Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Evo koje je idealno vreme za prvu kafuEvo koje je idealno vreme za prvu kafu
29. januar
Ako čim ujutru otvorite oči prvo pomislite kako ćete skuvati kafu, vreme je da promenite navike. U suprotnom rizikujete da imate problema sa hroničnim stresom i napetošću. Ispijanje kafe odmah nakon ustajanja iz...
Ribe koje su štetne za zdravljeRibe koje su štetne za zdravlje
11. maj
Riba, tako ukusna i tako zdrava, obavezan je deo jelovnika za mlade i stare. Međutim, postoji 9 zabranjenih vrsta ribe, koje su prilično štetne po zdravlje. Na listi su čak i ribe koje stručnjaci preporučuju kao zdrave...
Koje namirnice su korisne za jetru?Koje namirnice su korisne za jetru?
09. mart
U ubrzanom načinu života često opterećujemo jetru ne samo lošim raspoloženjem i negativnim emocijama, već i svim vrstama štetnih namirnica i alkoholom. Ali kako da se brinemo o jetri i koje namirnice su dobre za našu...
Koje su to loše navike, koje usporavaju metabolizam?Koje su to loše navike, koje usporavaju metabolizam?
09. sep.
Metabolizam je, u svojoj suštini, proces pretvaranja hrane u energiju. Koliko je ovaj proces brži, toliko više kalorija troši naše telo. Balansiran metabolizam je od velikog značaja za održavanje zdrave težine. Način...
Koje su to esencijalne masne kiseline?Koje su to esencijalne masne kiseline?
07. jul
Najčešći savet o ishrani koji lekari ponavljaju je da konzumirate što manje masti. Zasićene masti koje se nalaze u mleku i crvenom mesu su štetne kada se konzumiraju u velikim količinama. Utvrđeno je da povećavaju učestalost...
Pet namirnica koje su štetne za kožuPet namirnica koje su štetne za kožu
08. avgust
Da priznamo - svi želimo besprekornu kožu. Osim odličnih gena, ovo iziskuje dodatnu negu kako bi se održala ova zanosna lepota. Ali većina nas ne zna da su naše navike u ishrani direktno povezane sa tipom kože koju imamo...
Ovo su namirnice koje su najbogatije magnezijumom! Obavezne za sveOvo su namirnice koje su najbogatije magnezijumom! Obavezne za sve
24. feb.
Magnezijum je mineral koji ima ključnu ulogu u mnogim procesima u našem organizmu. Ako je nivo magnezijuma u telu nizak, to može prouzrokovati razna stanja, koja mogu biti i veoma ozbiljna. Deficit magnezijuma se dovodi...
Testo za picu koje brzo nadolaziTesto za picu koje brzo nadolazi
27. maj
Testo koristite za pravljenje omiljenih pica sa nadevom po ukusu! Prijatno!...
10 namirnica, koje su korisne za vašu jetru10 namirnica, koje su korisne za vašu jetru
25. okt.
Jetra je najveći unutrašnji organ, ispunjava više od 500 funkcija u telu. Zbog toga je od životne važnosti da konzumirate hranu, koja je održava zdravom. Uključivanje ovih namirnica u vašu dijetu, može pomoći održavanju...
Idealni prilozi za ćufteIdealni prilozi za ćufte
24. feb.
Dobro je ipak znati kako da ih servirate, ili tačnije koji su idealni prilog uz njih....
Testo za mekike koje ne zadržava masnoćuTesto za mekike koje ne zadržava masnoću
26. maj
1
Ovo je recept za testo za mekike koje ne bivaju masne jer ne zadržavaju masnoću pri prženju. Zagrevamo blago sveže mleko, sipamo suvi kvasac, šećer i 1-2 kašike brašna, ostavljamo da se aktivira kvasac....
Koje su najmasnije ribe?Koje su najmasnije ribe?
30. sep.
Suprotno očekivanjima mnogih ljudi, masna riba je najkorisnija za ljudski organizam. To je zbog činjenice da sadrže veći procenat (oko 5%) nezasićenih masnih kiselina, poznatijih kao Omega-3, koje su u stanju da smanje...
Koje namirnice su alergeni?Koje namirnice su alergeni?
09. jun
Alergijska reakcija se definiše kao preosetljiva reakcija tela na određeni antigen i ne samo da je taj stimulans prepoznat od strane imunog sistema, već izaziva imuni odgovor. Neki ljudi dobijaju alergijske reakcije ne...
Koje su zamenjive aminokiseline?Koje su zamenjive aminokiseline?
23. mart
Aminokiseline su oni elementi koji su osnovni gradivni blokovi proteina u telu. One su uključene u razvoj mišića. Postoji 20 aminokiselina i svaka sadrži određenu amino grupu i karboksilnu grupu. Generalno ima 150 aminokiselina...
Koje su najhranljivije namirnice?Koje su najhranljivije namirnice?
29. nov.
Činjenica je da su kvalitetna hrana i vežbanje osnova dobrog zdravlja, odnosno faktori koji najviše utiču na figuru. Istina je da osnovu svake zdrave ishrane čini nekoliko stubova. Na njima se gradi zdravo, funkcionalno...
Koje namirnice su kisele?Koje namirnice su kisele?
22. mart
Namirnice koje jedemo svaki dan imaju direktan uticaj na naše zdravlje. Prehrambeni proizvodi se dele na kiselu i alkalnu hranu. To ne znači da je svaki kiseli proizvod kisela hrana. Na primer, limun je alkalna hrana, iako...
Blanširana paprika u teglama za zimuBlanširana paprika u teglama za zimu
11. sep.
Gledać da okačimo i ovogodišnju Blanširanu papriku u teglama za zimu kada napravim sledeće nedelje....
Top saveti za blanširanje i zamrzavanje paprikaTop saveti za blanširanje i zamrzavanje paprika
14. feb.
Obično se zahteva da paprike budu blanširane, ako želite da ih zamrznete u zamrzivaču, ali dosta domaćica sprema svoja jela samo i jedino blanširanjem paprika....
Idealna konzistencija testa za kolačIdealna konzistencija testa za kolač
21. sep.
Testo za kolač se pravi od jaja, šećera i brašna, kojima se mogu dodati ulje, mleko, razne arome, kakao, kafa, orašasti plodovi, suvo grožđe i drugi sastojci. Obično mu se dodaju sredstva za podizanje...
Pravi koraci za idealnu lazanjuPravi koraci za idealnu lazanju
20. feb.
Evo zašto, da biste napravili idealnu domaću lazanju, striktno se držite saveta za njenu pripremu....
Vazdušaste zlatne mekikeVazdušaste zlatne mekike
31. okt.
Mekike se veoma brzo prže do zlatne boje....
Zlatne slatke galeteZlatne slatke galete
02. mart
Galete pečemo u prethodno ugrejanom aparatu za galete dok ne dobiju zlatnu boju (ili po vašoj želji)....
Koje su namirnice dobre za oči, bogate luteinom i zeaksantinom?Koje su namirnice dobre za oči, bogate luteinom i zeaksantinom?
09. maj
Lutein i zeaksantin su karotenoidi koji se široko nalaze u povrću i voću, bojeći ih od žute do crvene boje. Iako se lutein smatra žutim pigmentom, u visokim koncentracijama izgleda narandžasto-crveno. Lutein i zeaksantin...
Pet vrsta koštunjavog voća koje su važne za vaše zdravljePet vrsta koštunjavog voća koje su važne za vaše zdravlje
02. maj
Naučnici sa unuverziteta u Ajovi, SAD, tvrde da je veoma važno da svakog dana konzumiramo makar neku vrstu koštunjavog voća, kako bi smo telu obezbedili korisna vlakna i drzge materije. Eksperti su mišljenja da pet vrsta...
Idealan krem za piškoteIdealan krem za piškote
28. jul
Piškote, poznate kao piškote di Prato, kao i kantučini, predstavjaju biskvite ispečene sa obe strane. One su tvorevina omiljene nam italijanske kuhinje, a prvi put su napravljene u italijanskom gradu Prato. Njihova priprema...