Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
PetrovacPetrovac
30. jun
Štetnost petrovca Petrovac ne bi trebalo da koriste ljudi koji imaju problema sa bubrezima ili jetrom, kao i oni koji imaju konstipaciju....
Lekovita hrana po Petru DanovuLekovita hrana po Petru Danovu
30. nov.
Lekovita hrana po Petru Danovu 1. Trešnje - promovišu dobru cirkulaciju krvi i, pored toga, ispunjavaju osobu prijatnim emocijama; 2....
20 lekovitih namirnica po mišljenju Petra Danova20 lekovitih namirnica po mišljenju Petra Danova
26. avgust
Hrana treba da predstavlja zadovoljstvo. Da tera telo da se oseća bolje, puno energije i života. Lepa hrana utiče na dobro raspoloženje i pozitivnost sa koima možete izazvati lepe stvari. Treba da konzumirate kvalitetne...
Dijeta za čišćenje sa vodom prema Petru DanovuDijeta za čišćenje sa vodom prema Petru Danovu
23. januar
Prema bugarskom učitelju Petru Danovu, voda je jedna od materija koje imaju najveću moć na planeti....
Pečeni lukPečeni luk
24. mart
Oljuštite luk. Poređajtee ga u posudu za pečenje, nakon što ste ga prethodno razrezali na krst, posolite i nalijte ulje. Pecite na 200 stepeni sat vremena....
Pogačice za zadušnicePogačice za zadušnice
08. maj
Ugrejte malo sveže mleko, dodajte šećer i sveži kvasac i izdrobite da se potpuno rastvore. U posudi prosejte brašno i napravite udubljenje. U njega stavite so, umućeno jaje i žumance, kiselo mleko, ulje i rastvoreni kvasac...
Koliko tačno orašastih plodova je korisno da jedemo na danKoliko tačno orašastih plodova je korisno da jedemo na dan
30. avgust
Zapravo, ako se dublje zamislimo, odmah ćemo napraviti analogiju sa čuvenom pšeničnom dijetom Petra Danova za fizičko i duhovno uzrastanje....
Slano testo za ukrašavanje obrednih hlebovaSlano testo za ukrašavanje obrednih hlebova
19. januar
U posudi prosejte brašno i dodajte so, promešajte. U etapama dodajte mlaku vodu, zamesite glatko testo koje nije mnogo meko, ali je elastično. Od testa pravite ukrase za hleb krst - za religiju, potkovicu - za sreću...
Pogača za pomenPogača za pomen
14. maj
Aktivirati kvasac u maloj količini toplog mleka sa šećerom i malo brašna. Umutiti jaja i dodati preostalo mleko. U prosejano brašno sipati kvasac i smesu sa mlekom, nakon čega umesiti elastično testo. Testo podeliti na...
Narodna medicina sa listovima orahaNarodna medicina sa listovima oraha
13. jul
I ne možemo a da ne verujemo Petru Dimkovu, poznatom i samo pod imenom Iscelitelj. Pogledajte još recepta za zdravlje iz naše korisne enciklopedije zdravlja....
Zelena salata sa buratomZelena salata sa buratom
27. nov.
Operite listove ajsberga i radič. Iskidajte ih na krupne parčiće. Operite rukolu i osušite je. U veliki tanjir poređajte mešavinu zelene i crvene salate. Dodajte rukolu, U sredinu tanjira stavite loptu burate, isečenu...
Simbolika crvenih uskršnjih jajaSimbolika crvenih uskršnjih jaja
05. maj
Običaj da se farbaju crvena jaja na Vaskrs (Uskrs) je prihvaćen u mnogim različitim zemljama po svetu. Ima istorijske podatke koji dokazuju da su još u neznabožačka vremena u Drevnom Egiptu, Galiji, Rimu, Persiji, Kini farbana...
Krem čorba od kestenjaKrem čorba od kestenja
10. maj
Ako rešite da pečete kestenje, obavezno napravite po jedan krst sa glatke strane, da se ne razigra u rerni. Usitnimo povrće i dinstamo ga u maslinovom ulju dok ne omekša. Dolivamo vruću vodu dva prsta iznad nivoa povrća...
Crveni pestoCrveni pesto
07. dec.
Svež paradajz operite, napravite na svakom po krst odozdo i stavite ih u vrelu vodu. Zatim im uklonite kožicu i tvrdi deo oko drške. Stavite ih u blender, zajedno sa sušenim paradajzom, čenovima belog luka, crnim maslinama...
Domaće hrskave zemičkeDomaće hrskave zemičke
31. okt.
Prosejete dve vrste brašna, dodajete kvasac, so, šećer, pravite udubljenje i sipate belance, ulje i mlaku vodu. Zamesite meko testo, koje ostavljate na toplom da naraste. Kada udvostruči svoj obim, pravite velike lopte...
Smokve s kozijim sirom i pršutomSmokve s kozijim sirom i pršutom
25. april
Smokve se rasku na krst, ali ne do kraja, već da se koliko toliko rastvore. U sredinu svake voćke se stavlja parčence kozijeg sira (kod mene domaćeg). Odozgo preko sira se posipa pistaćima namrvljenim na sitno. Osnova...
Posna pogača sa belim ornamentimaPosna pogača sa belim ornamentima
12. april
Prvo pripremite testo za ornamente. U posudi prosejte brašno i skrob, dodajte so i uz neprestano mešenje dodajte vodu dok ne dobijete tvrdo testo. Stavite testo posuto skrobom u najlon kesu (da se ne suši). U posudi prosejte...
Kako se pravi kiseli kupusKako se pravi kiseli kupus
07. mart
Kiseli kupus je tradicionalna zimnica kod bugara. Osim što ima neobičan ukus i što je u osnovi mnogih tradicionalnih bugarskih jela, kiseli kupus je i veoma koristan za organizam, posebno tokom dugih zimskih meseci, kada...
Lizalice od kačkavalja i čeri paradajzaLizalice od kačkavalja i čeri paradajza
02. jul
Postavite papir za pečenje u posudu. Narendajte šest kugli kačkavalja. Preko njih stavite po jedan drveni ražnjić. Preko svakog ražnjića narendajte kuglu kačkavalja. Zapecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni sa gornjim...
Irska pogača sa sodomIrska pogača sa sodom
23. feb.
Prosejte obično i brašno od celog zrna zajedno sa sodom i solju. Napravite rupu u sredini i sipajte u nju surutku. Prvo mešajte kašikom, a zatim prebacite na radnu površinu i umesite testo rukama. Napravite testo u obliku...
Pogača sa sodom, jajima i mlekomPogača sa sodom, jajima i mlekom
14. dec.
U posudu se proseje brašno oko 500 g, napravite udubljenje i sipajte kiselo mleko i sodu. Promešajte da se ugasi soda i dodajte jaje i maslinovo ulje. Promešajte i sipajte mlaku vodu. Zamesite meko testo i ostavite da...
Šta je konkase?Šta je konkase?
08. april
Reč konkase ima francusko poreklo od reči concasser, što u slobodnom prevodu znači smrviti, samleti. Obično se povezuje sa kulinarskom tehnikom koja se primenjuje u obradi paradajza. Ovde je reč o svima dobro poznatom...
Pogača sa limunadom za Badnje večePogača sa limunadom za Badnje veče
28. dec.
Kvasac rastvorite u vodi sa šećerom i 2 supene kašike brašna. Prosejte brašno, napravite udubljenje i sipajte aktivirani kvasac. Dodajte sve sastojke i zamesite lepo meko testo. Stavite paru u testo. Pokrijte krpom i ostaivte...
Hrskavi hlepčići ZemičkeHrskavi hlepčići Zemičke
03. jul
U delu vode rastvorite kvasac i promešajte. U posudu sipajte aktivirani kvasac, dodajte so, sirće i maslinovo ulje. Dodajte brašno u porcijama i zamesite meko testo. Ako je potrebno dodajte još brašna. Ostavite testo na...
Recepti za kiseli kupus iz celog svetaRecepti za kiseli kupus iz celog sveta
19. feb.
Mali broj ljudi zna da je kiseli kupus kog volimo da spremamo na jesen zapravo nemački specijalitet. Iako u Nemačkoj od njega ne prave sarmice, oni ga koriste za apsolutno sve ostalo. Posebno je popularan recept za kolenicu...