Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
VinoVino
01. april
To su penušava vina (šampanjac iz regiona Šampanj, prirodna penušava vina, penušava vina) i alkoholno obogaćena vina (Madeira, Malaga, Porto, Šeri, Vermut)....
Belo VinoBelo Vino
15. sep.
Svaki somelijer u svetu zna osnovno pravilo - meso se uvek služi sa crnim vinom, a riba - sa belim. Ovo pravilo je čak i naučno dokazano pre izvesnog vremena, kada su japanski naučnici potvrdili istinitost. Oni su mesecima...
Porto VinoPorto Vino
21. avgust
Kao i penušavi šampanjac, porto vino je rezultat mešavine nekoliko vina. Obično se za ovu vrstu vina meša nešto manje od 15 vrsta vina različitog kvaliteta i različite starosti....
Crno VinoCrno Vino
30. jun
Već je i činjenica - crno vino je korisnije od belog vina, tvrde naučnici svetskih instituta. Oni savetuju stabilnu i redovnu upotrebu crnog vina, naravno u umerenim količinama. Vino je verovatno najstariji alkoholni...
Zmijsko vinoZmijsko vino
02. april
Zmijsko vino je egzotično alkoholno piće. Ono se u odnosu na druga pića izdvaja po tome što se u flaši sa njim nalazi cela otrovna zmija. Ovo neobično vino dolazi iz Azije, tačnije iz Vijetnama. Druge zemlje, gde...
Gazirano vinoGazirano vino
06. mart
Gazirano vino kao vrsta penušavog vina veoma podseća na šampanjac i prirodno penušavo vino, ali se od njih razlikuje po tehnologiji proizvodnje....
Vino MarsalaVino Marsala
16. feb.
Marsala je likersko vino sa visokim procentom alkohola. Ono se proizvodi u sicilijanskim gradovima - Marsala i Trapani. U njegovoj proizvodnji se koriste plodovi vinove loze koje uspevaju na toj teritoriji. Obično su...
Vino MadeiraVino Madeira
12. feb.
Madeira je likersko vino, koje se proizvodi na istoimenom portugalskom ostrvu, koje se nalazi u Atlantskom okeanu, prekoputa zapadnih delova Afrike. Jako sunce i geografski položaj su odličan preduslov za razvoj loze...
Vino MalagaVino Malaga
04. dec.
Vino Malaga je popularno likersko vino, koje je tipično za teritoriju Španije. Pravi se u oblasti istoimenog grada Malaga, koji se nalazi na obali Sredozemnog mora, u podnožju planina. Ova oblast Španije ima blagu klimu...
Koja su to penušava vina?Koja su to penušava vina?
01. jun
Postoje različite vrste penušavih vina i ovde ćemo ih razmotriti. Vrste penušavih vina prema načinu proizvodnje Penušava vina mogu da budu prirodna i dodatno gazirana....
Jabukovo vinoJabukovo vino
05. jun
Isecite jabuke, sameljite ih i ispresujte dobro. Da sok ne bi potamnio, dodaje kalijum metabisulfit 10 g na 100 l kaše. U dobijeni sok se dodaje 100 g šećera. Nakon fermentacije se dobija vino sa 11 gradi alkoholnog sadržaja...
Kuvano vinoKuvano vino
12. okt.
Nasecite pomorandže i limun na tanke kolutove i zajedno sa ostalim namirnicama promešajte sve u dubokoj šerpi. Prokuvajte smesu i odmah je sklonite sa vatre. Ostavite posudu sa napitkom na toplom mestu oko pola sata, dok...
Letnje vinoLetnje vino
09. april
U široku posudu stavljamo nekoliko krišaka leda i jedno parče pomorandže. Sipamo vino i dolivamo fantu. U sve to dodajemo 1 supenu kašiku martinija. Promešamo dobro i serviramo....
Kuvano crno vinoKuvano crno vino
24. maj
U čajnik se sipa vino, dodaje se šećer, karamfilić, cimet i limunova kora. Ugreva se jako....
Vino od aronijeVino od aronije
03. jun
1
Plodove aronije pasirati. Smesu sipati u posudu i ostaviti da fermentira 3-4 dana. Odvojiti dobijen sok i u kašu naliti vodu, u količini koja je dva puta veća od soka. Nakon 24 časa odvojiti i drugi sok i sjedniti ga...
Domaće crno vinoDomaće crno vino
02. jun
Izaberite vinsku sortu grožđa. Obično od 100 kg grožđa izađe oko 40 litara vina. Grožđe se izgnječi specijalnom mašinom za tu svrhu. Prema starim vinarima, ako ga gnječite sa drškom ono fermentiše tako, da se dobije bolje...
Predjelo za vinoPredjelo za vino
21. mart
Sir isečemo na kriške. Svaku stavljamo na aluminijumsku foliju. Odozgo posipamo prethodno smrvljenim orasima, 1 supenom kašikom meda i malo bosiljka. Uvijamo u foliju i dobro pečemo u ugrejanoj rerni na 8-10 minuta....
Vino od smokviVino od smokvi
09. okt.
2
Smokve se seku na veoma sitne parčiće i sipaju se u veliku posudu zapremine 8 litara, po mogućstvu stakleni balon. Šećer i voda se kuvaju dok se kristalčići potpuno ne rastvore i nakon toga se ostavljaju na ringli još...
Domaće belo vinoDomaće belo vino
09. avgust
Belo vino traži finiju obradu materijala od crvenog. Najvažnije pri proizvodnji belog vina je da šira treba da fermentira bez semenki, drški i potkožice. U te svrhe možete staviti u kacu letke na rastojanju od 1 cm. Tako...
Kuvano vino - GlühweinKuvano vino - Glühwein
20. maj
U velikoj šerpi pomešajte vino sa vodom, šećerom, cimetom, karanfilićem i kriškama pomorandže. Pre nego što provri skinite sa vatre i ostavite poklopljeno na 10-15 minuta. Procedite i dodajte konja. Servirajte čašu...
Vino od maslačkaVino od maslačka
16. feb.
Ubrane cvetove maslačka očistite od zelenih drški. Prokuvajte vodu u emajliranoj šerpi i stavite cvetove u vodu. Nakon 5 minuta skinite sa vatre i ostavite sve da odstoji 24 sata na hladnom mestu. Tečnost zatim procedite...
Vino od dunjaVino od dunja
27. april
Da biste napravili ovo aromatično vino, biće vam potrebne zrele i zdrave dunje. Dunje imaju jak i prijatan miris, od kojeg veliki deo prelazi u vino. Ostavite voće da odstoji dve sedmice. Posebno odgovara japanska dunja...
Domaće pelinovo vinoDomaće pelinovo vino
15. januar
Za litar pelinovog vina treba 4 kilograma biljaka. Ako želimo da je pelinovo vino slabije, stavljamo manju količinu biljaka, 25%. Pelinovo vino se pravi od belog vina, koje je zdravo i kvalitetno. Koriste se kako dunje...
Vino od jabukaVino od jabuka
27. maj
Isecite neoljuštene jabuke na parčiće i prelijte sa vodom. Presujte ih da iscuri sok i ostavite da odstoje 4 dana. Tečnost se ponovo procedi i izmeri. Dodajte šećer, kvasac i sok od limna i ostavite da fermentiše na toplom...
Domaće kupinovo vinoDomaće kupinovo vino
23. maj
Odaberite zrele kupine. Odvojite buđave i pokvarene. Prelikjte kupine sa 3 liktre vode. Izgnječite ih na kašu i ostavite na oko 3-4 dana na toplom. Prolcedite i odvojite samo tečnost. Napravite šećerni sirup od šećera...