Lan

Lan

Lan (Linum usitatissimum) je još od davnina poznat čovečanstvu i smatra se za jednu od najranije kultivisanih biljnih kultura. Veliki broj istraživanja je kategorično dokazao koristi lana i njegovih vlakana, masnih kiselina i vitamina za zdravlje, koji su ujedno pravo blago za organizam i važan deo zdrave ishrane.

Lan pripada porodici Linaceae i spada u jednogodišnje i višegodišnje zeljaske biljke i polužbunove. Postoje tri vrste ove biljke koje se gaje - dugački lan - od kojeg se dobija laneno ulje, niski lan - od kojeg se dobijaju vlakna od stabla i srednji - od kojeg se dobijaju i ulje i vlakna. Poznate vrste su još i planinski ili poluzimski lan. Srednji lan se masovno gaji, kako za lanen ulje, tako i zbog vlakana.

Lan se gaji na velikoj nadmorskoj visini, ali takođe ga ima i na primorju. Ova biljka je tipična za Evropu, Mediteran i Jugozapadnu Aziju, ali je rasprostranjena na celoj površini Starog kontinenta, osim severnih i krajnjih južnih delova. Divlji lan se može naći na livadama i pašnjacima, kao i krševitim mestima velike vlažnosti. Uglavnom raste od 200 do 2600 m nadmorske visine.

Hlepčići sa lanenim semenom

Vlaknasti lan ili tzv. niski lan uspeva na umerenoj klimi bez oštrih razlika u dnevnoj i noćnoj temperaturi. Ova biljka voli vlagu - kako u zemljištu, tako i u vazduhu. Zbog slabo razvijenog korenskog sistema, iziskuje bogato zemljište sa lako usvojivim hranljivim materijama.

Naravno, najcenjeniji deo lana je njegovo seme (Semen Lini). Ono se obavezno bere kada dostigne potpunu zrelost. Za lečenje se najviše koristi visoki lan. Od lana se takođe dobija i laneno brašno (Farina Lini), koje takođe ima široku primenu. Neverovatno korisno je i laneno ulje (Oleum LIni), koje je veoma popularno kao dodatak ishrani.

Važno je napomenuti da jedino i samo laneno ulje, koje je u potpunosti čisto i dobijeno metodom hladnog ceđenja, pravilno čuvano i zaštićeno od oksidacije, od svetlosti i na odgovarajućoj temperaturi, sigurno je 100% sačuvalo sva korisna svojstva i sastojke.

Samo takvo ulje može poboljšati i pozitivno uticati na zdravlje čoveka. U suprotnom, ako se ovo ulje nije dobilo pravilnim putem, a samim tim se nije na pravilan način čuvalo, može lako da zžegne i da bude toksično. Osim što je korisno za zdravlje, laneno seme ima i drugu primenu - ono ulazi u sastav lakova, boja, linoleuma i sapuna.

Danas postoje ogromne plantaže lana u Indiji, a u prodavnicama se može kuputi kao dodatak ishrani, u sirovom obliku, upakovano, kako bi se moglo lako dodati raznim jelima i namirnicama.

Istorija lana

Postoje podaci da je lan prvi put bio kultivisan pre više od 7000 godina na Bliskom Istoku. Još od tada je bio izvor vlakana i ulja. Dalje kroz istoriju, Egipćani, Jevreji, Grci i Rimljani su nastavili da gaje lan, a seme lana su koristili za konzumaciju, ulje kao lek, a od vlakana su pravili odeću, konopce i platna za brodove.

Laneno ulje

Postoje tvrdnje da se rimski legionari koristili hleb od lana, koji je tada bio veoma cenjena namirinica koja im je pomagala da izdrže duge pohode i teške bitke. Čak i dan danas jedan od sastojaka Rimskog hleba jeste laneno seme.

U drevnom Vavilonu su se delovi lana koristili kao lek, a 650. godine pre nove ere Hipokrat je koristio lan za ublažavanje bolova u želucu i upale sluzokože. Teofrast, grčki filozof, je svojim pacijentima davao laneno seme i laneno ulje za lečenje kašlja.

Nešto kasnije, u 8. veku u Francuskoj, Karlo Veliki je prihvatio psoeban zakon koji nalaže da laneno seme koriste njegovi podanici, kako bi on mogao da računa na njih zbog njihovog zdravlja. Zakon je imao i pravila za upotrebu lana. Planinski lan je imao i naziv kao "čisteći lan", jer je bio veoma poznat kao sredstvo za pročišćavanje organizma.

Sastav lana

Laneno seme je najbogatiji izvor nezasićenih masti i omega-3 masnih kiselina. Ove male semenke utiču na imunitet i poboljšavaju biohemijske procese u organizmu. Seme lana sadrži liganine, koji su u stvari estrogeni sa antioksidantnim dejstvom, koji pritom regulišu hormone i stimulišu proizvodnju hormona u organizmu.

Seme lana je veoma bogato vlaknima, koja su važna za varenje i okalšavaju pražnjenje. Aktivna sekrecija i pokretljivost sistema za varenje se ostvaruje zahvaljujući glikozidima i linamarinu, pa stoga lan može da ima blago laksativno dejstvo, a da pritom ne izazove bolove i grčeve.

Laneno seme sadrži 5 - 12% sluzi, koja daje lanu blag laksativni efekat. Ta sluz se može izvući iz ćelija epidermisa, takon što potopite lan u hladnu vodu bez dodatnog zagrevanja. Procenat masti je 30 - 45%, u čiji sastav uglavnom ulaze gliceridi nezasićenih viših masnih kiselina - linolenska, linolinska i oleinska kiselina.

Laneno seme sadrži oko 1.5% cianogenog glikozida linamarina, koji se razlaže pod dejstvom linamaraza cianovodonika, glukoze i acetona. Takođe, u semenu lana ima 20 - 30% belančevina, 10 - 25% ugljenih hidrata, organskih kiselina, fermenata, vitamina A, itd.

Osim Omega-3, laneno seme i ulje lana sadrže i Omega-6 masnu kiselinu (linolovu kiselinu) i Omega-9 masnu kiselinu (oleinsku kuselinu), masne kiseline koje su pak izvori magnezijuma, cinka, vitamina B grupe, vitamina E i vitamina A.

Koristi od lana

Lan i namirnice od ove biljke su veoma važne i korisne za ljudsko zdravlje i imaju široku primenu u lečenju i profilaktici mnogih oboljenja. Lan ima antiseptičko, antiupalno i simirujuće dejstvo. On omekšava, deluje laksativno, čisti organizam i dokazano pozitivno deluje na kašalj i smiruje ga.

Hleb sa lanenim semenom

Laneno seme je veoma korisno kod spastičnog zatvora. Njegova sluz ima antiupano dejstvo kod upale želuca, crevima, bronhijama, mokraćnim putevima, itd. Takođe se koristi i kod opekotina i plikova. Za te probleme se prave obloge od isitnjenog lanenog semena ili lanenog ulja. Ulje lana je veoma efikasno kod opekotina.

Dokazano je da je laneno seme veoma korisno za osobe koje imaju poremećenu razmenu masti. Često ga specijalisti uključuju u dijete kod osoba koje imaju aterosklerozu i koji su gojazni. Dobro je znati da laneno ulje koje se nalazi u lanenom semenu sprečava taloženje holesterola životinjskog porekla.

Čaj od lanenog semena se mogu koristiti za lečenje kašlja i upaljenog grla, a po želji možete dodati med i limun za prijatniji ukus. Kod prištića, apscesa i unutrašnjih čireva stavljajte obloge od sitno mlevenih semena lana ili ih koristite lokalno kod kašlja, bronhitis i emfizema, pleuralnog izliva.

Planinski lan ima antireumatsko dejstvo. Smatra se veoma jakim laksativom, koji uspešno može zameniti senu. Često se koristi i kod reume i problema sa jetrom, jer on pročišćava telo i nagomilane toksine i u orgnanizmu.

Način upotrebe: Prelijte 1 kašiku lanenog semena sa 400 ml hladne vode. Potopite ga najmanje na 2 sata, a zatim uzimajte po 150 ml tri puta dnevno.

Štetnost lana

Imajte u vidu, da ulje lana nema dugi rok trajanja, pa je što se tiče samog čuvanja veoma zahtevno - čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu i nikako nemojte da ga držite otvoreno. Velike količine lanenog ulja koje se mogu naći u prodavnicama se ne čuvaju po navedenim principima, pa čak se i veliki deo ne dobija metodom hladnog ceđenja.

Iz tih razloga se laneno ulje smatra nekvalitetnnim proizvodom, a neki ga čak smatraju i toksičnim. U sastav lana ima izvesnih količina glecirida i fosfata i malih količina otrovnog glukocida, koji može izazvati smrt kod životinja koje su jele laneno seme.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji