Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako se prave perlice šećera?Pokazaću u galeriji na fotografijama obe vrste domaće spremljenih šećernih perli, uključujući i originalne perle, razlika je očigledna, one su gotovo jednake po veličine i liče na male čisto bele perle, nažalost kod nas se...
10. nov.
Pastrmka na roštilju sa marinadom - kako se pripremaAko ne kuvate prvi put i već znate kako da kuvate meso na vatri, dajte slobodu eksperimentima - nove marinade i začini će vam pomoći da diverzifikujete ukuse....
07. avgust
Kako se čisti brancin?Ova riba ima mnogo krljušti i teško se čisti. možete i potražiti očišćen brancin.
Drugi veoma važan korak kod čišćenja brancina jeste odstranjivanje škrga. Proverite da li su uklonjene pre nego što ga kuvate....
10. mart
Kako se čisti ribaRiba može da se čisti na nekoliko različitih načina. Najvažnije jeste da ribu operete čistom tekućom vodom, pre nego što počnete da je čistite. Tako ćete ukloniti prljavštinu i rublju sluz....
13. feb.
Kako se čisti artičoka?Ali ako ne želite da napunite artičoku, morate da nastavite da je čistite. Da biste to uradili, rukama odvojite sve spoljne listove tako što ćete ih povući....
29. nov.
Kako se čiste škembićiSvako ko je čisti škembe zna, da to nije nešto što je mnogo prijatno i lako za rad.
I hajde sada da kažemo kako se čisti škembe u domaćim uslovima....
19. maj
Kako se čiste škampi?Na sledeći način se čiste kako sirovi, tako i skuvani škampi za salate i jela....
20. sep.
1
Sočna ćurka u marinadiĆurka se natrlja solju, belim lukom u prahu i biberom.
Stavlja se u kesu za pečenje, u kojoj se prave 6 proreza da bi izlazila para. Peče se tri i po sata na 220 stepeni....
20. maj
Kako se čisti i deli zecAli pre nego što dođemo do prirpeme zečetine, hajde da se podsetimo kako se čisti i deli zec....
28. april
Kako se čisti i sprema iverakIverak je jedna od najukusnijih morskih riba, a da biste je sami spremili, prvo treba da je očistite. Ono što je specifično kod iverka jeste da oblast stomaka sa unutrašnjim organima se ne nalazi sa donje strane ribe...
31. januar
Ćurka sa kestenimaPola sata pred kraja pečenja skinite foliju da se meso zapeče.
Sos se priprema na sledeći način:
Sipajte mleko u posudu sa debelim dnom i stavite celu glavicu luka unutra. Dodajte muskatni oraščić i karanfilić....
07. feb.
Ćurka u đuvečari sa kupusomĆurka se očisti, opere i iseče na parčiće. Svako od njih se blago zaprži u masnoći.
Glavica kupusa se iseče na sitno. Polovina se stavlja na dno podmazane đuvečare, a odozgo se rasporedi meso od ćurke....
04. januar
Božićna ćurka sa krompiromĆurku pecite na 150 stepeni oko 2 i po sata. U početku možete pokriti folijom da ne zagori. Nakon toga skinite i ćurku okrenite bar 2 puta da se ravnomerno ispeče. Za vreme pečenja u krompir možete dodati vodu....
23. april
Praznična ćurka sa narandžamaIzvadite gotovu ćurku i procedite bujon.
Dodajte marmeladu i marsalu u proceđeni bujon i prokuvajte još 5 minuta. Stavite skrob da se zgusne i servirajte ćurku sa sosom. Rezultat je veoma ukusna i mirisna ćurka....
06. april
Punjena ćurka za BožicGotovim nadevom punimo ćurku i zašivamo. Ako nam ostane nadeva i poređamo pored ćurke u plehu. Ćurka se namaže sa obe strane, bibeom i solju.
Dolijemo malo vode u pleh i uvijemo folijom....
19. jul
Ćurka sa kiselim kupusomKupus se stavlja u mast od ćurke i dodaje se malo paradajz pirea, šećer i preostala glavica iznječenog luka.
Dinsta se dok ne omekša. Servira se sa sosom i kuvnanim kupusom....
26. mart
Božićna ćurka na kupusuNakon što se sve izdinsta, dolijte 1-2 šolje bujona u kome se kuvala ćurka. Nakon što ga apsorbuje pirinač sklonite nadev s vatre....
19. dec.
Pečena ćurka sa pomorandžamaZačinjeni maslac se uvije u aluminijumsku foliju i ostavi se dok se ne stegne.
Pažljivo odvojite kožicu ćurke rukom i posolite odozdo. Ravnomerno rasporedite i kriške začinjenog maslaca....
04. maj
Punjena ćurka u rerni po starom receptuĆurka se premazuje pačijom mašću iznutra između kože i mesa i spolja.
Ćurka se puni nadevom.
Ćurka se uvija folijom.
Peče se 160 minuta na 200 stepeni....
27. januar
Cela pečena ćurka iz rerneNapomena: Dobro je dok pečete celu ćurku u rerni da je s vremena na vreme prelivate sokom koji se odvojio u plehu.
Vreme pečenja može da varira u zavisnosti od rerne koju koristite....
16. dec.
Ćurka iz rerne obavijena slaninomNapomena: Moja ćurka nije bila velika - oko 3 i nešto kg. Isti recept se može primeniti i prilikom pripreme velikog pileta....
03. januar
Punjena ćurka na kiselom kupusuDa ćurka ne bi izgorela, može se prekriti folijom, koja se skida pred kraj pečenja, i ćurka se nakon toga peče još 30 minuta, dok ne porumeni i dobije hrskavu koru.
Prijatno!...
01. jun
Božićna ćurka sa kiselim kupusomDobro operite ćurku i stavite je da se kuva zajendo sa iznutricama. Skidajte penu i kuvajte ćurku oko sat i po.
Odvojite od glavice kupusa 4-5 listova, a preostalo iseckajte. Rasporedite kupus u pleh....
21. avgust
Punjena ćurka sa pirinčem i biljemPotrebno je napraviti razmak između kože i mesa kako bi se ćuretina "protrljala" gotovom smesom.
Pod kožu ćuretine namažite pripremljenu mešavinu maslaca sa začinima....
10. januar