Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Grančice sa viršlamaGrančice sa viršlama
12. mart
Kada narastu mažemo testo umućenim žumancem i maslacem pomoću četke. Posipamo testo susamom ili mešavinom začina. Pečemo na 180 stepeni u zagrejanoj rerni. Nakon što se ispeku, serviramo ih sa kompotom....
Kada se beru bundeve?Kada se beru bundeve?
14. okt.
Bundeve su jedni od omiljenih jesenjih plodova - vrste povrća, čija aroma ne može da nas ostavi ravnodušnim. Postoje različite vrste bundeve, koje se beru u različito vreme. U većini slučajeva njihova berba počinje početkom...
Kada se beru vrganji?Kada se beru vrganji?
06. januar
Želite da uberete vrganje, ali ne znate koje je najbolje vreme za to? Ako je odgovor na ovo pitanje potvrdan, onda je ovaj savet za vas. Saznaćete tačno kada je najbolje vreme za branje vrganja. Kada se bere vrganj?...
Kada se beru dunje?Kada se beru dunje?
14. okt.
Dunje su prihvaćene kao plodovi tradicije. One imaju počasno mesto u bugarskoj istoriji, jer su čak bili plodovi koje su jeli mladenci za vreme vladavine kralja Solomona. Da biste pravilno konzumirali dunju i izvukli...
Kada se beru brusnice?Kada se beru brusnice?
03. sep.
Samo branje se obavlja po suvom i sunčanom vremenu, a kada se bere, ne sakupljaju se samo plodovi, već se odsecaju i grančice....
Kada se beru mušmule?Kada se beru mušmule?
06. jul
1
Vreme za branje mušmula veoma je teško odrediti na osnovu spoljašnjeg izgleda voća. Jedan od najvažnijih pokazatelja kada je došao pravi momenat za branje je lako odvajanje mušmule sa grane. Sezona za branje mušmula...
Kada se beru zeleni orasi?Kada se beru zeleni orasi?
18. jun
Dolaskom proleća budi se priroda i život u njoj. Tada mnoge domaćice otvaraju sveske sa oprobanim receptima, kao što je recept za slatko od zelenih oraha ili čuveni liker od zelenih oraha. Ima mnogo razloga da u vašu...
Kada se alkohol dodaje jelimaKada se alkohol dodaje jelima
14. jun
Alkohol, osim što se može direktno konzumirati, odlično se kombinuje i sa pojedinim jelima. Tačnije, on je dobar pomoćnik u kuhinji. Korišćenje alkohola u kulinarstvu nije ništa novo i odavno je pokazalo svoje prednosti...
Štapići od krompira - Borove koriceŠtapići od krompira - Borove korice
29. jun
Operite krompir, oljuštite i izrendajte. Masline sameljite u secku ili isecte sitno. Pomešajte sodu u mleku, dodajte maslinovo ulje, masline i krompir. Promešajte dobro. Začinite začinima i ponovo promešajte. Dve vrste...
Kada se pije čaj od mirođije?Kada se pije čaj od mirođije?
22. dec.
Foeniculum vulgare je latinski naziv za jedan veoma dobro poznat začin kod nas - mirođiju. Ona se koristi kako za dodavanje specifične arome i ukusa različitim jelima, tako i kao dodatak kod konzervisanja hranljivih proizvoda...
Saće - kada se i zašto konzumira?Saće - kada se i zašto konzumira?
22. jul
Svi znamo koliko beskrajno mnogo osnažujućih svojstava ima med. Saće u koje je smešten med, ss druge strane, takođe ima neke nezamenljive koristi za koje je dobro znati. Pčele ga proizvode u svojim košnicama, sastavljeno...
Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?
09. april
U periodu prejedanja naravno da moramo obratiti pažnju na štetne posledice koje prekomerno konzumiranje hrane ima po naše telo. Zato, pre nego što posegnete za još jednim zalogajem, informišite se šta se dešava sa vašim...
Kada se beru listovi vinove loze za sarme?Kada se beru listovi vinove loze za sarme?
10. avgust
Sarme od listova vinove loze su tipično zimsko jelo koje se tradicionalno priprema za svečanu trpezu za Božić i Novu godinu. Ali i bez povoda, gozba se može napraviti kod kuće sa tepsijom punom ukusnih sarmi od vinove...
Borovo mleko - kako se pravi i za šta pomažeBorovo mleko - kako se pravi i za šta pomaže
27. maj
Kako se pravi borovo mleko? Potrebne su vam 3 zelene šišarke, 500 ml mleko i mali komadić borove smole veličine srednjeg novčića....
Koje vino kada i uz šta se servira?Koje vino kada i uz šta se servira?
24. nov.
Belo vino Obična bela vina idu uz laganiju hranu: predjela, ribu sa sosom, majonezom, kavijarom, kuvanim i pečenim pticama, mozgom, jagnjećim roštiljem, pečurkama, burekom od tikvica, pohovanim karfiolom, pireom od...
Šta se dešava sa telom kada jedete grožđe?Šta se dešava sa telom kada jedete grožđe?
18. avgust
Slatko, sočno, neverovatno osvežavajuće i veoma zdravo, ovo sve je vezano za grožđe. Međutim, ovo voće ima izbiljne kontraindikacije. Grožđe je jedno od najukusnijeg i takođe popularnog voća u svetu. Koristi ovog prirodnog...
Kada, kako i zašto se prinosi kurban (žrtva)?Kada, kako i zašto se prinosi kurban (žrtva)?
06. dec.
Davanje kurbana (prinošenje žrtve) u našim zemljama je mnogo više od okupljanja naših najmilijih i jedenja ukusne jagnjeće kurban čorbe. Hiljadama godina postojao je običaj da se prinese krvna žrtva da bi se tražilo nešto...
Šta se dešava sa telom kada jedemo ribizle?Šta se dešava sa telom kada jedemo ribizle?
09. okt.
Ribizla može da bude bela, crvena i crna. Najkorisnija je kada dostigne zrelost u julu. Onda je to skladište vitamina. Posebno je korisna za decu i najbolje se konzumira sveža. Za šta je dobra ribizla? Pomaže kod prehlade...
Šta se dešava sa kožom kada gubite težinu?Šta se dešava sa kožom kada gubite težinu?
16. nov.
Izgubiti višak kilograma je težnja mnogih ljudi. Kada je u pitanju rastanak sa značajnom količinom viška mase, na koži se javljaju vidljive promene. Opušta se jer postaje suvišna nakon što otopi masnoću koju je održavala...
Šta se dešava sa vašim telom kada popijete šolju kafe?Šta se dešava sa vašim telom kada popijete šolju kafe?
04. okt.
Kafa je među najomiljenijum napicima širom sveta. Mnogi ljudi ne mogu da počnu dan beš šolje aromatičnog napitka, ali šta se u stvari dešava sa našim telom kada popijemo kafu? U sledećim redovima pogledajte kako kafa...
Palačinke koje se ne cepajuPalačinke koje se ne cepaju
27. april
Mleko se zagreva lagano. Jaja se umute. Skrob se pomeša sa šećerom i solju i rastvara se u jedan deo mleka. Dodaju se preostalo mleko i jaja. Treba da se dobije glatka smesa....
Uštipci koji se sami okrećuUštipci koji se sami okreću
13. mart
Masnoća u posudi za prženje treba da bude najmanje 2 prsta duboka i kada je tako, uštipci se sami okreću. Vatra treba da bude srednje jačine, da uštipci ne bi pregoreli i da ne ostanu sirovi iznutra....
Konkilie testenina se belim sosomKonkilie testenina se belim sosom
22. okt.
Dodaju se makarone i grašak. Sipa se voda i mleko i dodaje se kockica bujona. Ostavljamo da provri, a nakon toga se smanjuje i ostavljamo samo da se krčka....
Orada se koricom od orahaOrada se koricom od oraha
25. avgust
1. Očistite oradu i odvojte dva fileta sa kožom. Pincetom izvadite sve ostale fine koščice. 2. Stavite u blender ili ručno sitno iseckajte orahe, sveže začine po izboru i beli luk. Pomešajte sa maslacem, prezlama i...
Čizkejk koji se ne pečeČizkejk koji se ne peče
21. april
1
Ostaviti u frizideru par sati da se stegne....