Sarme od listova vinove loze su tipično zimsko jelo koje se tradicionalno priprema za svečanu trpezu za Božić i Novu godinu.
Ali i bez povoda, gozba se može napraviti kod kuće sa tepsijom punom ukusnih sarmi od vinove loze.
Bogato vitaminima i mineralima, često se listovi vinove loze konzervira i zatvora u tegle, dok je sirovo ili sveže litove najbolje jesti nakon parenja ili blanširanja.
Listovi vinove loze se koristi kako u kuvanju tako i u lečenju niza bolesti. Bez sumnje, od proizvoda se dobijaju ukusne sarmice.
Poslednji mesec u kome berba lišća vinove loze za sarme počinje da teče sredinom juna.
Tada sporije rastu, stare, imaju stare i tvrde vene, površinske povrede, prskaće se hemikalijama.
Beru se samo listovi na vrhovima, sočni su i zeleni. Listovi se čiste od drški da bi bili elastični kada se uvijaju.
Ako se beru za lek, to se može uraditi i posle sredine jula.
Ovi listovi se piju i kao čaj. Da bi se pripremio čaj, listovi se prethodno moraju osušiti. Od njih se uzimaju dve supene kašike i prelivaju vrelom vodom.
Ostavljaju se nekoliko minuta da se opuste, a zatim se čaj procedi. Pije se jednom dnevno, naročito u zimskim mesecima – jača imunitet.
Komentari