Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šarena soŠarena so može da se napravi i bez soli, ako će se koristiti preko sira i drugih slanijih jela....
19. maj
Domaća šarena soRezultat je mnogo aromatičnija i bogatija domaća šarena so u poređenju sa paketom iz prodavnice....
11. jul
Persijska pogačaU posudu se stavlja kvasac, so i naliva se voda. Meša se dobro i postepeno se dodaje brašno. Kada se upije svo brašno, mesi se rukom.
Ostavlja se da naraste....
01. avgust
Persijska musakaPotoptie hleb u sveže mleko na nekoliko sekundi, izvadite i ocedite.
Stavite natopljeni hleb u posudu, dodajte mleveno meso, žumanca, iseckane pečurke i sitno iseckane viršle. Začinite solju i biberom, dobro promešajte...
05. dec.
Persijska ljubičicaKoristi od persijske ljubičice
Ispostavilo se da osim što je lepa, ona je mnogo korista. Plava persijska ljubičica je dobra za želudac i stimuliše apetit, a ima i koleretično dejstvo....
17. sep.
Plava borovnicaLekovita i profilaktička svojstva plave borovnice
Uz redovnu konzumaciju masne hrane, konzumiranje plave borovnice snižava trigliceride i topi masnoće na stomaku....
18. avgust
Plava RibaSastav plave ribe
Slično ostalim ribama, plava riba je izuzetno bogata mineralima i vrednim materijama. Oskudna mastima, plava riba sadrži belančevine, vitamine A....
27. jun
Koktel Plava PticaU šejker a izmrvljenim ledom sipajte džin, plavi kurasao i agnosturu.
Energično promućkajte dok se tečnost ne ohladi potpuno.
Prebacite u ohlađenu čašu za koktel.
Veoma lep i ukusan koktel Plava Ptica....
30. jun
Marinirana plava ribaOčistimo plavu ribu. Sklanjamo glave i repove. Sečemo na velike parčiće. Ako želimo možemo da ih ostavimo cele (celo telo, da ne sečemo na parčiće) bez glava i repova....
18. sep.
Plava riba na roštiljuPečemo je sa obe strane do lepe boje plave ribe na roštilju.
Poslužite plavu ribu na roštilju sa kriškama limuna i po želji grilovanim povrćem....
27. jul
Plava riba u papiruOčišćena i oprana riba se posipa solju i biberom. Maže se maslacm spolja i iznutra i stavlja se na parče papira.
Preko ribe se poređaju krugovi limuna i luk po želji i papir se dobro uvija. Uvijena riba se stavlja u posudu...
06. jul
Persijska penjurlija sa semenkamaProveravamo čačkalicom da li je persijska penjurlija gotova....
10. sep.
Gorka so (Engleska so)Gorka so je važna namirnica, koja se smatra veoma zdravom. U suštini, gorka, iliti engleska so, je kristalizovan magnezijum sulfat.
Magnezijum je prirorni mineral kojeg ima u svakom živom biću. Još jedan popularan naziv...
09. maj
SoSo nije samo začin, već i jedan od najvažnijih sastojaka za svaki živi organizam. So je izvor pozitivno naelektrisanih jona natrijuma i negativno naelektrisanih jona hlora. Upravo zbog toga je so najvažniji mineral u ishrani...
11. jul
Zimska persijska supa sa pilećim mesomDodajemo izgnječen paradajz i začine - biber, kurkumu i so.
Sklanjamo pažljivo poklopac šerpe i sipamo smesu od paradajza u supu. Ako je neophodno dodajemo još malo vode....
08. mart
Pijana persijska penjurlija sa dva jajetaU odgovarajućoj posudi umutimo jaja, u njih dodajemo so i pivo. Sodu pomešamo sa kiselim mleko, dodajemo ih u tečne sastojke.
Ulje i sitno mrvljen sir i semenke kima stavljamo na kraju....
19. sep.
Plava riba preko peršuna i avokadaPodelite u tanjire i odozgo stavite po jedan filet plave ribe. Prelijte ribu sokom od limuna i poslužite.
Prijatno!...
07. nov.
Plave ŠljivePoznaćete ga po duguljastom ili elipsastom obliku, kao i po plavkastim kožnim omotačem, koji je na mestima više ljubičast, nego plav.
Dok sazreva, meso ploda je kiselo i zeleno....
26. jul
Plava riba na grčki način na roštiljuPlavu ribu na grčki način na roštilju servirajte bez ičega ili sa garnirungom po izboru....
02. jun
Morska SoMorska so je prirodan proizvod, svrstava se u vrh najznačajnijih darova koje more može da nam da. U njenom sastavu ima više od sto mineralnih materija, koje se sastoje od preko 80 elemenata Mendeljejevog periodnog sistema...
27. jun
Himalajska SoOdmah posle šećera, so je najčešće korišćen začin. Po nekom nepisanom pravilu se kod nas jelima dodajte 3 puta više soli nego što je to dozvoljenih 3 - 5 mg dnevno. Posledice prekomerne konzumacije soli mogu biti opasne po...
03. jun
Plava riba na roštilju sa sokom od limunaRiba se očisti od glava i iznutrica, opere se veoma dobro pod tekućom vodom.
Posipamo spolju i biberom, pokrivamo folijom i ostavljamo da upije začine i da se ocedi od vode.
Zagreva se roštilj, namazan masnoćom, stavlja...
22. nov.
Najpoznatiji plavi sireviPlavi sirevi su deo jelovnika svakog ljubitelja prefinjene kuhinje. Postoji mnogo vrsta plavih sireva, ali među najpopularnijima su Rokfor, Gorgonzola i Stilton....
06. jul