Solanum

Solanum

Solanum /Solanum/ je vrsta jednogodišnjih ili višegodišnjih biljaka, polužbunova, žbunova ili sitnog drveća. U ovu vrsta biljaka spada preko 1700 vrsta. U ovaj rod se ubrajaju i dobro nam poznati krompir, paprika, paradajz i duvan.

Predstavnici roda Solanum imaju uspravna ili puzeća stabla, koja mogu biti gola ili prekrivena dlačicama ili bodljama. Listovi su naspramni. Cvetovi izamju različite boje. Plod može biti kao vodnjikava ili nešto suvlja jagoda. Semenke su sitne, različitog oblika.

Vrste solanuma

Od svih podvrsta, koje se ubrajaju u grupu Solanum, na našim prostorima su najzastupljenije tri:

Crna pomoćnica /Solanum nigrum/ je jednogodišnja zeljasta biljka, čija visina dostiže od 60 do 70 cm. Crna pomoćnica ima uspravne zelene listove. Cvetovi su joj relativno sitni. Latice su joj bele, a tučak žute boje. Plod je u vidu okrugle jagode, crne boje.

Može se naći na površinama koje su napuštene, kraj naseljenih mesta ili oko reka. Može se naći u različitim krajevima naše zemlje do 1200 m nadmorske visine. Osim kod nas, raste i u drugim evropskim državama. Crna pomoćnica cveta u proleće, a plodove daje u leto.

Solanum

Paskavica /Solanum dulcamara/ je polužbun. Ova biljka je poznata i pod nazivima gorkoslad, razvodnik, ugaslica. Solanum dulcamra ima golo ili ogoljeno stablo, koje može dosići visinu do 2 metra. Listovi biljke su jajasti. Cvetovi su srednje veličine. Cvast je ljubičasta.

Plod podseća na jagodu, a u sebi krije veliki broj semenki. Paskavica se najčešće može sresti na vlažnim mestima do 1000 m nadmorske visine. Cveta od juna do avgusta, a plodove daje od jula do oktobra. Osim kod nas, ona se može naći i u drugim zemljama Evrope, Aziji, Sibiru i Kavkazu.

Žuta pomoćnica /Solanum luteum Mill/ je jednogodišnja biljka, čija visina dostiže između 15 i 50 cm. Stablo joj je uspravno i razgranato. Listovi mogu biti dugi do 3 cm, jajasti. Latice su bele, a prašnici žute boje. Plod je okrugao, žute ili narandžaste boje.

Semenke su sitne, beličaste boje. Žuta pomoćnica cveta od proleća do jeseni. Plodove daje početkom leta, pa sve do kasne jeseni. Može se sresti na napuštenim mestima, voćnjacima i vinogradima. Upseva kako kod nas, tako i u Jugositočnoj Evropi, Mediteranu i Kavkazu.

Sastav solanuma

Solanum

U lekovite svrhe se koriste crna pomoćnica i paskavica. Solanum nigrum je izvor tomatidina, glikoalkalouida, solamarina, glikozida - solaceina i solanina. Solanum dulcamara je bogata saponinima, glikozidima, glikoalkaloidima, taninima, provitaminom A, vitaminom C, itd.

Branje solanuma

Za lečenje se korise nadzemni delovi crne pomoćnice i paskavice. Mlade grane, zajedno sa listovima, se beru za vreme cvetanja biljke - od jula do septembra. Kada se bere, trebalo bi to biti kada je vreme sunčano i kada nije vlažno, jer u suprotnom to utiče na samu biljku i njen kvalitet.

Ubranu biljku rasporedite na mestu gde je hladovina, kako bi se osušila. Takođe, može se koristiti i sušnica, a temperatura treba da bude do 45 stepeni. Sušena biljka nema upadljiv miris, a inače je zelene boje. Od 5 kg ubranih grana se dobija 1 kg sušene biljke solanum.

Od oko 7 kg crne pomoćnice se dobija 1 kg sušene biljke. Osušene biljke bi trebalo da se čuvaju na tamnom mestu sa strujanjem vazduha i gde je vlažnost niska. Trebalo bi da budu odvojene od drugih biljaka.

Koristi od solanuma

Paskavica je veoma poznata narodnoj medicini već vekovima unazad. Drške od plodova se koriste za pravljenje čajeva koji se koriste kao diuretik, a ujedno imaju antiupalno dejstvo, a takođe i podstiču znojenje. Veoma je cenjena i zbog velike pomoći u pražnjenju creva. Od nje se prave i obloge, kojima se ublažavaju upale i oštećenja kože.

Paskavica je odličan lek za kašalj, astmu, reumu, pleuritis, temperaturu. Prema narodnim lekarima, ova biljka deluje i kod neuralagija, uganuća, bolnih menstruacija, dijareje, problema sa bešikom, sifilisa, gihta, krasti i lišajeva.

Isto kao i paskavica, tako i se Solanum nigrum u narodnoj medicini koristi već vekovima. Ova biljka, kako poznavaoci tvrde, opušta, dezinfikuje, ublažava bolove i deluje kao diuretik. Zato se često ova biljka koristi kod anksioznosti, depresije, neuralagija, itd.

Efikasno deluje i kod grčeva, glavobolje i kožnih bolesti. Crna pomoćnica pomaže kod čireva, psorijaze, ekcema, osipa, itd. Čajevi od ove biljke se koriste i za svrab oko anusa. U prošlosti se ekstrakt od crne pomoćnice koristio za poboljšanje kvaliteta sna i nesanicu.

Narodna medicina i solanum

Od svežih listova paskavice se može napraviti tečnost za lečenje rana, otoka i hemoroida. Za to je potrebno da se sveži listovi isitne i da se stave u maslinovo ulje (tako da njihov odnos bude 1:10). Tako treba da odstoje 20 dana. Dobijena smesa se koristi za mazanje problematične kože.

Narodna medicina predlaže i recepte sa crnom pomoćnicom. Jedan od njih je da se zrela zrna ove biljke koriste kao sredstvo za lečenje čireva, osipa i gnojnih rana. Da napravite mast, potrebno je da prvo isitnite nekoliko zrelih zrna i da ih pomešate sa suncokretovim uljem. Dobijenu smesu možete koristiti za tretiranje problematičnih zona.

Štetnost solanuma

Veliki broj ispitivanja, kojima su bile podvrgnute Solanum dulcamara i Solanum nigra, pokazala su da delovi ovih biljaka mogu biti toksični. Zato one ne bi trebalo da se koriste bez savetovanja sa kompetentnim licem.

Ako se nepravilno koriste, mogu se primetiti simptomi poput mučnina, povraćanja, vrtoglavice, pospanosti. U slučaju da primetite ove simptome, odmah potražite pomoć lekara.

Lekari će odrediti terapiju u zavisnosti od stepna trovanja. Ako nakon trovanja ovim biljkama ne potražite lekarsku pomoć, ishod može biti fatalan.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji