Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Da li je pivo štetno kod dijabetesa?Hiperglikemija je, pre svega, simptom dijabetesa, kod koga postoje povećani nivoi šećera u krvi ili glukoze....
28. jul
Da li je med štetan kod dijabetesaZbog toga nije iznenađujuće pitanje da li je med dozvoljen kod pacijenata koji imaju dijabetes. Dijabetes je neizlečiva bolest, koja je povišen šećer u krvi u organizmu....
11. maj
Bulgur, kinoa i pirinač kod dijabetesaNamirnice kao što su bulgur, kinoa i smeđi pirinač štite od hroničnih oboljenja poput dijabetesa, prekomerne težine i raka....
25. maj
Da li je lubenica dozvoljena kod gastritisa?Ako imate gastritis, morate biti veoma oprezni u tome šta jedete. Kao i kod svake bolesti, neophodno je pridržavati se posebne dijete za gastritis, koja uključuje hranu koja dodatno ne iritira upaljenu sluzokožu želuca...
16. sep.
Da li je margarin štetan kod dijabetesa?Imajte na umu da se ove preporuke odnose na sve osobe, ne samo na one koje imaju dijabetes....
06. april
Da li je limun koristan kod dijabetesa?On takođe veoma blagotvorno deluje kod oboljenja retinopatije izazvane dijabetesom, koje se javlja kao komplikacija dijabetesa.
Limun sadrži još jednu supstancu, veoma važnu za dijabetičare - hesperetin....
28. april
Da li je kačkavalj koristan?Linolna kiselina - CLA (lenolenska-), koja se nalazi u njima, smanjuje rizik od raka, srčanih oboljenja i dijabetesa. Takođe pomaže u gubitku težine sprečavajući nakupljanje masti....
05. januar
Da li je majonez koristan?U proizvodnji majoneza sa niskim stepenom masnoće, ulje je isključeno iz njegovog sastava, koje je relativno manje štetno, i zamenjuje se sastojcima, koji našem telu ne obezbeđuju uvek korisne supstance.
Visokokalorični...
18. maj
Da li je avokado koristan?Avokado je voće, koje se odlikuje specifičnim kvalitetima ukusa i izuzetno korisnim nutritivnim sastavom. Takođe se naziva i krokodilska kruška, avokado je svoju istoriju započeo na teritoriji Meksika, ali danas je popularan...
28. okt.
Da li je avokado voće?Avokado je zauzeo početno meso kao jedna od najpoularnijih namirnica zbog svog izuzetnog sadržaja hranljivih materija i svojim raznovrsnim kulinarskim primenama. Bogat vlaknima, kalijumom, zdravim mastima i moćnim antioksidansima...
25. okt.
Da li je avokado štetan?Avokado je poznat po svojim koristima u čitavom svetu. Voće sadrži mnogo osnovnih hranljivih materija koje se koriste za lečenje različitih kožnih stanja i zdravstvenih problema. On sadrži 25 prirodnih vitamina i minerala...
19. okt.
Da li je margarin kancerogen?Margarin je opšti naziv za zamenu maslaca. Ne zna se tačko kada je napravljen ovaj proizvod. Validna je istorija da je šezdesetih godina 19 veka francuski imperator Napoleon III objavio nagradu za onog ko napravi zadovoljavajuću...
27. maj
Da li je želatin štetanŽelatin je poluprovidna, mrvljiva, čvrsta supstanca, bezbojna ili žućkaste boje, skoro bez ukusa i mirisa, pravi se dugim kuvanjem životinjske kože, vezivnog tkiva ili kostiju. On se mnogo koristi u sferi ishrane, proizvodnji...
26. maj
Da li je stevija štetnaDrugi specijalisti tvrde da je stevija dobar prirodni lek protiv dijabetesa i gojenja....
15. maj
1
Da li je slanina korisna?Da li je slanina korisna?
Ovo je pitanje koje se često postavlja, a većina nas zna da slanina podiže nivo holesterola i da se ne preporučuje, posebno ljudima koji žele da se zdravo hrane. Da li je to zaista tako...
27. okt.
Voće i povrće koje je dozvoljeno kod gastritisaPovrće kod gastritisa
Što se tiče povrća koje se može konzumirati kod gastritisa sa visokom kiselinom, po pravilu lekar treba da da pacijentu dug spisak dozvoljene ili zabranjene namirnice....
05. jul
Dozvoljena hrana kod psorijazeDozvoljena hrana kod psorijaze:
- Svo voće (sa izuzetkom cintrusnog voća) i povrće (sa izuzetkom crvenog povrća, mahunarki i iz porodice krompira) Vlakna u dozvoljenom voću i povrću stabilizuju pražnjenje, poboljšavaju...
24. mart
Dozvoljene namirnice kod alergijeDozvoljene namirnice kod prisustva kožne alergije:
- povrće: krastavac, kupus, zelena salata, mirođija, tikvice, repa, bundeva, peršun, spanać....
29. mart
Da li je štetna instant kafaKafa se takmiči na šampionatu za najpoželjnija pića širom sveta. Bez obzira da li je apsolutni favorit ili ne, ovo okrepljujuće piće se među onima koje se najviše konzumiraju i najomiljenije je svim ljudima širom sveta...
06. januar
Da li je dobro jesti kestene?Divlji kesteni su veoma lepi, ali ni pod kojim uslovima ih ne treba jesti. Samo pitomi kesteni su pogodni za konzumaciju, a divlji se koriste za ukrašavanje gradskih parkova.
U Evropi vekovima postoji tradicija pečenja...
04. januar
Da li je sirova riba bezbedna?Suši se od egzotične pretvorio u veoma popularnu hranu u našoj zemlji. Pored specijalizovanih restorana, sve češće ga pripremaju i domaćice koje žele da iznenade svoje porodice.
Suši sadrži sirovu ili mariniranu ribu...
26. maj
Da li je dimljeni losos koristan?Ima toliko dobrih stvari da se kažu o lososu da je teško započeti. Losos za zdravlje, losos za mršavljenje, losos za mišićnu masu, prednosti ove jedinstvene ribe iz porodice pastrmki su neosporne.
Kada kupujemo lososa...
05. okt.
Da li je pica zdrava hrana?Pica je hrana, koju većina ljudi voli i koja se nikad ne dosadi. Možete da jedete picu za ručak i večeru, a zatim istu za doručak, a možda čak i kao laganu užinu. Bilo da je domaća pica ili napravljena u piceriji, nije...
03. okt.
Da li je korisno konzumiranje maslaca?U poslednje vreme se smatra da je maslac više štetan, nego što je koristan. Govori se da prekomerna konzumacija ovog proizvoda može da uzrokuje razvoj ateroskleroze srčanih sudova. Ali da je istinita ova tvrdnja?...
11. april
Miso supa - da li je zdrava?Ako jedete u japanskim restoranima, postoji velika verovatnoća da ćete dobiti činiju Miso supe sa ostalim namirnicama. Ova vruća supa je mešavina japanskog bujona, tzv. daši, u kojem se rastvara fermentisana testenina...
11. feb.