Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako da napravimo domaći kravlji sirDomaći sir od kravljeg mleka je toliko ukusan da ćete već želeti uvek sami da ga pravite.
Za sir koristim domaće kravlje mleko....
13. januar
Kako da zamrznete leblebije?Evo načina kako da zamrznete leblebiju i da je koristite odmah, kada vam se jedu ćuftice od leblebije, janija sa leblebijom ili neko drugo jelo....
25. avgust
1
Kako prepoznati pravi sir?Grudve sira sa biljnim masnoćama, koje se mogu naći u prodaji, imaju oštre ivice, dok su kod pravog sira ivice zaobljene....
06. april
Kako se pravi plavi sir?Kada se ova korisna bakterija uključuje u proces pravljenja sira, zavisi od vrste plavog sira, koji se pravi....
28. jun
Kako se pravi topljeni sir?Da se napravi topljeni sir u kućnim uslovima je veoma jednostavno. Ovakav sir je znatno ukusniji od onog iz prodavnice i ne sadrži hemijske dodatke.
Napravljeni topljeni sir ima konzistenciju kao i kupovnog topljenog...
27. jun
Kako da prepoznate Kraljevski vrganj?Kraljevski vrganj /Boletus regius/ je iz porodice Boletaceae (Vrganjevke). On spada u neotrovne pečurke i pogodan je za konzumaciju.
Zovu ga još i kraljevka.
Klobuk pečurke raste do 20 cm u prečniku. Kod mladih je poluloptast...
22. avgust
Kako da sačuvamo sirNajbolje je da se sir čuva u frižideru, umotan u foliju ili u papiru od pirinča, zato što ga običan papir isušuje.
Sir se neće osušiti bar jednu nedelju, ako se u tanjir do njega stavi parče šećera i dobro poklopi drugim...
06. mart
Kako se pravi salamura za sirI kako se ona pravi? Različiti ljudi je prave na različite načine, ali osnovni sastojci u voda i so (morska).
Pravljenje je veoma lako....
13. feb.
Kako da prepoznate lažno alkoholno pićeSamo specijalisti mogu sa sigurnošću da kažu da je alkoholno piće koje im se servira nije pravo, ali postoje trikovi u otkrivanju falsifikata koji pomažu i onima koji nisu specijalisti....
13. mart
Kako da prepoznamo dobru ribu?Potrebno je da svaka domaćica pravi razliku između dobre, kvalitetne ribe i pokvarene ribe.
Dobra za kuvanje je ona riba koja ima svetlu i blistavu krljušt koja se teško skida....
06. jul
Kako da prepoznamo kvalitetan med?Ako se sliva previše brzo to znači da sadrži dosta primesa, vlage i da ima šanse da ubrzo užegne, mada pravi med po pravilu nema rok trajanja....
11. mart
Kako da prepoznate ekstra devičansko maslinovo ulje?Stručnjaci savetuju da uvek pogledate etiketu na flaši – pravo „tečno zlato” mora da bude hladno ceđeno ili drugim rečima – ekstra devičansko....
26. nov.
Kako da prepoznamo dobar avokado i kako da ga čuvamoAvokado je bogat mononezasićenim kiselinama koje nam pomažu da se izborimo sa mastima u oblasti torzoa, koje predstavljaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Osim toga, avokado ima visko sadžaj kalijuma, magnezijuma...
26. feb.
Kako pravilno da konzumiramo sitan sir i kako da ga kombinujemo?Pravi se od različitih vrsta mleka, s tim što je najrasprostraljeniji sitni sir od kravljeg mleka. On je odličan izvor proteina, otprilike 18-20 grama na 100 g u zavisnosti od procenta masti....
17. dec.
Kako se pravi vurda (sitan sir) - vodič za početnikeVurda (sitan sir) je interesantan i zanimljv proizvod koji se često koristi u različitim namazima, pecivima, salatama, pa čak i u slatkišima. Naravno, možete ga kupiti u gotovom obliku, ali mnogo prijatnije, a garantujemo...
16. april
Jaje od zdrave kokoške - evo kako da ga prepoznate!Jaja spadaju u najomiljenije i najzdravije namirnice današnjice. Ona se mogu konzumirati bilo kada - za doručak, ručak, večeru.
Nema ničeg lošeg u tome da jedete jaja svakog dana - štaviše, upravo je suprotno....
11. jun
Kako da napravimo pravi espreso kod kućeZa pripremanje pravog espresa potrebno je da se poštuju određena pravila, čak i ako se on priprema u mašini za pravljenje kafe ili u aparatu za kuvanje kafe.
Savršen espreso počinje finim mlevenjem kafe u zrnu....
22. nov.
Kako sazreva sir?Proces sazrevanja sira je poslednja etapa njhove pripreme. Njemu prethodi sirenje, ceđenje i presovanje sireva, sečenje i soljenje. Prilikom njega se dobijaju najkomplikovanije promene u njegovim sastavnim delovima. Tokom...
17. jun
Kako prepoznati kvalitetnu kurkumu?Kada kuvate sa pravom kurkumom, ona ne bi trebalo da promeni boju, a čak i najmanja količina trebalo bi da vašoj gozbi da ukusnu žutu boju....
02. dec.
Nedostatak proteina - kako da ga prepoznamo i sprečimoPrema nekima, proteini su mnogo težak sastojak i baš zbog toga je važno da se ograniči njegov unos. Ali, da li je to tako i koja je istina o proteinima?
I tako, oni su nezamenljiva komponenta i osnovni su gradivni materijal...
26. jun
Kako da aranžiramo jela kao pravi šef kuvarVažno pravilo je da sa gledne tačke gosta, viši elementi stoje pozadi, a najniži po pravilu ne bi trebalo da budu nacentrirani....
21. mart
Kako se pravi margarin i da li je koristan?Vrlo često se margarin naziva zamenom za maslac. Ima vrlo malo zasićenih masti i često je manje kalorija od maslaca.
Margarin je dobar izvor vitamina A i E, kao i esencijalnih masnih kiselina. Ljudi koji su odrasli...
28. januar
Kako se pravi fonduFondu je francuska reč koja znači rastopljen. Ali sam proces kulinarske obrade proizvoda na ovaj specifičan način dolazi iz Švajcarske.
Tokom zime, kada su se paše završavale, švajcarci su imali stari kačkavalj, vino...
03. avgust
Kako se pravi zaprškaAko želite da zapržite kaše, onda se zaprška pravi tako što brašno zapržite u ulju dok ne dobije zlatnu boju i postepeno razređujete vodom uz neprekidno mešanje....
12. feb.