Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šarena soŠarena so
19. maj
Svi začini zajedno sa solju prema ukusu i kurkuruznim brašnom se samelju fino mašinom za mlevenje. Šarena so može da se napravi i bez soli, ako će se koristiti preko sira i drugih slanijih jela....
Domaća šarena soDomaća šarena so
11. jul
Seme bundeve i kukuruz unapred sameljite. Seme bundeve treba da daje gustinu, možete ih izostaviti ako želite. Sve se dobro izmeša u posudi i onda može dugo da se čuva u tegli. Rezultat je mnogo aromatičnija i bogatija...
Gorka so (Engleska so)Gorka so (Engleska so)
09. maj
Gorka so je važna namirnica, koja se smatra veoma zdravom. U suštini, gorka, iliti engleska so, je kristalizovan magnezijum sulfat. Magnezijum je prirorni mineral kojeg ima u svakom živom biću. Još jedan popularan naziv...
Morska SoMorska So
27. jun
Morska so je prirodan proizvod, svrstava se u vrh najznačajnijih darova koje more može da nam da. U njenom sastavu ima više od sto mineralnih materija, koje se sastoje od preko 80 elemenata Mendeljejevog periodnog sistema...
Himalajska SoHimalajska So
03. jun
Odmah posle šećera, so je najčešće korišćen začin. Po nekom nepisanom pravilu se kod nas jelima dodajte 3 puta više soli nego što je to dozvoljenih 3 - 5 mg dnevno. Posledice prekomerne konzumacije soli mogu biti opasne po...
So - koristi i šteteSo - koristi i štete
16. avgust
Natrijum hlorid, Štetnost Zdravstvene organizacije nas često upozoravaju na opasnosti od soli, koju svi tako često konzumiramo. To je zbog tvrdnje da visok unos soli dovodi do niza zdravstvenih problema, uključujući visok...
Kako se pravi šarena soKako se pravi šarena so
03. jun
Šarena so je tradicionalan bugarski začin koji je prisutan u njihovoj tradiciji, običajima i naravno na njihovoj trpezi. Ne postoji ništa ukusnije od tople pogače premazane maslacem i posute šarenom solju. Recepti po kojima...
Maldonska so - suština i prednostiMaldonska so - suština i prednosti
08. jul
Kada preterujete sa konzumacijom soli vi nanosite ogromnu štetu svom organizmu. Ovo sigurno znate. Ali da li znate da je so istovremeno i izuzetno neophodna za ljudsko telo. Ona doprinosi njegovoj ravnoteži i bez nje u...
Persijska plava so - drevna i neprocenjivaPersijska plava so - drevna i neprocenjiva
01. mart
Plava so ili persijska plava so je jedna od najređih i najstarijih soli na planeti. To je jedinstven i redak mineral koji se nalazi u planinskim lancima Irana (severna provincija Semnan) - jedno od retkih mesta na svetu gde...
Kako pravilno čuvati so?Kako pravilno čuvati so?
11. dec.
So je neizostavan deo svakog našeg jela, tako da moramo da znamo kako da je pravilno čuvamo. Generalno, lepa so treba da bude mrvljiva i suva. Ako je ne skladištimo kako treba, može dobiti vlagu i postati veoma tvrda...
Šta je košer so?Šta je košer so?
16. jun
So je neizostavan sastojak svakog jela. Ukus hrane koju pripremamo ne bi vredeo ništa, ako nismo stavili bar malo soli. U poslednje vreme, međutim, sve se više govori o štetnosti soli i njenoj zloupotrebi u ishrani, a na...
Himalajska so i limun pomažu kod mamurlukaHimalajska so i limun pomažu kod mamurluka
01. jun
Glavobolja je ozbiljan problem za desetine, ako ne i stotine hiljada ljudi širom sveta. Njena etiologija može biti različita i važno je da posetite lekara ako vas ovaj problem vrlo često muči. Uzroci, naravno, mogu biti...
Šta je to maldonska so?Šta je to maldonska so?
08. dec.
Postoji mnogo različitih vrsta soli u svetu i sve više i više novih vrsta se pojavljuje. Postoji morska so, jodirana so, kamena so, so za kuvanje, himalajska so, Maldonska so itd. Danas ćemo se posebno fokusirati na...
Kako so deluje na pritisak?Kako so deluje na pritisak?
17. jun
So se ne preporučuje ljudima koji imaju visok krvni pritisak. Naučno je dokazano da so povišava krvni pritisak. Prekomerna upotreba soli utiče na nervni sistem, dovodi do povećanog lučenja adrenalina, sužava arterije...
Naučnici: Tvrdnja da je so štetna je mit!Naučnici: Tvrdnja da je so štetna je mit!
28. april
So nazivaju belom smrću, jer neverovatno povećava rizik od iznenadne smrti kao posledice srčanih oboljenja. To nije jedina šteta koju najpopularniji začin u kuhinji nanosi našem zdravlju. Konzumacija veće količine...
Kako da izvučemo so iz sira?Kako da izvučemo so iz sira?
15. maj
Obično se sir, nezavisno od toga da li je kupljen u prodavnici ili je pripremljen u domaćim uslovima, čuva u salamuri, pripremljenoj od soli i vode, da bi dugo sačuvao kvalitet. Upotreba slane hrane je kontraindikovana...
Kako da izvučemo so iz preslanih maslina?Kako da izvučemo so iz preslanih maslina?
30. nov.
Masline spadaju u grupu najukusnijih i najkorisnijih plodova i u sebi nose mnogobrojne benefite za naše zdravlje. Svakodnevno konzumiranje maslina omogućava našem organizmu snabdevanje monozasićenim masnim kiselinama iz grupe...
Himalajska so - belo zlato koje leči više od 20 bolestiHimalajska so - belo zlato koje leči više od 20 bolesti
05. dec.
Himalajska so je najzdravija i najčistija so na svetu. Ona sadrži 84 skupocena elementa, koja se nalaze u našem telu. Ovi minerali imaju veliku asimilaciju od našeg organizma. Njena molekularna struktia sadrži natrijum,...
Koliko soli nam je potrebno da bismo bili zdravi?Koliko soli nam je potrebno da bismo bili zdravi?
28. jun
Kamena i morska so uvek su igrale važnu ulogu za ljude. So nije samo začin. So sadrži elemente koji određuju stanje našeg zdravlja. Veruje se da Kolumbo ne bi stigao u Ameriku da nije imao soli na svom brodu za soljenje...
40 najukusnijih stvari koje možete pripremiti sa krompirom40 najukusnijih stvari koje možete pripremiti sa krompirom
28. feb.
Krompir je veoma ukusan i jeftin, što ga čini jednom od omiljenih namirnica na našoj trpezi. Osim tradicionalnih prženih krompira i krompir-pirea, postoji još mnogo načina na koje možete pripremiti ovo povrće, kako...
Kala namakKala namak
03. feb.
Kala namak /Kala Namak/ je posebna indijska mineralna so, poznata i kao crna indijska so, sulemani namak, black salt, himalajska ružičasta so i kala loon. Suprotno svom nazivu, indijska crna so uopšte nije crna, već tamnocrvena...
Koliko soli treba da dodajemo jelu?Koliko soli treba da dodajemo jelu?
18. mart
Već dugi niz godina se tvrdi da bela rafinisana so je bela smrt. Višegodišnjim ispitivanjima, u kojima je učestvovalo preko nekoliko desetina hiljada ljudi srednjeg godišje dobi, došlo se do zaključka da redovna konzumacija...
Očistite kuću pomoću soliOčistite kuću pomoću soli
01. april
U prodavnicama hemije možete pronaći mnogo proizvoda za čišćenje kuće. Dostupni su, ali nažalost većim delom su opasni. Postoji alternativa - staro narodno sredstvo - obična so. Ona je savršen pomoćnik u domaćinstvu...
Najpopularnije marinade na jednom mestuNajpopularnije marinade na jednom mestu
25. feb.
Reč marinada poreklo vodi od latinske reči marinara, što znači more. Pre mnogo godina morska voda je korišćena za čuvanje mesa i ribe, jer je so čuvala ove proizvode od kvarenja. Marinade daju namirnicama magičan ukus...
Primer jelovnika za bebe od 9 meseciPrimer jelovnika za bebe od 9 meseci
18. okt.
Prva varijanta za primer jelovnika za bebe od 9 meseci Doručak Popara sa sirom Dvopek - 3 komada Sir (prethodno poparen u vrućoj vodi) - 60 g Čaj od lipe Maslac Dvopeci se izlome. Zalivaju se čajom od lipe. Dodaju...