgama sa voćem i povrćem. Da biste bili sigurni da je pomelo potpuno zreo, birajte voće s lepom žutom korom. Izbegavajte svaki trag oštećenja - tamne mrlje ili naboranu koru kod posebnih primeraka.

Citrusi - Pomelo

Pomelo je veoma izdržljivo voće, zato ako nekad kupite nedovoljno zreo pomelo, slobodno ga ostavite nekoliko dana da dozri. Nema potreba da ga čuvate u frižideru.

Kulinarska upotreba pomela

U skoro svim slučajevima pomelo se konzumira kao sveže voće. Možete da ga uvrsitite u neke voćne salate i deserte. Koristite ga i za voćne sokove, koji su osim što su ukusni i veoma korisni.

Narendana kora grejpfruta se dodaje u slatka, sirupe i džemove. Ako želite da postignete egzotičniji ukus svojih jela, dodajete pomelo u salatu od povrća, salatu s morskim plodovima ili garnirung za jela od ribe i druga ukusna jela.

Koristi od pomela

Bogat sadržaj eteričnih ulja i antioksidansa i vitamina C pretvara pomelo u korisnog pomoćnika u borbi s virusnim obolenjima. Pomelo sadrži lipolitički ferment, koji pomaže razrađivanje i usvajanje belančevina, što je opet s jedne strane činjenica da je savršena hrana za sportiste. Mnogo je i dokazanih antibakterijskih svojstava pomela. Sok od pomela može da se koristi kod lečenja hipertenzije, jer smanjuje visok krvni pritisak. Voće deluje profilaktički protiv kancerogenih oboljenja. Pomelo je i pogodan i za dijete za mršavljenje.

Redovna konzumacija pomela daje odličnu garanciju za dobro zdravlje. Kinezi smatraju da u velikoj meri svoj život, mladost i imuni sistem duguju baš pomelu. Čaj od pomela se koristi čak i kao preventivna mera protiv ptičjeg gripa. Za Novu godinu Kinezi daruju ovo voće kao simbol prosperiteta i blagostanja, a u radnim kolektivima u Kini, široko je rasprostranjena praksa da se organizuju takmičenja u brzom jedenju pomela. Prema Tajlanđanima, pomelo čak leči astmu i tuberkulozu, bori se odlično protiv raka i čini ljude da budu zadovoljniji i srećniji sobom i životom.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas