Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šarena soSvi začini zajedno sa solju prema ukusu i kurkuruznim brašnom se samelju fino mašinom za mlevenje.
Šarena so može da se napravi i bez soli, ako će se koristiti preko sira i drugih slanijih jela....
19. maj
Domaća šarena soSeme bundeve i kukuruz unapred sameljite.
Seme bundeve treba da daje gustinu, možete ih izostaviti ako želite.
Sve se dobro izmeša u posudi i onda može dugo da se čuva u tegli.
Rezultat je mnogo aromatičnija i bogatija...
11. jul
Gorka so (Engleska so)Gorka so je važna namirnica, koja se smatra veoma zdravom. U suštini, gorka, iliti engleska so, je kristalizovan magnezijum sulfat.
Magnezijum je prirorni mineral kojeg ima u svakom živom biću. Još jedan popularan naziv...
09. maj
Morska SoMorska so je prirodan proizvod, svrstava se u vrh najznačajnijih darova koje more može da nam da. U njenom sastavu ima više od sto mineralnih materija, koje se sastoje od preko 80 elemenata Mendeljejevog periodnog sistema...
27. jun
Himalajska SoOdmah posle šećera, so je najčešće korišćen začin. Po nekom nepisanom pravilu se kod nas jelima dodajte 3 puta više soli nego što je to dozvoljenih 3 - 5 mg dnevno. Posledice prekomerne konzumacije soli mogu biti opasne po...
03. jun
So - koristi i šteteNatrijum hlorid, Štetnost Zdravstvene organizacije nas često upozoravaju na opasnosti od soli, koju svi tako često konzumiramo. To je zbog tvrdnje da visok unos soli dovodi do niza zdravstvenih problema, uključujući visok...
16. avgust
Kako se pravi šarena soŠarena so je tradicionalan bugarski začin koji je prisutan u njihovoj tradiciji, običajima i naravno na njihovoj trpezi. Ne postoji ništa ukusnije od tople pogače premazane maslacem i posute šarenom solju.
Recepti po kojima...
03. jun
Maldonska so - suština i prednostiKada preterujete sa konzumacijom soli vi nanosite ogromnu štetu svom organizmu. Ovo sigurno znate. Ali da li znate da je so istovremeno i izuzetno neophodna za ljudsko telo. Ona doprinosi njegovoj ravnoteži i bez nje u...
08. jul
Persijska plava so - drevna i neprocenjivaPlava so ili persijska plava so je jedna od najređih i najstarijih soli na planeti. To je jedinstven i redak mineral koji se nalazi u planinskim lancima Irana (severna provincija Semnan) - jedno od retkih mesta na svetu gde...
01. mart
Kako pravilno čuvati so?So je neizostavan deo svakog našeg jela, tako da moramo da znamo kako da je pravilno čuvamo.
Generalno, lepa so treba da bude mrvljiva i suva. Ako je ne skladištimo kako treba, može dobiti vlagu i postati veoma tvrda...
11. dec.
Šta je košer so?So je neizostavan sastojak svakog jela. Ukus hrane koju pripremamo ne bi vredeo ništa, ako nismo stavili bar malo soli. U poslednje vreme, međutim, sve se više govori o štetnosti soli i njenoj zloupotrebi u ishrani, a na...
16. jun
Himalajska so i limun pomažu kod mamurlukaGlavobolja je ozbiljan problem za desetine, ako ne i stotine hiljada ljudi širom sveta. Njena etiologija može biti različita i važno je da posetite lekara ako vas ovaj problem vrlo često muči. Uzroci, naravno, mogu biti...
01. jun
Šta je to maldonska so?Postoji mnogo različitih vrsta soli u svetu i sve više i više novih vrsta se pojavljuje. Postoji morska so, jodirana so, kamena so, so za kuvanje, himalajska so, Maldonska so itd. Danas ćemo se posebno fokusirati na...
08. dec.
Kako so deluje na pritisak?So se ne preporučuje ljudima koji imaju visok krvni pritisak.
Naučno je dokazano da so povišava krvni pritisak. Prekomerna upotreba soli utiče na nervni sistem, dovodi do povećanog lučenja adrenalina, sužava arterije...
17. jun
Naučnici: Tvrdnja da je so štetna je mit!So nazivaju belom smrću, jer neverovatno povećava rizik od iznenadne smrti kao posledice srčanih oboljenja. To nije jedina šteta koju najpopularniji začin u kuhinji nanosi našem zdravlju.
Konzumacija veće količine...
28. april
Kako da izvučemo so iz sira?Obično se sir, nezavisno od toga da li je kupljen u prodavnici ili je pripremljen u domaćim uslovima, čuva u salamuri, pripremljenoj od soli i vode, da bi dugo sačuvao kvalitet.
Upotreba slane hrane je kontraindikovana...
15. maj
Kako da izvučemo so iz preslanih maslina?Masline spadaju u grupu najukusnijih i najkorisnijih plodova i u sebi nose mnogobrojne benefite za naše zdravlje. Svakodnevno konzumiranje maslina omogućava našem organizmu snabdevanje monozasićenim masnim kiselinama iz grupe...
30. nov.
Himalajska so - belo zlato koje leči više od 20 bolestiHimalajska so je najzdravija i najčistija so na svetu. Ona sadrži 84 skupocena elementa, koja se nalaze u našem telu. Ovi minerali imaju veliku asimilaciju od našeg organizma. Njena molekularna struktia sadrži natrijum,...
05. dec.
Koliko soli nam je potrebno da bismo bili zdravi?Kamena i morska so uvek su igrale važnu ulogu za ljude. So nije samo začin. So sadrži elemente koji određuju stanje našeg zdravlja.
Veruje se da Kolumbo ne bi stigao u Ameriku da nije imao soli na svom brodu za soljenje...
28. jun
40 najukusnijih stvari koje možete pripremiti sa krompiromKrompir je veoma ukusan i jeftin, što ga čini jednom od omiljenih namirnica na našoj trpezi. Osim tradicionalnih prženih krompira i krompir-pirea, postoji još mnogo načina na koje možete pripremiti ovo povrće, kako...
28. feb.
Kala namakKala namak /Kala Namak/ je posebna indijska mineralna so, poznata i kao crna indijska so, sulemani namak, black salt, himalajska ružičasta so i kala loon. Suprotno svom nazivu, indijska crna so uopšte nije crna, već tamnocrvena...
03. feb.
Koliko soli treba da dodajemo jelu?Već dugi niz godina se tvrdi da bela rafinisana so je bela smrt. Višegodišnjim ispitivanjima, u kojima je učestvovalo preko nekoliko desetina hiljada ljudi srednjeg godišje dobi, došlo se do zaključka da redovna konzumacija...
18. mart
Očistite kuću pomoću soliU prodavnicama hemije možete pronaći mnogo proizvoda za čišćenje kuće. Dostupni su, ali nažalost većim delom su opasni.
Postoji alternativa - staro narodno sredstvo - obična so. Ona je savršen pomoćnik u domaćinstvu...
01. april
Najpopularnije marinade na jednom mestuReč marinada poreklo vodi od latinske reči marinara, što znači more. Pre mnogo godina morska voda je korišćena za čuvanje mesa i ribe, jer je so čuvala ove proizvode od kvarenja. Marinade daju namirnicama magičan ukus...
25. feb.
Primer jelovnika za bebe od 9 meseciPrva varijanta za primer jelovnika za bebe od 9 meseci
Doručak
Popara sa sirom
Dvopek - 3 komada
Sir (prethodno poparen u vrućoj vodi) - 60 g
Čaj od lipe
Maslac
Dvopeci se izlome. Zalivaju se čajom od lipe. Dodaju...
18. okt.