Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Cvekla u rerniPecite sat i po i proverite čačkalicom ili drugim oštrim predmetom da li je cvekla omekšala i da li je gotovoa. Ako čačkalica ulazi sa lakoćom onda je potpuno gotovo.
Ostavite blago da se ohladi i odvijte foliju....
11. april
Cvekla u teglamaMešati dok se suvi sastojci istope i ovom mešavinom preliti narezanu cveklu. Ostaviti da stoji 1h i povremeno promešati.
Sipati cveklu u tegle pa svaku teglu naliti prelivom....
30. januar
Može li da se zamrzne cvekla?Kako da zamrznete cveklu kod kuće
Zamrzavanje cvekle može se uraditi kako u sirovom obliku tako i ako je cvekla prethodno pripremljena ili skuvana....
14. maj
Da li je sirova riba bezbedna?Da bismo razumeli da li je suši bezbedan, moramo da budemo svesni da li konzumacija sirove ribe sama po sebi predstavlja rizik.
Bilo da je sirova ili marinirana, sirova riba nosi rizik od bakterijske kontaminacije....
26. maj
Može li da se jede sirova heljda?Ovde je odgovor samo jedan - ne samo da heljda može da se jede kao sirova, već je treba jesti sirovu....
24. januar
Marinirana crvena cvekla u teglamaKuvajte koliko da se šećer i so rastope, ostavite da se ohladi i prelijte kuvanu cveklu u teglama, odozgo pokrijte grančicama mirođije i čenovima belog luka....
30. jul
Marinirana cvekla za zimuOstavite tako dok se potpuno ne ohlade i čuvajte na hladnom mestu! Može se koristiti za salate, garnirung i druga jela!
Marinirana cvekla za zimu je spremna....
26. sep.
Cvekla sa mladim lukomCvekla se opere i skuva. Oljušti se i samelje/narenda.
Dodaju se sitno isečen luk, peršun i mirođija, ulje, rastvoreno sirće, šećer i so.
Smesa se promeša....
06. januar
Zapečena cvekla sa pavlakomPomešajte cveklu sa lukom u odgovarajućoj posudi, prelijte sve smesom pavlake i mleka, posolite i zapecite u rerni.
Gotovu zapečenu cveklu sa pavlakom pospite izgnječenim belim lukom....
03. jun
Da li je dobro jesti kestene?Divlji kesteni su veoma lepi, ali ni pod kojim uslovima ih ne treba jesti. Samo pitomi kesteni su pogodni za konzumaciju, a divlji se koriste za ukrašavanje gradskih parkova....
04. januar
Da li se može jesti med kod dijabetesa?Med je mnogo zdraviji izbor za dijabetičare od bilo kog drugog zaslađivača, koji su njima namenjeni. Ipak, kada dijabetičar kupuje med, treba da bude veoma pažljiv.
Kupljeni med treba da bude čist i da nema dodataka...
07. april
Koja se ishrana može nazvlati lekovitom?Određivanje namirnica koje se često mogu jesti i onih koje zahtevaju umereni unos je neophodno....
23. januar
Zapečena cvekla iz rerne sa siromCveklu oprati i staviti sa strane da se osuši. Kad je suva, svaku cveklu posebno zavijte u alu foliju.
Uvijene cvekle poredajte na žicu iz rerne ili na pleh.
Uključiti rernu na 180 stepeni i peći 60 min....
08. feb.
Sirova vegetaPromešajte dobro i ubacite gotovu sirovu vegetu u suve tegle sa poklopcima na zavrtanj.
Držite na hladnom i tamnom mestu....
25. nov.
CveklaCvekla se može jesti kuvana, pečena ili sirova. U suštini, svi delovi ovog povrća se mogu jesti, pa se i listovi ovog korenastog povrća mogu jesti u obliku salate. Ukus cvekle podseća na ukus spanaća....
21. avgust
Salata od cvekle i tuštaCveklu i jabuku krupnije izrendamo.
Listove cvekle očistimo od žilica i tanko isečemo.
Tušt i mirođiju sitno iseckamo, ja odvajamo deblji deo od drške....
01. april
Salata od cvekle i krastavacaU dva tanjira rasporedimo cveklu, marinirane krastavčiće i na kraju u sredinu stavljamo mlečni sos.
Ukrašavamo maslinama....
01. feb.
Salata od cvekle i jabukaDobro oprana cvekla se kuva dok ne omekša, nakon čega se oljušti i narenda na krupno rende. Jedno jaje se skuva dok ne bude tvrdo, oljušti se i iseče se na osmine.
Odvajamo žumanca preostalih jaja i mutimo ih....
27. dec.
Čorba od cvekle i šargarepeDodajte sitno iseckane cveklu i krompir, začine, bujon i 1 šolju hladne vode.
Kada proključa, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka, dok cvekla ne omekša....
09. januar
1
Garnir od cvekle i jabukaKada se prodinsta, prebacite u odgovarajuću posudu, dodajte so, sirće i sitno iseckan beli luk (može i isitnjen, ako je star), oguljenu jabuku, isečenu na kockice, i garnir je spreman za posluženje....
08. jul
Gaspačo od cvekle sa siromDodajte maslinovo ulje u tankom mlazu, dodajte biber i balzamiko sirće (može i obično vinsko ili jabukovo) i malo soli po ukusu i ponovo uključite blender za kratko vreme da se sve dobro integriše.
3....
04. maj
Kroketi od cvekle i krompiraPečenu cveklu i krompir pažljivo izvadimo iz folije, da se ne bismo opekli od pare koja se stvorila. Ostavimo da se ohladi.
U posudi izgnječimo krompir viljuškom, a cveklu izrendamo....
28. januar
Salata od cvekle i renaOljuštite i narendajte cveklu. Dodajte senf i ren, nakon toga i sirće i dobro promešajte sve.
Pri serviranju pospite sa malo oraha....
02. jul