Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Gde rastu vrganji?Vrganji su izuzetno ukusne pečurke. Ako želite da ih berete, ali ne znate gde tačno rastu, u ovom savetu ćemo vam reći.
Vrlo malo ljudi zna gde tačno pronaći vrganje....
04. januar
Kada se bere piskavica?Trebalo bi pažljivo da odsečete gornju trećinu zrelih stabljika, ostavljajući ostatak stabljike da nastavi da raste....
12. avgust
Kada se bere šipak?Šipak se bere nakon što potpuno sazri, što počinje otprilike krajem avgusta ili početkom septembra, i traje do početka mrazeva.
Važno je ubrati zrele plodove šipka pre pada temperature, jer zamrznuti šipak gubi 50% od...
18. jul
Kada se bere lešnik?Lešnik je plod drveta lešnika ili leske, kako se negde naziva i veoma je poznat na našim prostorima. Lešnik je omiljena grickalica i mnogi ga vole ispečenog sa malo soli. U Evropi, na prvom mestu po proizvodnji ljuštenog...
12. april
Kruti SmrčakKruti smrčak (Morchella esculenta) je ukusna jestiva pečurka. Kruti smrčak je pečurka nemačkog porkla, ali se sreće i u našim zemljama....
13. jun
Gde se nalaze spori ugljeni hidrati?Na našem dnevnom jelovniku najčešće se nalazi voće, povrće, žitarice, mlečni proizvodi, a među njima ima mnogo namirnica bogatih ugljenim hidratima koji se brzo apsorbuju i brzo razgrađuju.
Hleb, krompir, beli pirinač...
20. nov.
Kada se alkohol dodaje jelimaAlkohol, osim što se može direktno konzumirati, odlično se kombinuje i sa pojedinim jelima. Tačnije, on je dobar pomoćnik u kuhinji.
Korišćenje alkohola u kulinarstvu nije ništa novo i odavno je pokazalo svoje prednosti...
14. jun
Šta je galaktoza i gde se nalaziGalaktoza je jedan od glavnih izvora energije za telo. To je običan mlečni šećer. Neophodan je za puno funkcionisanje našeg organizma, a koristi se i u medicini i mikrobiologiji.
Galaktoza je monosaharid koji se vrlo...
23. januar
Sušena crna limeta - kako se priprema i gde se koristi?Sušena crna limeta je sitna, prečnika oko 2-4 centimetra i ima okrugli do ovalni oblik. Boja kore varira od žuto-smeđe do tamno smeđe, ponekad izgleda gotovo crno. Zbog toga se proizvod i tako nazvan. Njena unutrašnjost je...
03. jun
Kada se i kako se bere zova?Zova cveta od maja do jula, kada su njeni svetovi bele boje i sakupljeni su u široke grupe. Cvet zove ima odlična lekovita svojstva.
Zova deluje okrepljujuće na organizam, stimuliše sistem krvnih sudova, veoma dobro...
13. april
Kada se i kako se bere origano?Origano je široko rasprostranjena začinska biljka u oblasti Mediterana, ali i širom cele Evrope.
Origano ima jaku aromu i može da se koristi u čitavom nizu recepata, kao što su sosevi za pice, pečena piletina i u različitim...
25. mart
Kako raste avokado?Mnogi ljudi misle da je avokado listopadno drvo, ali u stvari avokado raste na zimzelenom drveću zvanom Persea Americana. Dostiže visinu od 10 do 16 metara....
17. avgust
SmrčaDo 15. godine raste polako, a najbrže između 40-te i 60-te godine svog rasta.
Smrča je pravo i vitko drvo. Stablo je visoko do 95 cm i debelo je do 4 m....
16. jul
Saće - kada se i zašto konzumira?Svi znamo koliko beskrajno mnogo osnažujućih svojstava ima med. Saće u koje je smešten med, ss druge strane, takođe ima neke nezamenljive koristi za koje je dobro znati. Pčele ga proizvode u svojim košnicama, sastavljeno...
22. jul
Kada se pije čaj od mirođije?Foeniculum vulgare je latinski naziv za jedan veoma dobro poznat začin kod nas - mirođiju. Ona se koristi kako za dodavanje specifične arome i ukusa različitim jelima, tako i kao dodatak kod konzervisanja hranljivih proizvoda...
22. dec.
Kada se i kako se bere žuti kantarion?Žuti kantarion je višegodišnja biljka, rasprostranjena na celom području Balkana. Žuti kantarion je biljka sa mnogo korsinih osobina. Deluje na zgrušavanje krvi, poboljšava i osvežava srčani mišić.
Deluje protiv upala...
11. april
Kada se i kako se bere majčina dušica?Divlja majčina dušica je višegodišnja biljka i ima više od 35 podvrsta. Može se pronaći pored šuma, na livadama i na sunčanim stenovitim mestima. Široko je rasprostranjena i ima je skoro svuda.
Ona predstavlja veoma cenjenu...
02. april
Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?U periodu prejedanja naravno da moramo obratiti pažnju na štetne posledice koje prekomerno konzumiranje hrane ima po naše telo. Zato, pre nego što posegnete za još jednim zalogajem, informišite se šta se dešava sa vašim...
09. april
E321 - gde se stavlja i potencijalne štete od njegaE321 je skraćenica iza koje se krije supstanca butil hidroksi toluen. Široj javnosti ova supstanca je nepoznata kao celina, ali je praktično svi koristimo jer je dodatak ishrani sa veoma snažnom primenom.
Na mnogim...
08. mart
Pečurka jajčara sa maslacem i pavlakomNa kraju u kašu od pečuraka dodamo so, biber i nanu po ukusu.
Pečurka jajčara sa pavlakom može se poslužiti i samostalno i kao sos za meso....
10. nov.
Pečurka bukovačaOptimalna temperatura za gajenje bukovače je 15-25 stepeni, i što je viša, pečurka raste brže....
05. mart
Ciganska pečurkaŠtetnost ciganske pečurke
U principu, nije izvesno da upotreba ovih pečuraka dovodi do neke zdravsstvene štete. Ipak s njima treba da se pazi jer su sposobne da upiju štetne materije iz okolne sredine u kojoj rastu....
16. okt.
Zbog čega testo raste, kada mu se stavi kvasac?Kod idealne temperature testo raste najbrže....
10. nov.
Pečurke koje se koriste u medicinske svrhePečurka Maitake
Ili još nazvana pečurka-ovan, ili "pečurka koja pleše". Ova pečurka raste u divljem obliku u Japanu i nekim delovima Kine. Najčešće se koristi u tradicionalnoj kineskoj i japanskoj kuhinji....
23. april
Parafinski vosak - da li je bezbedan i gde se dodajeParafinski vosak, poznat još i kao konzervans E901 čini voće, povrće i bombone sjajnim i usporava gubitak vlage i njihovo propadanje. On je bele boje, nema miris ni ukus.
To nije pravi vosak i dobija se od destilovanog...
30. januar