Bonapeti.rs»Saveti»Kada se beru listovi vinove loze za sarme?

Kada se beru listovi vinove loze za sarme?

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
45165
Kada se beru listovi vinove loze za sarme?

Sarme od listova vinove loze su tipično zimsko jelo koje se tradicionalno priprema za svečanu trpezu za Božić i Novu godinu.

Ali i bez povoda, gozba se može napraviti kod kuće sa tepsijom punom ukusnih sarmi od vinove loze.

Bogato vitaminima i mineralima, često se listovi vinove loze konzervira i zatvora u tegle, dok je sirovo ili sveže litove najbolje jesti nakon parenja ili blanširanja.

Listovi vinove loze se koristi kako u kuvanju tako i u lečenju niza bolesti. Bez sumnje, od proizvoda se dobijaju ukusne sarmice.

Poslednji mesec u kome berba lišća vinove loze za sarme počinje da teče sredinom juna.

Tada sporije rastu, stare, imaju stare i tvrde vene, površinske povrede, prskaće se hemikalijama.

Beru se samo listovi na vrhovima, sočni su i zeleni. Listovi se čiste od drški da bi bili elastični kada se uvijaju.

Ako se beru za lek, to se može uraditi i posle sredine jula.

Ovi listovi se piju i kao čaj. Da bi se pripremio čaj, listovi se prethodno moraju osušiti. Od njih se uzimaju dve supene kašike i prelivaju vrelom vodom.

Ostavljaju se nekoliko minuta da se opuste, a zatim se čaj procedi. Pije se jednom dnevno, naročito u zimskim mesecima – jača imunitet.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni