Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
VinoTo su penušava vina (šampanjac iz regiona Šampanj, prirodna penušava vina, penušava vina) i alkoholno obogaćena vina (Madeira, Malaga, Porto, Šeri, Vermut)....
01. april
Belo VinoSvaki somelijer u svetu zna osnovno pravilo - meso se uvek služi sa crnim vinom, a riba - sa belim. Ovo pravilo je čak i naučno dokazano pre izvesnog vremena, kada su japanski naučnici potvrdili istinitost. Oni su mesecima...
15. sep.
Porto VinoKao i penušavi šampanjac, porto vino je rezultat mešavine nekoliko vina. Obično se za ovu vrstu vina meša nešto manje od 15 vrsta vina različitog kvaliteta i različite starosti....
21. avgust
Crno VinoVeć je i činjenica - crno vino je korisnije od belog vina, tvrde naučnici svetskih instituta. Oni savetuju stabilnu i redovnu upotrebu crnog vina, naravno u umerenim količinama.
Vino je verovatno najstariji alkoholni...
30. jun
Zmijsko vinoZmijsko vino je egzotično alkoholno piće. Ono se u odnosu na druga pića izdvaja po tome što se u flaši sa njim nalazi cela otrovna zmija. Ovo neobično vino dolazi iz Azije, tačnije iz Vijetnama.
Druge zemlje, gde...
02. april
Gazirano vinoGazirano vino kao vrsta penušavog vina veoma podseća na šampanjac i prirodno penušavo vino, ali se od njih razlikuje po tehnologiji proizvodnje....
06. mart
Vino MarsalaMarsala je likersko vino sa visokim procentom alkohola. Ono se proizvodi u sicilijanskim gradovima - Marsala i Trapani. U njegovoj proizvodnji se koriste plodovi vinove loze koje uspevaju na toj teritoriji. Obično su...
16. feb.
Vino MadeiraMadeira je likersko vino, koje se proizvodi na istoimenom portugalskom ostrvu, koje se nalazi u Atlantskom okeanu, prekoputa zapadnih delova Afrike.
Jako sunce i geografski položaj su odličan preduslov za razvoj loze...
12. feb.
Vino MalagaVino Malaga je popularno likersko vino, koje je tipično za teritoriju Španije. Pravi se u oblasti istoimenog grada Malaga, koji se nalazi na obali Sredozemnog mora, u podnožju planina. Ova oblast Španije ima blagu klimu...
04. dec.
Koja su to penušava vina?Postoje različite vrste penušavih vina i ovde ćemo ih razmotriti.
Vrste penušavih vina prema načinu proizvodnje
Penušava vina mogu da budu prirodna i dodatno gazirana....
01. jun
Jabukovo vinoIsecite jabuke, sameljite ih i ispresujte dobro. Da sok ne bi potamnio, dodaje kalijum metabisulfit 10 g na 100 l kaše.
U dobijeni sok se dodaje 100 g šećera. Nakon fermentacije se dobija vino sa 11 gradi alkoholnog sadržaja...
05. jun
Kuvano vinoNasecite pomorandže i limun na tanke kolutove i zajedno sa ostalim namirnicama promešajte sve u dubokoj šerpi. Prokuvajte smesu i odmah je sklonite sa vatre.
Ostavite posudu sa napitkom na toplom mestu oko pola sata, dok...
12. okt.
Letnje vinoU široku posudu stavljamo nekoliko krišaka leda i jedno parče pomorandže.
Sipamo vino i dolivamo fantu.
U sve to dodajemo 1 supenu kašiku martinija.
Promešamo dobro i serviramo....
09. april
Kuvano crno vinoU čajnik se sipa vino, dodaje se šećer, karamfilić, cimet i limunova kora.
Ugreva se jako....
24. maj
Vino od aronijePlodove aronije pasirati. Smesu sipati u posudu i ostaviti da fermentira 3-4 dana.
Odvojiti dobijen sok i u kašu naliti vodu, u količini koja je dva puta veća od soka.
Nakon 24 časa odvojiti i drugi sok i sjedniti ga...
03. jun
1
Domaće crno vinoIzaberite vinsku sortu grožđa. Obično od 100 kg grožđa izađe oko 40 litara vina. Grožđe se izgnječi specijalnom mašinom za tu svrhu. Prema starim vinarima, ako ga gnječite sa drškom ono fermentiše tako, da se dobije bolje...
02. jun
Predjelo za vinoSir isečemo na kriške. Svaku stavljamo na aluminijumsku foliju.
Odozgo posipamo prethodno smrvljenim orasima, 1 supenom kašikom meda i malo bosiljka.
Uvijamo u foliju i dobro pečemo u ugrejanoj rerni na 8-10 minuta....
21. mart
Vino od smokviSmokve se seku na veoma sitne parčiće i sipaju se u veliku posudu zapremine 8 litara, po mogućstvu stakleni balon.
Šećer i voda se kuvaju dok se kristalčići potpuno ne rastvore i nakon toga se ostavljaju na ringli još...
09. okt.
2
Domaće belo vinoBelo vino traži finiju obradu materijala od crvenog. Najvažnije pri proizvodnji belog vina je da šira treba da fermentira bez semenki, drški i potkožice. U te svrhe možete staviti u kacu letke na rastojanju od 1 cm.
Tako...
09. avgust
Kuvano vino - GlühweinU velikoj šerpi pomešajte vino sa vodom, šećerom, cimetom, karanfilićem i kriškama pomorandže.
Pre nego što provri skinite sa vatre i ostavite poklopljeno na 10-15 minuta. Procedite i dodajte konja.
Servirajte čašu...
20. maj
Vino od maslačkaUbrane cvetove maslačka očistite od zelenih drški.
Prokuvajte vodu u emajliranoj šerpi i stavite cvetove u vodu. Nakon 5 minuta skinite sa vatre i ostavite sve da odstoji 24 sata na hladnom mestu. Tečnost zatim procedite...
16. feb.
Vino od dunjaDa biste napravili ovo aromatično vino, biće vam potrebne zrele i zdrave dunje. Dunje imaju jak i prijatan miris, od kojeg veliki deo prelazi u vino.
Ostavite voće da odstoji dve sedmice. Posebno odgovara japanska dunja...
27. april
Domaće pelinovo vinoZa litar pelinovog vina treba 4 kilograma biljaka. Ako želimo da je pelinovo vino slabije, stavljamo manju količinu biljaka, 25%.
Pelinovo vino se pravi od belog vina, koje je zdravo i kvalitetno. Koriste se kako dunje...
15. januar
Vino od jabukaIsecite neoljuštene jabuke na parčiće i prelijte sa vodom. Presujte ih da iscuri sok i ostavite da odstoje 4 dana.
Tečnost se ponovo procedi i izmeri. Dodajte šećer, kvasac i sok od limna i ostavite da fermentiše na toplom...
27. maj
Domaće kupinovo vinoOdaberite zrele kupine. Odvojite buđave i pokvarene. Prelikjte kupine sa 3 liktre vode.
Izgnječite ih na kašu i ostavite na oko 3-4 dana na toplom. Prolcedite i odvojite samo tečnost.
Napravite šećerni sirup od šećera...
23. maj