Klen (Cipal)

Cipal

Klen (Mugil cephalus) poznat još kao morski cipal, predstavlja ribu iz porodice cipala, kojoj još pripadaju još tanko ustni cipal, ilir i platina. Među njima jedino se klen više kupuje. Težina može da mu dostigne do 5 kg, a dužina da pređe 60 cm.

Dešavalo se makaar i retko da budu ulovljeni primerci težine od 7 kg. Klen ima dosta izduženo telo spljeskano sa strane, obojen u sivu boju dok je pri leđima boja zasićenija i tamnija, a u oblasti stomaka svetlija. Glava morskog kefala je velika i široka. Oči su mu takođe velikih razmera. Po škrgama i glavi ribe su velike ljuspe koje izgledaju kao da seu poređane. Ova vrsta raspolaže sa dva leđna peraja.

Karakteristike klena

Klen je rasprostranjena vrsta. On mirno može da obitava ne samo u slatkoj već i u slanoj vodi. Podnosi dobro umerene i tople vode. Može se sresti u Tihom, Atlantskom i Indijskom okeanu, kao i u njihovim morima. Crno more je takođe naseljeno klenom. Tokom letnjih meseci klenovi neretko idu u reke koje se ulivaju u more.

Polna zrelost ove vrste riba dostiže se kad napune drugu godinu. Posle dolazi vreme za izbacivanje ikre. Obično se to dešava tokom letnjih meseci, dok za taj cilj biraju zone na otvorenom moru ili oko priobalja. Ikra morskog cipola je plutajuća. Izleže se od dva do pet dana nakon što je izbačena. Ovaj proces zavisi od temperature vode.

Prvobitno glavna hrana za mlade je zooplankton. Nakon što porastu, počinju da jedu rakove i crve. Biljke na dnu vodenog basena takođe im se uslade ponekad. Mladi morski cipoli narastu najviše tokom svoje prve dve godine. Klen se kreće u jatima i može da migrira na velike udaljenosti.

Lov na klena

Sezona za lova klena je od jula do oktobra meseca. Ove vrste riba mogu da budu uhvaćene pomoću sportske udice. Iskusni ribari koriste i neke trikove. Kada se lovi na plovak koristi se pokretljiva kuka. Pogodna mesta za ulov su ušća reka koje se ulivaju u more. S klenom mora mnogo da se pazi, jer je borbena riba i ne predaje se lako. Dobro je da se pripremi mnogo zdravih mamaca. Kao odličan mamac za klen javljaju ce morski i zemljani crvi. Ponekad može da se koristi i mlečni kukuruz.

Izbor i čuvanje klena

Kao i pri izboru ostalih vrsta riba, tako i u ovom slučaju obratite pažnju na stanje mesa. Kad je riba sveža ona je sačuvala svoju elastičnost. Specijalisti savetuju da se uvek proveri stanje očiju, jer ako su one mutne riba je stara. Da biste bile sigurni u kvalitet kupljenog klena ne kupujte na slučajnim mestima ili kod sumnjivih trgovaca koji vade namirnice iz prtljažnika i garaža.

Pečeni cipal

Pri kupovini ribe treba da je jasno i kako pravilno da je čuvate. Ako je klen koji ste izabrali u zamrznutom stanju, možete da ga sačuvate u frizu ne duže od dva dana i da ga izvadite nekoliko sati pre nego što ćete početi da ga pravite. Ako je riba cela i ne nameravate odmah da je spremate možete da je očistite od unutrašnjosti i da je operete hladnom vodom.

Nakon toga je osušite i uvijte u polietilenovu foliju. Tako upakovan klen stavite u zamrzivač i izvadite da se ponovo odmrzne nekoliko sati pre kuvanja. Ne zaboravie da kad krenete da pravite ribu ona ne treba da bude topla već ohlađena.

Čišćenje klena

Pri čišćenju klena treba da se obavi nekoliko koraka. Prvo dobro operite ribu hladnom vodom. Pređite na skidanje krljušti. Za tu svrhu držite telo klena jednom rukom, a drugom skidajte krljušt. Pomozite se oštrim nožem ili posebnim uređajem za tu svrhu. Sledi sklanjane peraja. Sad odstranite i rep.

Nakon toga presecite telo po leđima. Pažljivo otklonite iznutrice dok pazite da ih ne oštetite. Očistite i kožicu sa stomačnog dela. Kada završite sa otklanjanjem svih neželjenih delova, operite i osušite meso. Nakon toga možete da pristupite daljoj obradi.

Spremanje klena

Cipal u foliji

Meso klena je belo i relativno suvo. Njegove osobine ukusa ni u kom slučaju ne treba da se podcenjuju. Pozitivna strana klena je što mu se kosti brzo čiste, a meso se odvaja lako. Ako raspolažete takvom ribom, a niste sigurni kako tačno da je spremite, probajte da je zapečete u rerni. Kombinujte ribu sa paradajzom, lukom, šargarepom. Stavite i pečurke. Rezultat će vas sigurno zadovoljiti.

Ako je klen među većim, možete da ga napunite orasima, lukom, suvim grožđem i pirinčem. Možete da ispečete klen i na roštilju. Pre nego što stavite ribu na vatru pospite je obilno biberom, solju, karijem, selenom, ruzmarinom, majčinom dušicom i estagonom. Druga varijante je, pre nego što poređate ribu na roštilj, da je začinite marinadom od limunovog soka, aleve paprike, belog luka, mirođije i belog vina. Od mesa klena spremaju se još i paprikaši, čorbe, ražnjići. Njegovo nežno meso može da se doda u svakakve salate, posebno one s paradajzom.

Koristi od klena

Klen je koristan za pravilan razvoj našeg organizma, jer je izvor masnoća, proteina, fosfora, vitamina B1, vitamina PP, fluora, omega-3 masnih kiselina. Dokazano je da redovna konzumacija klena može da smanji rizik od srčanih problema. Istovremeno, jedenje ribe se pozitivno odražava na rad mozga. Takođe se pokazalo da konzumacija klena pomaže za dobro raspoloženje. Prema naučnicima, oni koji jedu ribu 2-3 puta nedeljno, relativno ređe pate od depresivnih stanja.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas