Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Jesetra u pikantnom paradajz sosuPecite jesetru u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok riba ne bude spremna.
Jesetra u pikantnom paradajz sosu je veoma ukusna.
Prijatno!...
28. avgust
Jesetra na mađarski načinPosolimo očišćene porcije jesetre, posipamo alevom paprikom, stavljamo u šerpu, nalivamo malo vode i dinstamo pod poklopcem dok ne omekša. Ređamo gotove porcije u zagrejan pleh....
19. sep.
Jesetra plakija iz rerneOčistimo ribu, operemo i isečemo na komade. Luk, beli luk i celer sečemo na kockice i pržimo dok ne omekšaju, dodajemo brašno, promešamo i razredimo bujonom.
Posolimo zapršku i dodajemo začine. Ribu poređamo u pleh, prelivamo...
14. jul
Jesenja limunadaOčistite kruške i jabuke od semenki, nemojte ih ljuštiti i isecite na komade.
Uzmite veliku cediljku ili onu za ceđenje testenine, sa krupnijim rupicama. Stavite isečeno voće u nju zajedno sa zrnima nara, a po želji možete...
31. mart
Jesenja čorbicaSipajte vodu u šerpu i stavite na vatru da se ugreje. Svo povrće očistite i operite. Crvenu i zelenu papriku isecite na ne mnogo sitne komade.
Struk praziluka i šargarepe isecite na krugove, a krompir kad oljuštite isecite...
09. januar
Jesenja salataOčišćene i oprane šargarepu, repu i celer naseći. Sjedniti ih, posoliti, dodati sok od limuna i preliti majonezom.
Smesu podeliti na porcije, garnirati paradajzom, nasečenim na kockice, pa posuti sitno naseckanim mirođijom...
19. maj
Jesenja monodijeta sa bundevomJesenja dijeta sa bundevom je stroga i ne koristi upotrebu napitaka kao što je kafa. Njena alternativa u dijeti je zeleni čaj bez zaslađivanja....
19. okt.
Crvena jesenja supaOljuštite krompir i šargarepu. Svo povrće isečemo na krupnije komade i stavimo da se kuva.
Kada voda provri, dodajte začine.
Nakon što povrće omekša, izvadimo papriku i oljuštimo je, jer se tada najlakše oljušti....
11. nov.
Jesenja veganska salataOperite spanać, dobro ga osušite papirnim ubrusom.
U posudu sipajte ulje i sirće, promešajte, dodajte spanać, ponovo promešajte i ostavite 5-10 minuta.
Očistite japansku jabuku, avokado i cveklu i isecite ih na polumesece...
08. dec.
Jesenja torta-salataKrompir i cvekla se skuvaju u dve odvojene posude. Ostavljamo da se ohlade. Cvekla se krupnije izrenda, a krompir se iseče na kockice.
Jabuke se oljušte i takođe se iseku na kockice. U posudi se pomešaju majonez i pavlaka...
04. nov.
Vitaminska jesenja salataKupus se očisti od spoljašnjih listova i iseče na fine trakice. Posoli se sa malo soli i protrlja rukama da omekša.
Šargarepu i krastavac oljuštite i takođe isecite na trakice. Tikvica, ako je mlada ne ljušti se prehodno...
11. okt.
Šarena jesenja salataOčistite povrće i oljuštite ga. Narendajte svako u odvojenu posudu. Na kraju ih pažljivo pomešajte u veliku posudu.
Umutite sirće, maslinovo ulje, so i šećer i prelijte salatu. Blago promešajte i raspodelite u tanjire...
04. dec.
Nacrtana jesenja tortaZa koru:
Mikserom umutite jaja zajedno sa šećerom dok ne pobele. Dodajte prosejano brašno sa kakaom, praškom za pecivo i vanilom. Obložite dno kalupa za torte prečnika 26 cm papirom za pečenje. Smesu sipaje i pecite koru...
13. nov.
Drenjine - jesenja apoteka iz prirodeJedno od najrasprostranjenijeg žbunja u našoj zemlji je dren. Uzgaja se kao dekorativna biljka i raste na mestima sa nadmorskom visinom do 1300 m. Drenjina je plod žbunastog drveća. Crvene je boje, duguljasta i sa vretenastom...
02. april
Jesenja pita od bundeveOd svih sastojaka za koru zamesite testo i razvijte u kalup za pitu. Ostavite ga u frižideru dok ne spremite nadev.
Skuvanu bundevu izgnječite u pire. Dodajte i ostale sastojke za nadev. Nakon što sve dobro promešate sipajte...
06. jul
Jesenja čorba sa piletinomPropržiti crni luk na ulju. Oljuštiti krompir i oprati i iseći na kocke. Dodati luku krompir i dodati vodu. Kad se krompir skuva, ručnim miserom izblendati.
Pileće grudi iseći na komade, papriku i crvenu i zelenu oprati...
02. sep.
Jesenja turšija u šerpiIsečemo šargarepu i kornišone na krugove, a paradajz-paprike krupnije.
Izkidamo karfiol na ružice.
Sipamo vodu, ulje, sirće, so i šećer u šerpu. Dodajemo lovorov list i piment.
Stavljamo da provri i sipamo šargarepu...
30. okt.
Jesenja supa od bundeveOperite sočivo i stavite ga u posudu sa vodom na 12 sati. Bundeva za punjenje treba da bude okrugla.
Operite bundevu, odsecite poklopac na vrhu i očistite od semena.
Pažljivo malim nožićem odsecite deo mesnatog dela...
05. mart
Jesenja supa od povrćaPomešajte svo povrće u šerpi na ringli sa dovoljno vode.
Povrće se stavlja da provri 10-15 minuta. Dodaju se peršun, listovi celera i maslinovo ulje.
Čim sve omekša, supa je gotova.
Prijatno!...
12. okt.
Jesenja salata sa tunjevinomNa rende narendamo kupus i šargarepu.
Poređamo ih u slojeve u tanjir.
Dodajemo tunjevinu i sitno isečen peršun.
Začinjavamo sokom od limuna, maslinovim uljem i solju.
Promešamo i serviramo odmah.
Po želji ukrašavamo...
17. okt.
Jesenja salata sa prosomSkuvajte proso prema uputstvu na pakovanju.
Obično se kuva u odnosu 3:1 (voda:proso) oko 20 minuta. Ako se prekuva ljušteni proso, može da se pretvori u kašu, zato pazite.
Nakon što je gotov, prebacite u veliku cediljku...
08. april
Jesenja torta sa jabukamaRerna 175-180 stepeni.
Kalup za tortu prečnika 24 cm, namazan i obložen papirom za pečenje.
1. Počinjemo sa pripremom fila. Pomešamo žumanca sa šećerom, mutimo žicom dok se ne zgusne, dodajemo skrob i 4 supene kašike...
21. maj