Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Jede Vam se slatko, kiselo ili slano? Pogledajte zaštoPovećana želja za slatkim
Kod ovog signala iz organizma, velika je verovatnoća da ste nervno iscrpljeni i da Vam je neophodno punjenje energijom, kroz prijem glukoze....
22. jul
Kako se pravi slatko testoSada već imate slatko testo. Možete ga iskoristiti za pravljenje najrazličitijih vrsta kolača, gurabija itd....
28. feb.
Zašto mi se stalno jede slatko?Jedan od glavnih razloga zašto se osećamo privučeni slatkim namirnicama je prisustvo glukoze, koja je glavni izvor energije za naše ćelije....
24. avgust
Zašto se stavlja limuntus u slatko?Limuntus se koristi za konzerviranje slatka, marmelada, džemova i želea. Preporučeni odnos je 1 kašičica limuntusa na 1 kilogram šećera....
14. april
Zašto se limunska kiselina dodaje u slatko?Pogledajte koliko se slatko kuva i zašto se uklanja pena sa slatka....
27. maj
Zašto nam se kasno uveče jede slatko?Da li vam se ikada desilo da imate jaku želju za slatkim i to u veoma neuobičajeno vreme - kasno uveče ili noću? Ta želja je toliko jaka, da je prosto nemoguće da ne pojedete neki slatkiš....
03. sep.
Glavobolja nakon obroka - zašto se dešava?S obzirom na to da slatko uzrokuje naglo povećanje nivoa šećera u krvi što dovodi do proizvodnje insulina....
02. nov.
Saće - kada se i zašto konzumira?Svi znamo koliko beskrajno mnogo osnažujućih svojstava ima med. Saće u koje je smešten med, ss druge strane, takođe ima neke nezamenljive koristi za koje je dobro znati. Pčele ga proizvode u svojim košnicama, sastavljeno...
22. jul
Zašto mi se ne pije voda?Ne računaju se ni slatka pića. Ako vam pomaže, pokušajte da dodate med u vodu na vrhu kašike. Pijte biljne čajeve.
Vodu za piće držite ispred očiju i uzimajte po nekoliko gutljaja, ali češće....
01. okt.
Zašto i kako se potapa čia?Čia je poznata još juznoameričkim indijancima. Ona iz Novog sveta došla u Evropu. Danas se smatra je da je hrana budućnosti, zato što je niskokalorična, a daje mnogo energije i sadrži korisna vlakna. Kratko ćemo vam predstaviti...
03. dec.
Zašto se gojimo u predelu stomakaLjudi se goje u predelu stomaka iz mnogo razloga - a neke od njih ste u stanju da promenite. Čak i oni mađu nama koji najviše treniraju često sanjaju o teško dostižnim trbušnjacima. Osim sa estetske tačke gledišta, gojenje...
26. jun
Pitate se zašto se osećate kao prebijeni - evo odgovora!Gvožđe je element od životne važnosti, koji usvajamo samo iz spoljnih izvora. Upravo je gvožđe odgovorno za mnoge od primarnih funkcija tela - proizvodnju i sintezu hemoglobina, učešće u nekim metaboličkim procesima,...
29. jun
Slatki kupus u kiselo1.Kupus iseći na rezance, posoliti, politi sirćetom, izgnjaviti rukom i ostaviti 30 minuta, poklopljeno.
2.U lonac dodavati naizmenično, kupus, luk, meso, ponoviti i završiti kupusom.
3.Naliti vodom da ogrezne i kuvati...
01. feb.
Zašto se orašasti plodovi potapaju u vodu?Svako voli da jede sirove ili pečene orašaste plodove, ne samo zato što su ukusni i zasitni, već i zato što su veoma korisni. Kroz njih dobijmo neophodne proteine i masti.
Ali da bismo dobijali samo pluseve od konzumiranja...
13. april
Grgeč u kiselo-slatkom sosuOvaj grgeč u slatko-kiselom sosu je jednostavno i veoma ukusno riblje jelo, koje nam pruža interesantne kontraste i mnogo uživanja.
Prijatno!...
28. mart
Kada, kako i zašto se prinosi kurban (žrtva)?Davanje kurbana (prinošenje žrtve) u našim zemljama je mnogo više od okupljanja naših najmilijih i jedenja ukusne jagnjeće kurban čorbe. Hiljadama godina postojao je običaj da se prinese krvna žrtva da bi se tražilo nešto...
06. dec.
Nutricionista: Evo kako da se klonite slatkih stvari!Naravno da možete da jedete po nešto slatko ponekad, a ne da se to pretvara u cilj vešg života, zaboravljajući na sve druge radosti.
Međutim, u nekim slučajevima izbacivanje slatkog je posebno važno....
24. avgust
Zašto se mleko preporučuje deci i koje je najbolje?Mleko igra važnu u ishrani deteta, nezavisno od toga da li je novorođenče koje pije mleko, ili malo dete koje jedete žitarice sa mlekom, ili čak tinejdžer koji stavlja mleko u smutije.
Tačnije, kravlje mleko obezbeđuje...
14. avgust
Palačinke koje se ne cepajuMleko se zagreva lagano. Jaja se umute. Skrob se pomeša sa šećerom i solju i rastvara se u jedan deo mleka.
Dodaju se preostalo mleko i jaja. Treba da se dobije glatka smesa....
27. april
Uštipci koji se sami okrećuMasnoća u posudi za prženje treba da bude najmanje 2 prsta duboka i kada je tako, uštipci se sami okreću.
Vatra treba da bude srednje jačine, da uštipci ne bi pregoreli i da ne ostanu sirovi iznutra....
13. mart
Konkilie testenina se belim sosomDodaju se makarone i grašak.
Sipa se voda i mleko i dodaje se kockica bujona. Ostavljamo da provri, a nakon toga se smanjuje i ostavljamo samo da se krčka....
22. okt.
Orada se koricom od oraha1. Očistite oradu i odvojte dva fileta sa kožom. Pincetom izvadite sve ostale fine koščice.
2. Stavite u blender ili ručno sitno iseckajte orahe, sveže začine po izboru i beli luk.
Pomešajte sa maslacem, prezlama i...
25. avgust
Kako se prave perlice šećera?I ovaj koji ja nudim je: Na 50 g finog šećera dodaje se samo 1 kašičica vode. Meša se, dobija se pesak i stavlja se u veliku kašiku sa rupicama....
10. nov.
Brauni koji se ne pekuOrahe, kakao u prahu i so stavite u mašinu za mlevenje i meljite dok se ne mrvi. Dodajte urme i kokosovo ulje, blendirajte dok se ne sjedini i postane glatko....
25. januar