Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Slatkiši koji su odavno zaboravljeniUključite rernu na 180 stepeni.
Mutite belanca sa šećerom dok se ne dobije čvrst sneg. Dodajte čokoladu i orašaste plodove, oprezno mešajuci spatulom.
Obložite pleh papirom za pečenje....
08. feb.
Marinirani ražnjići od telećeg mesaOčišćeno meso isečemo po horizontali. Svako parče isečemo na zalogaje. Prethodno potopimo ražnjiće u vodi na nekoliko sati.
Paprike sećemo na komade. Nanižemo traku smesa i ređamo sa paprikama na drveni ražnjić, nakon...
26. mart
Bistra čorba od komadića telećeg mesaIsečenu teletinu skuvamo, izbistrimo bujon.
Dodajemo krupnije isečeno povrće, zajedno sa začinima i maslacem.
Kuvamo još 30 minuta ili dok svi sastojci potpuno ne budu gotovi.
Serviramo sa isečenim listovima celera...
27. jun
Čorba sa lopticama od telećeg mesaSkuvamo kosti od mesa u vodi, da dobijemo teleći bujon.
Procedimo i solimo bujon, dodajemo masnoću i skuvamo u njoj isečene kocke šargarepe, luk i celer....
05. jun
Kroketi od telećeg mesa i bundeveTeleće meso isecite na srednje komade, takođe i bundevu i luk, a korijander, peršun i mirođiju sitno iseckajte.
Meso, bundev i luk stavite u mašinicu za mlevenje mesa, da dobijete mleveno meso....
27. april
Ražnjići od telećeg mesa prepuni mirisaOsušimo ribić i isečemo ga po horizontali. Oblikujemo ga na komade.
Luk i paprike očistimo i sečemo na kockice. Slaninu isečemo na tanke kriške, sačuvamo kožu.
Potopimo drvene ražnjiće u vodu. Nanižemo meso i povrće...
23. okt.
Greške kod pečenja mesaTačan stepen pečenja - trebalo bi da znate da svako meso ima svoje granice pečenja. Ako preterate i duže ga spremate, izgubiće korisna svojstva, ukus, sočnost i uopšte neće biti jestivo....
22. okt.
Ražnjići od telećeg mesa sa mentom i korijanderom1. Isecite meso na kockice i stavite ga u posudu. U njega stavite sve navedene sastojke za marinadu, zelene začine iskidajte, a luk krupnije isecite. Dobro promešajte.
2. Pokrijte posudu providnom folijom i stavite u frižider...
14. nov.
Pravila za pečenje mesaPunjena patka treba da se peče na 200 stepeni prvih trideset minuta, a nakon toga - na 180 stepeni. Treba da predvidite po 15 minuta pečenja za svakih pola kilograma....
02. okt.
Sosevi za pečena mesaZa pečeno meso je dobro da spremimo i neki sos, kako ono ne bilo previše suvo. Izabrali smo 3 različita recepta za soseve, koji odlično idu uz pečeno meso....
02. mart
Rolat od telećeg mlevenog mesaRolat od telećeg mlevenog mesa je uvek dobra ideja za ručak ili večeru....
26. sep.
Sočni burgeri od telećeg mlevenog mesaStavite ih u posudu za pečenje, stavite po jedno parče topljenog sira. Zapecite ih na grilu na oko minut, toliko da se istopi sir....
20. april
Sudžuk od telećeg, magarećeg i svinjskog mesaTeleće i magareće mleveno meso rasporedimo na sto, pospemo sa polovinom začina, na njih stavljamo mleveno svinjsko meso i posipamo ostalim začinima....
09. sep.
Prstići od telećeg mlevenog mesa sa pivomU duboku posudu stavite mleveno meso i u njega dodajte prethodno sitno iseckan luk. Potopite krišku hleba u vodu, iscedite je rukama i stavite u mleveno meso.
Dodajte jaje, izgnječen čen belog luka, iseckan peršun, biber...
31. mart
Koji su najjači čajeviBilo da čaj pijete topao ili hladan, budite sigurni da je to drugi najkonzumiraniji napitak na svetu posle vode.
Sama reč čaj potiče iz Kine, sa kojom su povezane i popularne čajne ceremonije, koje su se uspostavile...
27. jun
Koji kesteni su jestivi?Da biste napravili pečene kestene, prethodno odsecite vrh svakog kestena kako ne bi pucao tokom pečenja. Pecite kestenje u rerni 15 minuta. Zatim se oljušte i preliju istopljenim maslacem....
31. okt.
Koji su bezopasni zaslađivači?Zaslađivači se smatraju aleternativom šećera i kao takvi oni imaju zadatak da učine vaše jelo ukusnim, ali i zdravim.
Postoje dve vrste zamena za takozvani "beli otrov" - šećer: sintetičke i prirodne. Ovaj članak je fokusiran...
21. mart
Koji su simptomi povećanog holesterola?Holesterol je vrsta lipida, koji se nalazi u svim ćelijama ljudskog tela i ima važnu ulogu u brojnim procesima, koji se odvijaju u telu.
Najveći deo se sintetiše u jetri i iz nje transportuje do ćelija ili obrnuto...
03. okt.
Koji su to tvrdi sirevi?Recepti u kojima možete iskoristiti kulinarske osobine tvrdih sireva su lazanje, pica Četiri sira, pečena piletina, kaneloni i drugi....
24. sep.
Koji su plodovi mora najkorisniji?Nije tajna da su plodovi mora superhrana koja nas čini zdravijima, koji telu daju mnoge vredne supstance i puno energije.
Jela od morskih plodova zaslužuju centralno mesto na našem stolu, iako ih je teško nabaviti...
09. okt.
Hot dog sa pikantnim sosom od telećeg mlevenog mesaNapravite sos zagrevajući tiganj na umerenoj vatri na ringli.
Stavite mleveno meso i pržite (bez dodatne masnoće) dok se ne pretvori u mrvice i promeni boju, ili oko 15 minuta. Dodajte luk i beli luk u prahu, sos vorčester...
11. sep.
Rolat od telećeg mlevenog mesa sa specijalnim sosom od pečurakaPoslužite sos uz pečeni rolat od telećeg mesa.
Ovaj veoma ukusan sos možete poslužiti i uz šnicle ili pečenu piletinu, ćuretinu....
20. jun
Paradajz-paprike sa nadevom od telećeg mlevenog mesa i povrćemPrelijte 1 šoljom vrućeg telećeg bujona.
Zagrejte rernu do 180 stepeni. Pecite oko sat vremena sa alu folijom.
10 minuta pre nego što izvadize, sklonite foliju....
10. maj
Kulinarske finese za pripremu ukusnijeg pečenog mesaMarinada iz ulja sa belim lukom i biberom je odgovarajuća za pečenje svinjskih, telećih i jagnjećih rebara....
15. maj
Koji vitamini su rastvorljivi u mastima?Vitamini su esencijalni hranljivi sastojci koji su vašem telu potrebni u malim količinama za različite funkcije u ljudskom organizmu. Vitamini su podeljeni u dve grupe: vitamini rastvorljivi u vodi (B-kompleks i C) i vitamini...
13. jun