Jedna od najkorisnijih i najčešće korišćenih namirnica, naročito u hladnijim mesecima u godini u našim kuhinjama je cvekla, jer sadrži mnogo vitamina i minerala koji nedostaju u našem telu tokom zime.
Da li je moguće da se zamrzne crvena cvekla, koliko je to praktično i da li je potrebno pripremiti glavice cvekle pre toga?
Odgovor na ovo pitanje je da. Jednako važno je i ispravno čišćenje cvekle pre njenog zamrzavanja.
Kako da zamrznete cveklu kod kuće
Zamrzavanje cvekle može se uraditi kako u sirovom obliku tako i ako je cvekla prethodno pripremljena ili skuvana.
Ima nekoliko osnovnih pravila koja morate da znate pre nego što nastavite sa zamrzavanjem cvekle.
Bolje je da se cvekla zamrzne u malim porcijama, koje su obično dovoljne za kuvanje boršča, vinegreta i drugih jela jer kod ponavljenog zamrzavanja cvekla gubi sve korisne osobine.
Kada zamrzavate cveklu i ne samo nju, trebalo bi da koristite funkciju brzog zamrzavanja ako je imate. Ovo zamrzava proizvode na temperaturi od -18 stepeni Celzijusa što je pre moguće brže.
Ako takva funkcija ne postoji, onda se cvekla zamrzava na temperaturi od -10 do -14 stepeni Celzijusa. Ovaj opseg smatra se najoptimalnijim.
Svo povrće, uključujući i cveklu u zamrznutoj formi mogu se čuvati do 8 meseci.
Ako želite da čuvate cele, sirove delove korenastog povrća, treba ih temeljito oprati vodom i potpuno oljuštiti.
Zamrzavanje je odličan način za skladištenje ne samo cveklu, već i mnoštvo drugih vrsta povrća.
Kako protiče zamrzavanje cvekle u nekoliko malih koraka - prvo, dobro operite cveklu. Očistite koru tako što ćete je iseći nožem ili rešetkom. Nasecite je na željene komade, podelite ga u male kese ili kutije, a zatim ih stavite u zamrzivač i uključite brzo zamrzavanje.
Komentari