Facebook
Omiljeno
Pinterest
LimetaDruge vrste zelenog limuna su mandarinina limeta (Citrus limonia), kafir limeta (Citrus hystix), nekoliko australijskih limeta, španska limeta (Melicoccus bijugatus), divlja limeta (Adelia ricinella), slatka limeta (Citrus...
Prstenasta LimetaPrstenasta limeta je, kako se pokazalo, dobar izvor limunske kiseline.
Vrste prstenaste limete
Prstenasta limeta ima dosta vrsta koje se uglavnom određuju prema njenoj boji....
Španska tortiljaDobro zapečena i sa druge stranje, španska tortilja je spremna za serviranje.
Neka vam je ukusno!...
Originalna španska paeljaServirajte originalnu špansku paelju sa malo iseckanog peršuna i malo sveže isceđenog soka od limuna.
U ovako pripremljenu paelju se mogu dodati i školjke sa oklopom....
Brza španska pitaRučnom žicom za mućenje umutiti jaja i so, dodati ulje, jogurt i sve izmešati. Umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Potom dodati seckanu šunku, seckane kisele krastavčiće i iseckanu fetu. Sve sjediniti varjačom....
Španska riblja salataOperite zelenu salatu vodom i ocedite je.
Iskidajte je na parčiće u veliku posudu. Dodajte isečen paradajz i luk (na polumesece).
Pomešajte inćune, tunjevinu, isečenu dimljenu haringu i masline.
Salata se preliva...
Uspešna španska tortiljaU uspešnu špansku tortilju sa lukom stavlja se samo so, ne dodaju se drugi začini. Bude sjajna!...
Limun ili limeta?Limun i limeta su bliski srodnici citrusa koji su bogati vitaminom C, pri čemu limeta ima više vitamina C od limuna....
Najpopularniji španski delikatesiJedan od najpopularnijih španskih delikatesa.
Hamon
Hamon ili sušena šunka je jedan od najpoznatijih španskih prehrambenih proizvoda. Seče se na tanke kriške, skoro providne, koje se jednostavno tope u ustima....
Španska tortilja sa krompiromKrompir oljuštite i isecite na kockice. Začinite solju i dinstajte u tiganju sa mašću.
U posebnoj posudi izdinsrajte isečeni luk i paprike. U drugoj posudi umutite 6 jaja.
Kadkrompir i luk sa paprikama budu gotovi,...
Španska tortilja sa nadevomOljuštite, operite i osušite krompir. Nasecite ga na male i tanke komade. U veliki tiganj sipajte oko 150 ml ulja i stavite krompir. Pržite na umerenoj vatri i čim promene boju, dodajte sitno naseckani crni luk.
Pržite...
Španska hladna supa salmorehoPola litra vode se stavlja da provri i njom se popari paradajz. Oljušti se.
Hleb se iseče na kriške i natopi se u vodi 5 minuta, nakon čega se ocedi.
Beli luk, paradajz, hleb i maslinovo ulje se pasiraju. Dodaje se...
Španska tortilja - klasičan recept1. Krompir oljuštite i isecite na krugove oko 2-3 mm. Pržite u tiganju sa maslinovim uljem, oko 3-4 minuta po porciji. Krompir treba da omekša, ne treba da dobije braon boju, poluživ. Izvadite ga iz masti rešetkastom kašikom...
Šta sadrži limeta?Limeta ima najveći sadržaj vitamina C /32% vaše dnevne vrednosti/. Limeta srednje veličine sadrži samo 11 kalorija i 3,7 grama ugljenih hidrata. Zbog ove činjenice, limeta je pogodna za ljude koji drže dijetu....
Gaspačo - španska supa od paradajzaParadajz operite, oljuštite i naseckajte na krupne komade (da stanu u blender). Krastavac takođe operite, oljuštite i nasecite krupno za blender.
Paprike očistite od semenki. Luk i beli luk oljuštite i naseckajte.
U blender...
Španska ruska salata (Ensaladilla Rusa)Operite i skuvajte krompir, šargarepe, jaja i nakon što se ohlade isecite ih na sitne kocke. Stavite ih u veliku posudu. Ocedite tunjevinuu od masnoće i stavite i nju.
Isecite masline na polovine, paprike na sitno (izdvojte...
Španska čorba od belog lukaBeli luk se iseče na krupno, hleb se iseče na krupne kocke. Hleb se prži uz neprestano mešanje. Šunka se iseče na krupne kocke, džigerice se iseku na krupno.
Ljuta paprika se iseče na sitno. Beli luk se zaprži na srednjoj...
Španska piletina sa belim lukomAko želite da jelo ima sos, razblažite 1/2 kašike kukuruznog skroba ili brašna sa malo vode i dodajteu špansko jelo.
Na kraju, možete posipati svež peršun na špansku piletinu sa belim lukom.
Prijatno!...
Gaspačo - Španska hladna čorba od paradajzaIzaberite mekši paradajz. Oljuštite ga i ispasirajte ga u blenderu. U blenderu sameljite i svo ostalo povrće, osim peršuna.
Začinite čorbu od paradajza sa malo soli, maslinovog ulja i sirćeta.
Zatim ovu smesu izmiksujte...